Legenda slovenske in jugoslovanske košarke Peter Vilfan Foto: RTV SLO
Legenda slovenske in jugoslovanske košarke Peter Vilfan Foto: RTV SLO
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar Foto: RTV SLO

Na prvih tekmah velikih tekmovanj je prva zmaga izjemno pomembna predvsem zaradi psiholoskega momenta. Zagotovo nismo pokazali igre, kot jo zmoremo, toda prav zaradi zmage bo igra kaj kmalu padla v pozabo. Misli so sedaj usmerjene proti Grkom in Francozom.

Naši si zaslužijo čestitke za izjemno borbenost, za to, da so pustili srce na parketu. Videlo se je, da imajo vsi veliko rezerv, še posebej tu mislim na Nesteroviča in tudi Bečiroviča. Mi smo dobili, po kar smo prisli. Še enkrat ponavljam, da je uvod izjemno zahteven. Na pozabimo, da so se v tem prvem krogu mučile tudi nekatere druge reprezentance.

Še naprej pričakujem in verjamem, da bo to eno izmed najbolj zanimivih prvenstev. Na tem EP-ju bo polno velikih presenečenj. Tudi po tekmah v predtekmovanju nihče ne bo mogel zagotovo napovedati, kdo bo evropski prvak oziroma, kako bodo razdeljene medalje, kjer menim, da bo v igri najmanj osem do deset reprezentanc.

Absolutno se strinjam s sloganom, ki so ga izbrali organizatorji »Dobrodošli v deželi košarke«. To lahko povem iz svojih izkušenj iz tistih časov, ko sem sam igral košarko. Lahko si dobro igral v svoji dvorani, v svojem mestu, toda če si hotel biti vrhunski igralec, si moral dobro igrati v Beogradu in takrat so te vsi priznavali. Zelo podobno razmišljajo tudi moji francoski kolegi. Vsi so prišli v Beograd, v to deželo košarke, pokazati, da so dobri oziroma najboljši.

Utrip mesta je pravi košarkarski. Gostitelji so prijazni in ustrežljivi na vsakem koraku. Zagotovo se bodo številni slovenski navijači, ki so ze na prvi tekmi pripravili izjemno vzdušje, počutili dobro, ugodje pa se bo stopnjevalo z vsako novo zmago.