Martina Ratej je v Arlesu konec marca vrgla kopje 65,93 m, s čimer sodi med kandidatke za odličja. Foto: EPA
Martina Ratej je v Arlesu konec marca vrgla kopje 65,93 m, s čimer sodi med kandidatke za odličja. Foto: EPA
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar je pred štirimi leti v Göteborgu slovenski atletiki pritekel sedmo odličje v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: Jure Urek
Merlene Ottey
Merlene Ottey kljub 'abrahamovim letom' še vztraja na atletskih stezah, tokrat bo na EP-ju sodelovala kot članice štafete 4 x 100 m. Foto: MMC RTV SLO
Marija Šestak
Marija Šestak je zaradi poškodbe že končala letošnjo sezono, v troskoku pa jo bo nadomestila Snežana Rodič. Foto: Marko Kovič
Primož Kozmus
Primož Kozmus je kariero končal brez odličja z evropskih prvenstev. Foto: Jure Urek
V Barcelono po medaljo in dva finala

Medalja in še dve uvrstitvi v finale je osnovni cilj slovenske odprave na 20. evropskem prvenstvu v atletiki. Po upokojitvi Primoža Kozmusa je z izjemnimi izidi v zadnjem letu Martina Ratej postala prvo ime reprezentance.

"Čim višje, tudi do odličja"
"Moji cilji so vse leto jasni. Dobro sem tekmovala v vsej sezoni in na EP, ki je bil moj največji cilj leta, bom dala vse od sebe, da bi prišla čim višje, tudi do odličja," je odločna tretja metalka kopja na svetu v letošnji sezoni. "Z Ratejevo sva uresničila vse, kar sva si zadala. Malo me skrbijo le žulji, ki so se pojavili v zadnjih 14 dnevih zaradi nove obutve. Upam, da bomo to rešili in na EP napravili to, kar smo si zastavili že pred začetkom sezone," je dodal trener Ratejeve Andrej Hajnšek.

Drugi adut je troskokašica Rodičeva
Med deseterico je po najboljših letošnjih izidih prijavljenih atletinj poleg Ratejeve le še Snežana Rodič v troskoku, ki ima deveti izid in je v četrtek zvečer prvič v karieri tekmovala na prestižni diamantni ligi. V Monte Carlu je zasedla šesto mesto in znova presegla 14 m.

Deseterici se je najbolj približala Tina Šutej, ki je s 4,50 m postavila tudi slovenski rekord, kar je 11. izid prijavljenih v njeni disciplini. "Skušala se bom približati ali izboljšati državni rekord, kar bo verjetno dovolj za finale. Resnično si želim, da bi mi to uspelo," si je zaželela Šutejeva, ki sicer študira v ZDA.

Sabina Veit ima 16. izid prijavljenih na 200 m, četrta v slovenski ekipi pa je Nina Kolarič (Ptuj) z 20. izidom skoka v daljino. "Moj cilj je uvrstitev v finale, za kar pa bom morala pokazati največ v tej sezoni. V zadnjem času mi gre na treningih vse bolje in se nadejam dobrega nastopa," je povedala Kolaričeva.

Osovnikar brani bron iz Göteborga
Matic Osovnikar
, kapetan reprezentance, bo na 100 branil bron s prvenstva izpred štirih let v Göteborgu na Švedskem. "Na prejšnje EP imam zaradi odličja zelo dobre spomine. Prihajam v formo in rezultati do zdaj v sezoni ne kažejo tega, kar sem sposoben. Upam na najboljše, vendar pa se je treba zavedati, da so se v štirih letih razmerja povsem spremenila." Osovnikar ima 24. izid na 100 in 47. na 200 m.

Najvišje med atleti in edini med prvo dvajseterico je Gregor Kokalovič, 19. na 200 m. Na finale lahko upa Rožle Prezelj, če bo ponovil svoj letošnji najboljši izid (2,26 m), Miran Vodovnik v suvanju krogle zaradi poškodbe roke letos še ni presegel 20 m, v finale pa bi lahko ob ponovitvi izida sezone (5,50 m) prišel tudi Jure Rovan v skoku s palico.

Poškodbe razredčile reprezentanco
V ekipi poleg Kozmusa zaradi poškodb ni tudi treh slovenskih rekorderjev Marije Šestak (troskok), Sonje Roman (1500 m) in Damjana Zlatnarja (110 m ovire), manjka pa tudi Pia Tajnikar, ki je izpolnila normo za EP, vendar je ocenila, da ni dovolj dobro pripravljena.

Štafete in maraton za razvoj atletike
"17 posameznikov je doseglo norme, poleg njih pa smo na EP poslali še štafete in maratonce, ki niso potrebovali norm. Štafete so namreč pomembno jedro vsake atletske reprezentance in pomembno vplivajo na razvoj atletike. Podobno velja tudi za maraton pri spodbudi razvoja srednjih in dolgih prog pri nas, ki je še na nižji ravni kot v večini evropskih držav," je predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner pojasnil velikost in izbor reprezentance.

Slovenska reprezentanca na EP-ju:

MOŠKI
100 m:
- Matic Osovnikar (Mass Ljubljana)
- Gregor Kokalovič (Krka Novo mesto)

200 m:
- Jan Žumer (Mass)
- Gregor Kokalovič (Krka)

400 m:
- Sebastijan Jagarinec (Poljane Maribor)

3.000 m zapreke:
- Boštjan Buč (Velenje)

Maraton:
- Primož Kobe (Krka Novo mesto)
- Anton Kosmač (Štajerska Maribor)
- Robert Kotnik (Kronos Ljubljana)

4 X 100 m:
- Matic Osovnikar (Mass Ljubljana)
- Gregor Kokalovič (Krka)
- Jan Žumer (Mass)
- Boštjan Fridrih (Almont Slovenska Bistrica)
- Dejan Škoflek (Velenje)

4 x 400 m:
- Sebastijan Jagarinec (Poljane)
- Marko Macuh (Kronos)
- Erik Vončina (Postojna)
- Jernej Jeras (Mass)
- Uroš Jovanovič (B20 Dolenjske Toplice)

Višina:
- Rožle Prezelj (Kranj)

Palica:
- Jure Rovan (Brežice)

Krogla:
- Miran Vodovnik (Almont)

ŽENSKE
100 m:
- Tina Murn (Triglav Kranj)

200 m:
- Sabina Veit (Štajerska)
- Tina Jureš (Panvita Murska Sobota)

100 m ovire:
- Marina Tomič (Kladivar Celje)

Maraton:
- Daneja Grandovec (Štajerska)

4 x 100 m:
- Sabina Veit (Štajerska)
- Tina Murn (Triglav Kranj)
- Kristina Žumer (Mass)
- Merlene Ottey (Mass)
- Maja Mihalinec (Velenje)

4 x 400 m:
- Sabina Veit (Štajerska)
- Anja Puc (Kronos)
- Daša Bajec (Nova Aurora Koper)
- Urška Klemen (Kladivar)
- Liona Rebernik (Štajerska)

Palica:
- Tina Šutej (Mass)

Daljina:
- Nina Kolarič (Ptuj)

Troskok:
- Snežana Rodič (Mass)

Kopje:
- Martina Ratej (Šentjur)

V Barcelono po medaljo in dva finala