Primož Kozmus je 'poglavje Moskva 2013' že zaprl. Foto: EPA
Primož Kozmus je 'poglavje Moskva 2013' že zaprl. Foto: EPA
Primož Kozmus
Kozmus o odnosih s tekmeci pri metu kladiva: "Smo dobri prijatelji izven terena in na terenu. Smo konkurenti, znamo pa tudi spodbujati drug drugega in si čestitati." Foto: EPA
Primož Kozmus
Junija se je Kozmusova družina razširila na sina Maksa: "Po rojstvu otrok drugače gledaš na atletiko. Pristop je drug, odgovornost je druga. Vse bolj jemlješ kot posel, prej je bila pa to zabava. Vseeno se še skušam zabavati in uživati." Foto: Goran Rovan
Kozmusa na Brniku pričakali najzvestejši navijači

33-letni Brežičan je "izgubo" medalje na Lužnikih že prebolel, čeprav je napadal zlato: "Prišel je dan, ko ni medalje. Treba se je sprijazniti in iti naprej."

Fajdek nas je vse presenetil
Nato pa je še enkrat podoživel ponedeljkovo dogajanje v Moskvi: "Računal sem na borbo s Parsom, pričakoval sem tudi Melicha, a nas je vse presenetil Fajdek, ki je izpadel kot 'klasa' zase. Mi smo se borili za drugo in tretje mesto. Na koncu sem potegnil najkrajšo. S prvima dvema metoma sem zadovoljen, nato sem začel delati napake. Pojavila se je tehnična napaka, ki je nisem znal rešiti. Namesto da bi bila s kladivom usklajena, sem se boril z njim. Ko je bilo najbolj potrebno, se ni poklopilo. Nastopil sem kot izkušen tekmovalec, a nisem rešil te zadeve. Nič tragičnega."

Rezultat je vrhunski, a vedeli smo, da je mogoče doseči več
Tudi četrto mesto, s katerim je zaslužil 15.000 ameriških dolarjev, je lep uspeh, česar se Kozmus še kako zaveda. Zdaj ima s svetovnih prvenstev "komplet" mest od ena do pet: "Četrto mesto je dober izid. Na prvenstvo sem prišel s šestim izidom, končal s četrtim mestom. To je dobro. Sam rezultat je vrhunski, a ostaja grenak priokus. Vsi smo vedeli, da je možno več. Če ne bi imel že komplet kolajn s svetovnih prvenstev, bi si bolj jemal k srcu. Treba je gledati naprej. Verjamem, da se bom vrnil na zmagovalni oder. Jaz verjamem, da bom vztrajal še nekaj časa. Vsekakor pa do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Upam, da bom tudi jaz pri 37 letih - tako kot je bil Kodži Murofuši (prvak v Daeguju, op. p.) - konkurenčen za zlato."

Zgodba s Kevom končana. Četrtič lepo napreduje.
Kozmus ne namerava strokovnega štaba okrepiti z novim trenerjem. Zgodba z Vladom Kevom, s katerim sta se pred leti razšla, je končana. Popolnoma zaupa Primožu Četrtiču. "Ko pride do razkola, je težko priti skupaj. S Kevom ne bova več sodelovala. To je dejstvo. On je šel svojo pot, jaz grem svojo. In tako je prav. Najine poti so se razšle. Videvamo se še 'na pozdrav', in to je to. Težko je najti človeka, ki bi se ga splačalo vzeti. Primož Četrtič je začel 'z nule'. Lepo napreduje, glavne napake vidi, potem je pa na meni, na občutkih, kako izvedem met."

Posel je treba vkomponirati v sistem treninga
Brežičan že zdaj uspešno združuje posel in šport. Kako mu to uspeva? "Imam dobro ekipo. Žena skrbi za hostel, za sponzorje pa skrbi agencija Primož Kozmus, v kateri dela moja sestrična, tako da jaz poskušam biti s tem čim manj obremenjen. So pa stvari, ki jih moram urediti sam. Če želiš finančno imeti vse urejeno, moraš 'posel' vkomponirati v sistem treninga."

Po koncu kariere v trenerske vode
Kozmus je za zdaj zadovoljen z zaslužkom: "V atletiki je težko priti do denarja. Jaz sem bil ob pravem času na pravem mestu. Drugi atleti imajo mogoče malo večje težave. Občudujem jih, kako se prebijajo iz dneva v dan. Zahvalil bi se sponzorjem in vsem, ki me podpirajo. Do konca kariere želim zaslužiti toliko, da bo prehod v trenerske vode normalen in miren. Želim ostati v atletiki. Verjamem, da imam kaj povedati in pokazati."

Po naravi ni zabavljač
Kozmus kljub velikim uspehom ne kaže veliko čustev: "Po naravi nisem zabavljač. A ko je čas, se znam sprostiti. Kar se tega tiče, sem bolj Rus kot pa Jamajčan."

Čas za uživanje z družino
Zdaj je končno napočil čas tudi za družino, ki se je junija razširila še za enega člana - sina Maksa. "Zdaj smo štirje. Mali Maks je super. Po svetovnem prvenstvu si bom vzel več čas za družino in bomo uživali skupaj. Verjamem, da žena Maja že nestrpno čaka."

Kozmusa na Brniku pričakali najzvestejši navijači