Svet IAAF-a je v telefonski konferenci odločal o usodi ruske atletike in odločil, da njihovi atleti do preklica ne smejo sodelovati na največjih atletskih tekmovanjih. S tem je ogrožen tudi nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: EPA
Svet IAAF-a je v telefonski konferenci odločal o usodi ruske atletike in odločil, da njihovi atleti do preklica ne smejo sodelovati na največjih atletskih tekmovanjih. S tem je ogrožen tudi nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Foto: EPA

Dokument WADE, več kot 300 strani dolgo poročilo, ki ga je krovna protidopinška agencija objavila v ponedeljek, je Rusom očital, da so kar nekaj let z načrtnim dopingom skrbeli za boljše izide svojih atletov, ob tem pa skrbeli, da pozitivni vzorci niso prišli v javnost. Zaradi omenjenih nepravilnosti si je suspenz že pred dnevi prislužil tudi moskovski protidopinški laboratorij.

Glede na poročilo naj bi nekateri športniki za molk ob pozitivnih vzorcih plačevali. Pet atletinj, štirje trenerji in športni zdravnik naj bi bili zato že deležni dosmrtnih prepovedi nastopanja. Na zatožni klopi se je pred časom znašel tudi nekdanji predsednik IAAF-a Lamine Diack, ki mu prav tako očitajo prejemanje podkupnin in molčanje v povezavi z nekaterimi dopinškimi primeri.

"Začasna prepoved je najhujša kazen, ki jo trenutno lahko izrečemo. Preučili smo celoten sistem in ugotovili, da se napake niso dogajale samo v Rusiji. To naj bo opozorilni znak, da dopinga na kakršni koli ravni ne bomo dovolili," je odločitev IAAF-a pospremil predsednik Sebastian Coe.

Svet IAAF-a je v petek v telefonski konferenci odločal o usodi ruske atletike in odločil, da njihovi atleti do preklica ne smejo sodelovati na največjih atletskih tekmovanjih, tako da je zelo ogrožen tudi nastop na olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru. Kar 22 od 24 članov je glasovalo za suspenz Rusije, eden je bil proti, Rus Mihajil Butov pa ni smel glasovati. Rusija je s tem dobila za zdaj najvišjo mogočo kazen.

"S tem smo poslali jasno sporočilo čistim atletom v umazanem sistemu, vsakršen doping in vsako prevaro, za katero atleti vedo - vse je treba javiti," pa je odločitev IAAF-a pospremil vodja komisije športnikov Frankie Fredericks. Ruski športni minister Vitalij Mutko je odločitev označil kot "zelo nenavadno", a je ostal miren, saj ni pričakoval česa drugega.

Suspenz so z ogorčenjem sprejeli nekateri ruski športniki, med njimi tudi rekorderka v skoku v višino s palico Jelena Isinbajeva. "Zdajšnji položaj je žalosten za rusko reprezentanco. Ampak prepričana sem, da pri tem ne gre vseh metati v isti koš. Nepravično je prepovedati nastopanje na največjih tekmah tistim, ki niso nič krivi," je dejala ruska šampionka, olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka. Po njenem mnenju bi se morali krivci javiti sami, nedolžnim pa s tem omogočiti, da bi še naprej lahko tekmovali.

Legendarni skakalec v višino, Ukrajinec Sergej Bubka, med drugim tudi podpredsednik IAAF-a, se je že pred glasovanjem izrekel proti kolektivni kazni za celotno rusko reprezentanco, po njegovem mnenju in mnenju še nekaterih vidnih športnikov in funkcionarjev bi bilo najprej treba zaščititi športnike, ki so bili čisti, kaznovati pa le kršilce.

"Nedolžni ob tem ne smejo trpeti. Naša naloga je, da jih zaščitimo. A sprejeti moramo stroge odločitve, doping je nedopusten. Če bodo ruski atleti po opozorilu šli po pravi poti, je lahko zdajšnji suspenz bolj mile narave, reprezentanca bi lahko nastopila v Riu," je dejal 51-letni Ukrajinec.

Ruski atleti so na zadnjih poletnih olimpijskih igrah v Londonu 2012 osvojili 18 kolajn, od tega osem zlatih ter po pet srebrnih in bronastih. Mutko je ob tem obljubil učinkovit boj proti dopingu v prihodnje. "Pripravljeni smo na jasne in prostovoljne dodatne ukrepe v boju proti dopingu. Če bo to potrebno, bomo spremenili ves obstoječi sistem," je povedal športni minister Mutko.

Poleg prepovedi nastopanja ruskim atletom na največjih tekmovanjih je IAAF Rusiji odvzel tudi pravico organizacije nekaterih atletskih tekmovanj. Tako so Rusi po sinočnjem sestanku IAAF-a ostali brez svetovnega pokala v hitri hoji v Čeboksariju in brez mladinskega svetovnega prvenstva v Kazanu.