Doping je ena največjih težav sodobnega športa. Foto: Reuters
Doping je ena največjih težav sodobnega športa. Foto: Reuters

Nedeljsko poročanje nemške televizijske hiše ARD in britanskega časnika Sunday Times je v devetstranskem dokumentu opisala kot "senzacionalistično in zmedeno" ter dodala, da omenjena medija nista ponudila nikakršnih novih dokazov, da bi kakšen atlet padel na dopinškem testu. "Dejansko ARD in Sunday Times sama priznavata, da njuni podatki niso dokazali dopinga," med drugim piše IAAF.
Krovna atletska organizacija je tudi obsodila objavo zasebnih in zaupnih podatkov, ki so bili pridobljeni brez njenega dovoljenja. Prav tako so pri IAAF-u zapisali, da sta ARD in Sunday Times napačno sklenila, da se ta ni ukvarjal z izsledki dopinških testov. "IAAF deluje v skladu s pravili antidopinga, ki jih je postavila WADA (svetovna protidopinška agencija). Sum ni enak dokazu o uživanju poživil," poudarja Mednarodna atletska zveza in dodaja, da podatki, na podlagi katerih je izbruhnila nova afera, niso bili skrivnost. IAAF je njihovo podrobno analizo objavil že pred več kot štirimi leti.

"Ko so na tapeti kariere in ugled atletov, ni prostora za bližnjice, poenostavljene pristope ali senzacionalizem," je povedal profesor Giuseppe d'Onofrio, eden vodilnih svetovnih hematologov, ki dela kot izvedenec na področju bioloških potnih listov.
Kot je znano, sta ARD in Sunday Times pridobila in dodatno raziskala podatke o krvnih vzorcih več kot pet tisoč vrhunskih atletov, ki jih je hranil IAAF. Kar 800 atletov, med njimi skoraj 150 dobitnikov medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev med letoma 2001 in 2012, naj bi ob meritvah imelo sumljivo krvno sliko, ki bi lahko kazala na uživanje prepovedanih snovi. Vendar teh primerov IAAF, kot kaže, ni obravnaval.

Stare in Dvoršak o dopingu v atletiki
Stare in Dvoršak o dopingu v atletiki