Helena Javornik je za sedem minut prehitela Tonija Venclja. Foto: RTV SLO
Helena Javornik je za sedem minut prehitela Tonija Venclja. Foto: RTV SLO
V Radencih slavje Slovenka in Kenijca

Rutto, ki je sploh prvič tekel na tej razdalji, je bil daleč od rekorda maratona (2:15:26), ki ga je pred dvema letoma postavil njegov rojak David Biwott. Za 12 sekund je prehitel Rusa Vladimirja Ponomareva (2:24:45) in za skoraj minuto rojaka Cleophasa Ropa (2:25:36).

Na maratonu v Radencih tekla prvič po devetih letih
Javornikova je v vetrovnih razmerah v cilj pritekla s časom 2:39:23, s čimer je bila najboljša od slovenskih tekmovalcev. Zanjo je to že 38. državni naslov, v Radencih pa je na 42 km tekla prvič po devetih letih. Državni prvak Toni Vencelj je v odsotnosti najboljšega slovenskega maratonca Romana Kejžarja za Javornikovo zaostal sedem minut (2:46:22) in bil skupno peti.

Na 21 km sta bila najhitrejša Damjan Slapnik (1:15:38) in Jana Strahinič (1:33:02) .

Slabe razmere
"Šele v tem tednu sem se odločila, da bom tekla na 42 km. Razmere so bile zaradi močnega vetra in dokaj toplega vremena za maraton slabe, zato čas ni najboljši. Poleg tega sem tekla sama, nikjer ni bilo žive duše. Na polovici proge je bila dobro minuto z menoj Rusinja Ulijana Pastuhova (pozneje drugouvrščena atletinja; 2:42:16), zato sem začela teči hitreje, ker nisem želela, da bi se dogodilo kakšno presenečenje, ter drugi del opravila celo hitreje od nje," je povedala Javornikova, ki je tekla 50 sekund počasneje od rekorda proge Italijanke Gigliole Borghini iz leta 2000 (2:38:33).

Rutto: "Zajci" so bili prepočasni
"V prvi polovici sem tekel za tekmovalci, ki so bili zadolženi za ritem. Ti svojega dela niso najbolje opravili, ker so bili prepočasni. Ko je končal še zadnji 'zajec', sem skušal pospešiti, vendar je bil veter premočan, da bi tekel 2:15, kolikor sem načrtoval pred svojo najpomembnejšo tekmo sezone," je pojasnil Rutto.

Skoraj 3.000 tekačev
Skupaj je nastopilo 2.929 tekačev in tekačic, 600 več kot lani. Najstarejša udeleženca sta bila Stane Konštantin (letnik 1919) in Kazimira Lužnik (letnik 1934).

M. R.
V Radencih slavje Slovenka in Kenijca