Wada je poimensko izpostavila pet ruskih atletinj, za katere zahteva dosmrtno prepoved tekmovanja, med njimi izstopata olimpijska prvakinja iz Londona na 800 m Marija Savinova in dobitnica brona iz omenjene discipline Jekaterina Poistogova. Foto: Reuters
Wada je poimensko izpostavila pet ruskih atletinj, za katere zahteva dosmrtno prepoved tekmovanja, med njimi izstopata olimpijska prvakinja iz Londona na 800 m Marija Savinova in dobitnica brona iz omenjene discipline Jekaterina Poistogova. Foto: Reuters
Ruski minister za šport Vitalij Mutko
Vitalij Mutko zagotavlja, da je Rusija predana boju proti dopingu in da izpolnjujejo vse zahteve Wade. Minister je sicer vpliven politik, ki bedi nad vsemi veliki športnimi projekti v Rusiji, kot so bile olimpijske igre v Sočiju 2014, prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu 2018, dejaven je pri Kontinentalni hokejski ligi ... Foto: Reuters
Lebedevo presenetil ruski dopinški škandal
Radcliffe: Ves ruski šport je problematičen
Mutko: Wada nima resnih in objektivnih dokazov

"Investirali smo velikanske vsote v izgradnjo laboratorija, upoštevali smo vsa priporočila, vsako leto Wadi plačujemo milijon ameriških dolarjev ... Ne razumem, kaj še moramo narediti, da bodo končno lahko rekli, da se ravnamo po pravilih," je v odzivu na šokantna razkritja Svetovne protidopinške agencije za rusko državno televizijo dejal ruski minister za šport Vitalij Mutko.

"V tem poročilu nismo našli ničesar novega, seveda ga bomo temeljito preučili in sprejeli odločitve na podlagi tistih priporočil, ki bodo podprte z dokazi," je še dejal Mutko, ki že dolgo vodi ruski šport in velja za osebnega prijatelja predsednika Vladimirja Putina, ki skrbno spremlja in spodbuja razvoj športa.

Zahevan suspenz ruskih atletov
V poročilu Wade je vsega skupaj 14 priporočil ruskim oblastem, ki se zlasti nanašajo na vzpostavitev popolne neodvisnosti nacionalne protidopinške agencije. Tričlanska komisija pri Wadi je svetovno krovno atletsko organizacijo Iaaf pozvala, naj rusko atletsko zvezo (Araf) začasno izključi iz mednarodnega športa, dokler se ne očisti in ne bo pripravljena delovati po pravilih, kar bi pomenilo, da bi atleti v letu 2016 ostali tudi brez nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru in evropskem prvenstvu v atleti v Amsterdamu. Ob tem je Iaafu še predlagal dosmrtno prepoved nastopanja za pet ruskih atletinj in pet trenerjev ter odvzem mednarodne licence protidopinškemu laboratoriju v Moskvi.

Državno voden doping v slogu SZ-ja?
Wada je preiskavo sprožila na podlagi dokumentarca nemške televizije ARD o sistematičnem goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci. Komisija svetovne protidopinške organizacije trdi, da so za odkrivanje pozitivnih vzorcev oziroma testiranje sumljivih ter njihovo prirejanje uporabljali vzporeden laboratorij na obrobju Moskve, medtem ko so v uradnem laboratoriju z mednarodno licenco v središču mesta po ukazu direktorja laboratorija Grigorija Rodčenkova uničili skoraj 1.417 vzorcev, ki bi v preiskavi služili kot dokaz.

Neposredna navodila za manipuliranje z vzorci naj bi prihajala neposredno iz Kremlja, z vrha ruske športne politične hierarhije. "Še huje je, kot smo pričakovali, kaže, da gre za ostanek v Rusiji še vedno zakoreninjenega starega sovjetskega sistema," je v Ženevi ob predstavitvi 323 strani dolgega poročila dejal vodja komisije Dick Pound, ki je prepričan, da je sistematična uporaba dopinga potekala z vednostjo države, čeprav za to niso našli trdnih dokazov.

Coe dal Rusom pet dni časa za odgovore
A ruski minister za šport odgovarja, da je na primer omenjeni laboratorij navodilo za uničenje 1.417 vzorcev dobil iz pisarne Wade. "Rusija je popolnoma pripravljena na še tesnejše sodelovanje in je predana boju proti dopingu v športu," je poudaril Mutko. Novi predsednik Iaafa Sebastian Coe, nekdanji vrhunski atlet, je ruski zvezi za obrazložitev obtožb namenil čas do konca tedna.

Lebedevo presenetil ruski dopinški škandal
Radcliffe: Ves ruski šport je problematičen
Mutko: Wada nima resnih in objektivnih dokazov