Asli Cakir Alptekin, ki je lani presenetljivo osvojila olimpijsko zlato v Londonu, ne bo smela nastopiti v Moskvi. Foto: EPA
Asli Cakir Alptekin, ki je lani presenetljivo osvojila olimpijsko zlato v Londonu, ne bo smela nastopiti v Moskvi. Foto: EPA

Med njimi tudi nekatere, ki bi lahko na SP-ju posegli visoko: olimpijsko prvakinjo na 1.500 metrov Asli Cakir Alptekin in evropsko prvakinjo na 100 metrov z ovirami Nevin Yanit.

Med kaznovanimi je tudi metalec kladiva Esref Apak, drugi z olimpijskih iger leta 2004. Vsi suspendirani atleti bodo morali zaradi kršenja dopinških pravil prisilno počivati dve leti.

Pred meseci je Alptekinovo že suspendirala tudi Mednarodna atletska zveza, njen predsednik Lamine Diack pa je namignil, da bodo morale turške športne oblasti uvesti ostrejši boj proti prepovedanim sredstvom, sicer bo morda ogrožena kandidatura Carigrada za OI 2020.

Ugur Erdemer, predsednik turškega olimpijskega komiteja in član Moka, pa meni, da so izrečene kazni jasen znak, da tudi Turčija ne bo milostna do dopinških prekrškarjev. "Seznam 31 kaznovanih športnikov zaradi kršitev je jasna napoved, da v Turčiji to področje jemljemo zelo resno," je dejal Erdemer in dodal, da so se športniki ujeli na testiranjih pod nadzorom nacionalne protidopinške agencije. V zadnjih šestih mesecih so v tej državi močno okrepili protidopinški boj, tesneje kot prej pa sodelujejo tudi s krovno mednarodno zvezo za boj proti dopingu Wado.