Kristjan Čeh je tudi v Zagrebu presegel 65-metrsko znamko. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je tudi v Zagrebu presegel 65-metrsko znamko. Foto: Reuters

Čeh je začel s 65,17 m in bil drugi za Stahlom (67,79 m). Nato je namerno prestopil po ne najboljšem drugem metu. Tudi v tretji, četrti in peti seriji je ostal brez izida. V zadnji, šesti, ga je s 66,21 m prehitel še Avstrijec Avstrijec Lukas Weisshaidinger, bronast na OI v Tokiu in na SP-ju v Dohi 2019 ter leto prej na EP-ju v Berlinu.

Tina Šutej blizu rekorda

Tina Šutej je na mitingu v Bellinzoni v Švici zmagala v skoku s palico in s 4,70 m za šest centimetrov zaostala za svojim slovenskim rekordom, ki ga je dosegla prejšnjo soboto v Ljubljani.

"Zadovoljen sem, sezono sem končal z novo lepo daljavo. Se pa je pri vseh poznalo, da je bilo že zelo malo prave tekmovalne energije, zelo smo se morali potruditi za dolge mete, bilo je tudi veliko neveljavnih. Sam sem s sezono zadovoljen, pri 22 letih je vse še pred menoj, vsaj desetletje vrhunske atletike. Pa sem že letos presegel magičnih 70 m, bil v boju za najvišja mesta na OI, ubranil sem naslov mlajšega članskega prvaka Evrope. Poznalo pa se je, da sem bil brez trenerja, ampak poteze ne obžalujem," je povedal Čeh, ki pa ni želel potrditi navedb, da naj bi njegov trener postal Estonec Gerd Kanter, eden najboljših metalcev diska doslej.

Neja Filipič je bila v troskoku z osebnim rekordom druga (14,37 m). "Tole je bilo povsem nepričakovano, saj imam težave s peto. Zdržim sicer tekmo, a ne brez bolečin. Nastopila sem sproščeno in po drugem skoku sem vedela, da lahko skočim zelo daleč. Vzdušje na stadionu je bilo pravo in to je bil res moj dan, ko sem izpolnila tudi tri norme," je povedala Filipič. V Zagrebu jo je premagala le svetovna podprvakinja Shaneika Ricketts z Jamajke (14,77 m).

Francine Niyonsaba iz Burundija je postavila svetovni rekord na 2000 m. Niyonsaba, srebrna na olimpijskih igrah leta 2016 na 800 m in nekdanja svetovna podprvakinja, je tekla 5:21,56 sekunde. Klara Lukan je bila v tem teku sedma s slovenskim rekordom 5:40,91.

"Že ko sem slišala, da bodo skušali postaviti svetovni rekord na 2000 m, sem bila pred tekom navdušena. Res je posebno doživetje, ko tečeš prav v teku, ko se preseže mejnik. To mi je dalo še dodatne energije. Državnega rekorda nisem načrtovala, a sem vedela, da se še vedno dobro pripravljena. To je bila moja zadnja tekma sezone, in to res na pravem prizorišču," je bila navdušena Lukan.

Agata Zupin je bila z izidom sezone na 400 m ovire šesta, tekla je 56,70 sekunde. Maja Mihalinec Zidar je bila na 200 m sedma (24,00), Žan Rudolf pa na 800 m deveti (1:46,26).