Slovensko jadranje ima v Riu že srebro Vasilija Žbogarja, v sredo pa bosta skušali zaostanek nadomestiti še Tina Mrak in Veronika Macarol. Foto: STA
Slovensko jadranje ima v Riu že srebro Vasilija Žbogarja, v sredo pa bosta skušali zaostanek nadomestiti še Tina Mrak in Veronika Macarol. Foto: STA
Ai Jošida in Miho Jošioka
Ai Jošida in Miho Jošioka sta se uspešno pritožili in vodstvo tekmovanja je Slovenki v osmem plovu diskvalificiralo. Foto: Reuters
Tina Mrak in Veronika Macarol sta najprej držali bronasto medaljo, po uspešnem protestu Japonk pa jima kaže precej slabše. Foto: STA
V velikem finalu bodo točke štele dvojno. Foto: STA

Zdaj imata 65 točk ali kar osem mest zaostanka za tretjeuvrščeno ameriško posadko. S tem imata malo možnosti, da bi v regati za medalje v sredo ob 18.05 osvojili vsaj bron.
V torek sta odlično opravili tudi z zadnjimi tremi plovi rednega dela v razredu 470 in pred protestom napredovali s četrtega na tretje mesto.
Zlato že oddano

Olimpijski prvakinji sta že postali Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, ki imata prednost 20 točk.

Protest je spremenil razvrstitev v veliko škodo slovenskih jadralk, ki sta imeli pred tem tudi možnost za srebro, saj sta bili branilki naslova Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie (48) na drugem mestu le dve točki pred njima. Tretji sta zdaj Američanki (49), četrti Francozinji (50), peti Japonki (52), šesti pa Nizozemki (59).

"Današnji izidi še niso dokončni, saj smo vložili protest proti japonski jadrnici, ki se me je dotaknila v hrbet, prav tako one protestirajo zaradi nas. Dan se še ni končal, še vedno je stresno, čeprav bo protest težko uspel. Drugače pa sva se danes dobro držali, čeprav bi vedno lahko bilo bolje. Zdaj smo na tretjem mestu, a posadke so blizu, čisto vse je še odprto. Posebne taktike ne bo, treba bo biti v ospredju, iti na prvo mesto. Pogoji se vsak dan spreminjajo, a na to sva pripravljeni. Vse posadke čutijo pritisk, najbrž bo danes malo spanja. Vasilijev uspeh bo dodatna motivacija, upava, da bova tudi midve domov prinesli kakšno kolajno. Vasilijev uspeh pa za naju ne pomeni sprostitve," je po napornem dnevu dejala Macarolova. Protest Japonk je bil uspešen in vrstni red pred odločilno regato se je popolnoma premešal.
Slovenski dvojec v torek peti in dvakrat šesti
Slovenki sta bili v torkovih treh plovih peti in dvakrat šesti. Po prvem sta napredovali na tretje mesto, nato zdrsnili na četrto, po silovitem finišu v zadnjem, ko sta se povzpeli z 12. na 6. mesto, pa sta bili spet na položaju bronaste medalje.

Osmi plov sta Slovenki slabše začeli in bili na prvem obratu šele 13. Že na drugem vmesnem času sta se povzpeli na osmo mesto, nato pa sta se zasidrali na šestem, na katerem sta tudi prečkali ciljno črto. Slavili sta Novozelandki pred Nizozemkama, Britankama in Japonkama.
V devetem plovu sta Slovenki vseskozi jadrali na četrtem ali petem mestu. Na koncu sta za četrtima Kitajkama zaostali za sekundo, kar je pomenilo tudi padec s skupnega tretjega na četrto mesto. Pred njima so bile še posadke Nove Zelandije, Velike Britanije in Nizozemske.
V desetem plovu je dolgo kazalo, da si bosta poslabšali izhodišče pred sredo. Na polovici proge sta bili še 12., vendar sta nato ujeli veter v jadra. Povzpeli sta se na sedmo mesto in do konca pridobili še eno. Zadnji plov sta dobili prav Japonki Ai Kondo-Jošida in Miho Jošioka.

Po desetih plovih (po protestu Japonk):

#jadralkidržava točke
1.Mills/ClarkVelika Britanija 28
2.Aleh/PowrieNova Zelandija48
3.Haeger/ProvanchaZDA49
4.Lecointre/DefranceFrancija50
5.Kondo-Jošida/JošiokaJaponska52
6.Zegers/Van VeenNizozemska59
7.Mrak/MacarolSlovenija65