Tina Mrak in veronika Macarol sta v Riu kljub končnemu razpletu izkazali znanje in veščino. Foto: Reuters
Tina Mrak in veronika Macarol sta v Riu kljub končnemu razpletu izkazali znanje in veščino. Foto: Reuters

Pred tem sta prevladovala žalost zaradi veliko priložnosti, ki se ji je seveda pridružila tudi jeza.

Jadralka Veronika Macarol, ki je v dvojcu s Tino Mrak redni del jadralnih tekmovanj na olimpijskih igrah (po desetih plovih) končala na tretjem mestu, pritožba Japonk pa je slovenski dvojec pahnila na sedmo mesto in oddaljila od boja za medaljo, je prepričana, da diskvalifikacije ne bi smelo biti.

Tina Mrak pa je razložila, kaj se je zgodilo: "Bili sva pred bojo, blizu oznaki in tik pred tem, da obrneva. Takrat sva videli, da japonska barka vozi direktno na naju. Veronika je skočila s trapeza, da sva se izognili trku. A tega nisva znali predstaviti sodnikom, njihovi dokazi so bili boljši in zaradi tega sva bili diskvalificirani. Mislim, da sva bili oškodovani, a ni kaj. Tega se na da spremeniti in ostane nama le še sklepni 'medal race'."

Kot trdi Macarolova, je največja težava v tem, da posnetek dogajanja ne obstaja, prepričana pa je bila, da so navigacijski podatki dokaz, da je japonski protest neupravičen. "Na posnetku bi se videlo, kaj se je zgodilo in prepričani sva, da ni bilo nič narobe," je akcijo japonskih "kamikaz" opisala Macarolova, prepričana, da japonska krmarka ni videla slovenskega čolna. "Midve se nisva mogli umakniti, saj so bile barke tudi pod nami, blizu je bila tudi boja. Če bi bili midve v tistem čoln, sploh ne bi protestirali. Sicer pa ne protestirava, saj proteste običajno izgubiva, tudi ko imava prav. Velike države imajo pri tem prednost."