Lamine Diack je prepričan, da je IAAF naredil svoje delo. Foto: EPA
Lamine Diack je prepričan, da je IAAF naredil svoje delo. Foto: EPA
Diack zagovarja kontrole IAAF-a
Številni atleti uporabljali prepovedana sredstva

Predsednik mednarodne atletske zveze Lamine Diack je na zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja v Kuala Lumpurju nejevoljno dejal: "Želimo resno raziskati trditve o zlorabah, toda trditi, da v atletiki med letoma 2001 in 2012 nismo izvajali pravih dopinških kontrol, to pa je smešno."

Vabljeni k branju:
- Poročilo: Vsak tretji dobitnik medalj užival poživila?
- Kolumna: Dvom pognal korenine v poštenost športnih junakov


Trenutno obstajajo le obtožbe

82-letni Senegalec je še dodal: "Mislim, da smo doslej že velikokrat dokazali, da se IAAF popolnoma zaveda, da ne sme dovoliti nobenega dvoma o dosežkih atletov. Borili smo se in se tudi bomo proti dopingu ter spremenili pravila, če bo to potrebno. Trenutno imamo le obtožbe nemške televizije in britanskega tiska, kar bo naš urad skrbno preučil in dal odgovore na vsa vprašanja. V ozadju pa je tudi želja nekaterih za ponovno razdelitev medalj, tega se morate zavedati."

Sumljive vrednosti pri 800 atletih
Nemška televizija ARD se je konec tedna v dokumentarcu o množičnih zlorabah dopinga v atletiki sklicevala na interno bazo IAAF-a, po kateri naj bi bil med drugim vsak tretji dobitnik medalje z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstev v svoji karieri dopingiran. Baza podatkov IAAF-a vsebuje več kot 12.000 krvnih testov, odvzetim okoli 5.000 atletom in atletinjam, ki omogočajo tudi testiranja za nazaj. Okoli 800 atletov, predvsem vzdržljivostnih disciplin v tekih od 800 metrov do maratona, je imelo vrednosti, ki po definiciji biološkega potnega lista WADE kažejo na sumljive ali celo na zelo sumljive stopnje.

Bach: MOK ne bo imel tolerance
Predsednik MOK-a Thomas Bach je poudaril boj proti dopingu: "Če se bo pokazalo, da so obtožbe povezane tudi z olimpijskimi nastopi, MOK v skladu s svojo običajno prakso ne bo imel tolerance do tistih, ki so goljufali. Toda zdaj nimamo v rokah še ničesar razen obtožb in upoštevati moramo nedolžnost vseh vpletenih, dokler jim krivda ni dokazana." Nemec je še dodal, da bodo pri MOK-u najprej počakali na preiskavo WADE-ja.

Diack zagovarja kontrole IAAF-a
Številni atleti uporabljali prepovedana sredstva