Jan Žumer je tekel skupaj z Usainom Boltom. Foto: Reuters
Jan Žumer je tekel skupaj z Usainom Boltom. Foto: Reuters
Brianna Rollins
Brianna Rollins ima letos najhitrejši čas sezone (12,26). Foto: Reuters
Martina Ratej
Serija Martine Ratej: 56,36; 57,85; prestop. Foto: Reuters
Slovenci iz Moskve z dvema finaloma

Najprej je v areno stopila Marina Tomič, ki je izpadla v predteku na 100 metrov z ovirami. V svoji skupini je s časom 13,26 osvojila peto mesto, napredovale pa so prve štiri atletinje. Tomičeva bi morala za napredovanje po času teči tri stotinke sekunde hitreje. Najhitrejša je bila Američanka Brianna Rollins (12,55).

Podrla prvo in osmo oviro
"Že na začetku teka sem naredila napako, ko sem prišla preblizu prve ovire, in to ravno toliko, da sem jo podrla. To je bil prvi udarec in ena večjih napak. Dobro sem nadaljevala z ritmom, potem pa sem zadela še osmo oviro in me je ponovno 'razmetalo' levo in desno. Skušala sem do konca še nekaj spraviti skupaj, toda napaki sta bili preveliki. Ob samo eni bi bil čas gotovo desetinko ali dve boljše. Na ogrevanju sem imela težave in sem prišla malo predaleč, toda na tekmi obžalujem zlasti drugo napako, saj je bil začetek pogumen in na 'polno', kar je potrebno za dober izid. Borila sem se in si nimam česa očitati," je svoj nastop povzela Tomičeva.

Žumer tekel v Boltovi skupini
Jan Žumer
je v teku na 200 metrov s časom 21,35 osvojil 42. mesto med 55 šprinterji. V njegovi skupini je s prvim "sprehodom" zmagal Usain Bolt (20,66). V kvalifikacijah sta najhitreje tekla Južnoafričan Anaso Jobodwana in Britanec Adam Gemili (20,17). Žumer bi moral za finale teči 20,85.

Začutil bolečino v mišici
"Čas 20,85 mi je bil dosegljiv, lahko bi tekel toliko. Po 50 metrih pa sem začutil bolečino v mišici pod zadnjico. Potem nisem mogel doseči hitrosti, ki bi jo lahko in sem obdržal le tisto od začetka. Imel sem odlično skupino, imel dosegljiv čas za naslednji krog, vse je bilo 'naštimano'. Žal pa me je izdala leva noga ravno tedaj, ko se začne dodajati hitrost. Razmišljal sem celo o odstopu; mislim, da je zame konec sezone. Rezultat pa je slab," je bil slabe volje Žumer.

Abakumova s prvim metom v finale
Martina Ratej
je kopje vrgla 57,95, s čimer je več kot za dva metra zaostala za finalom. V kvalifikacijah je bila daleč najboljša Marija Abakumova, ki je že s prvim metom (69,09) za več kot sedem metrov in pol premagala kvalifikacijsko normo (61,50). To je zmoglo kar 11 atletinj.

Vso sezono delala za to tekmo
"Po vseh izkušnjah na velikih tekmah danes nisem prišla niti iz kvalifikacij, v katerih sem bila vedno zanesljiva. S trenerjem Andrejem Hajnškom se morava usesti in se pogovoriti. Sodila sem v ožji krog favoritinj, pa potem tak konec. Vso sezono sem delala za to veliko tekmo, potem pa na tak način 'odletela'. Želim si, da bi bila ponovno stara Martina, ki se vzpenja v formi," je bila razočarana Ratejeva.

Spored, danes:
17.00: KLADIVO (Ž), finale
17.05: 1500 m (M), polfinale
17.30: DALJINA (M), finale
17.40: 200 m (M), polfinale
18.10: KROGLA (M), finale
18.15: 800 m (Ž), polfinale
18.45: 5000 M (M), finale
19.15: 200 M (Ž), finale
19.30: 4 x 400 M (M), finale

Slovenci iz Moskve z dvema finaloma