Zdaj poškodovani Yohan
Zdaj poškodovani Yohan "Zver" Blake ima sicer tudi sam neprijetno dopinško zgodovino - pred štirimi leti je kršil pravila, ker je jemal metilheksanamin, ki sicer takrat še ni bil na črni listi WADE, a je bil zaradi sorodnosti z že prepovedanimi snovmi suspendiran za 3 mesece. Foto: EPA
Tyson Gay in Asafa Powell
Dva od štirih najhitrejših Zemljanov Tyson Gay in Asafa Powell sta ujeta pri dopingu, branilec naslova je poškodovan, tako da ima Usain Bolt povsem odprto pot do zlata v Moskvi. Foto: EPA

Potem ko so v zadnjih dneh atletski in športni svet dodobra zamajali dopinški primeri Tysona Gaya, Asafe Powlla in še 4 Jamajčanov, je zdaj znano tudi, da naslova na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Moskvi ne bo branil prvak v teku na 100 metrov. A Yohan Blake ne bo manjkal zaradi dopinga, temveč zaradi poškodbe kite v podkolenskem zgibu.

Izpustil že jamajški DP
Poškodba muči 23-letnega Blaka že vse od aprila, ko je tekel na Utech Classic v Kingstonu. "Poškodba, ki se vleče že tri mesece, je Yohannu preprečila, da bi dosegel potrebno stopnjo telesne pripravljenosti, s katero bi lahko bil na ravni svojih dosežkov," je odločitev o odpovedi nastopa v Moskvi pojasnil njegov agent Cubie Seegobin. Zaradi poškodbe je Blake izpustil tudi državno prvenstvo Jamajke, a je imel rezrevirano mesto za Moskvo kot branilec naslova.

Blake ima osebni rekord 9,69, na zadnjem svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Daeguju pa je do zlata v sprintu prišel potem, ko so zaradi prehitrega starta v finalu diskvalificirali njegovega slavnejšega rojaka Usaina Bolta. Za zlato je na zadnjem SP zadostoval čas 9,92.

Zaradi afere premierka v parlamentu
Po dopinških razkritjih, ki so načeli ugled jamajške atletike zlasti pa njenega paradnega konja šprinta, se je oglasila tudi vlada te karibske države oz. premierka Portia Simpson - Miller, ki je hkrati tudi ministrica za šport.

"Z našo protidopinško komisijo bomo pomožili izobraževalne programe v srednjih šolah, hkrati bomo začeli podobne prilagojene programe na osnovnošolski ravni. Začeti moramo sistem, kjer se bo redno testiralo srednješolske tekmovalce, ki so vključeni v treniranje in tekmovanje. V skladu z ustreznimi normami in dovoljenji pristojnih organov ter staršev in varuhov teh otrok," je premierka v govoru pred parlamentom napovedala nove korake v boju z nedovoljenimi poživili.

Tretja grešnica metalka diska Randallova
JADCO - jamajška protidopinška komisija - je v zadnjih 4 letih izvedla 860 testiranj, od katerih jih je bilo 15 pozitivnih. Od tega jih je bilo kar pet padlih testov na zadnjem jamajškem državnem prvenstvu v atletiki. Ob Asafi Powllu sta bili ujeti še šprinterka Sherone Simpson in metalka diska Allison Randall, preostala dva atleta še nista razkrita, domnevno zaradi mladoletnosti.

Kanadčan noče biti grešni kozel Jamajčanov
Ob dopinški aferi se je plaz kritik vsul predvsem na kondicijskega trenerja Christopherja Xuereba. Kanadski trener je nekaj dni po izbruhu afere prvič pojasnil svojo plat zgodbe in zanikal, da bi bil on kriv za pozitiven izid testa. Paul Doyle, manager Powella, meni, da je zgolj Xuereb kriv, da sta na testiranju padla tako Powell kot Simpsonova, za katero je prav tako skrbel Kanadčan.

Doyle je od kondicijskega trenerja dobil seznam sredstev, s katerimi je zalagal oba sprinterja, in prepričan je, da je za pozitiven test kriva kombinacija teh sredstev.

"Oba športnika samo iščeta grešnega kozla. Asafe Powella in Sherone Simpson nisem oskrboval s prepovedanimi sredstvi. Vsa moja sredstva so priznane blagovne znamke, kupljena v uglednih trgovinah. Tudi italijanska policija ni našla nič prepovedanega. Ne vem pa, kaj sta atleta še jemala poleg teh sredstev," je v svoj bran v izjavi za javnost sporočil kondicijski Xuereba.