Bo ekipa, zbrana okrog Čeplakove, ovrgla izvide pariškega laboratorija? Foto: RTV SLO
Bo ekipa, zbrana okrog Čeplakove, ovrgla izvide pariškega laboratorija? Foto: RTV SLO
Dan D za afero Čeplak
Kdaj se bo razpletla afera Čeplak?

Ob 10.00 se bo v prostorih AZS-ja pred Komisijo za antidoping odvil sklepni del največje slovenske dopinške afere do zdaj. Jolanda Čeplak do konca postopka ne daje izjav, ob pomoči nemškega zdravnika Hansa Heida pa jo bo zastopal odvetnik Gorazd Južina.

Bogate izkušnje Heida z EPO-m
Doktor Heid z mikrobiološkega inštituta v Heidelbergu je rešil čast srednjeprogaša Bernda Lagata, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Osaki osvojil zlati odličji na 1.500 m in 5.000 m. Leta 2003 je bil zdajšnji ameriški reprezentant prav tako pozitiven na EPO, vendar je bil nato drugi vzorec negativen. Pri tem je bil njegov zastopnik v primeru nemški strokovnjak. Heid, ki ga je za sodelovanje s slovensko atletinjo najverjetneje pridobil nekdanji menedžer Čeplakove Robert Wagner, je lani objavil razpravo "Pasti, napake in nevarnosti pri napačnih pozitivnih dopinških testih urina na EPO".

Zaslišanje dva meseca po razkritju
Najboljši slovenski atletinji zadnjih let so 18. junija v Monaku nenapovedano odvzeli vzorec. Tako A- kot B-test sta bila pozitivna na eritropoetin (EPO). Novica je bila objavljena 26. julija. "Joli" je jemanje poživil nemudoma zanikala, nato pa se je zavila v molk, podobno kot tudi njena krovna organizacija.

Kaj sploh je EPO?
Eritropoetin je telesni hormon, ki uravnava nastajanje eritrocitov v telesu, pomemben je predvsem, ko iz različnih razlogov začne primanjkovati aerobne zmogljivosti krvi. EPO se v medicini uporablja za zdravljenje nekaterih bolezni, kjer se pojavlja slabokrvnost. Omenjeni hormon je za športnike "zanimiv", ker umetno povečuje raven rdečih krvnih telesc, ki v kri s tem prenašajo večjo količino kisika, kar lahko poveča vzdržljivost športnikov.

Do dve leti nenastopanja
Izid zaslišanja in morebitna kazen (svetovni dvoranski rekorderki na 800 m grozi do dveletna prepoved nastopanj) bosta objavljena takoj po koncu obravnave, predvidoma okoli 13.00.

T. G.

Dan D za afero Čeplak
Kdaj se bo razpletla afera Čeplak?