Novak Đoković bo v ponedeljek lovil peti naslov na mastersu v Rimu. Trenutno imata z Nadalom vsak po 35 osvojenih mastersov. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v ponedeljek lovil peti naslov na mastersu v Rimu. Trenutno imata z Nadalom vsak po 35 osvojenih mastersov. Foto: Reuters

33-letni Srb se je že desetič uvrstil v finale turnirja na igriščih Fora Italica. Štirikratni zmagovalec turnirja v Rimu bo favorit, saj je Rafael Nadal izgubil v četrtfinalu proti Diegu Schwartzmanu. V zadnjih štirih letih je Nole kar trikrat izgubil finalni obračun, leta 2016 ga je ugnal Andy Murray, leto zatem Alexander Zverev, lani pa Nadal.

Norvežan je začel sijajno in povedel s 3:1. V osmi igri je zadržal servis brez izgubljene točke, a se mu je nato v deseti igri zatresla roka. Đoković je najboljšo igro prikazal v ključnih trenutkih. Nanizal je štiri igre zapored in dobil uvodni niz.

V drugem nizu je prvi igralec sveta v šesti igri brez izgubljene točke prišel do brejka in nato unovčil tretjo zaključno žogo v deveti igri.

"Zelo pomembno je, da osvojim naslov. Seveda sem prišel v Rim le z enim ciljem. Po 15 letih na turneji sem še vedno lačen novih lovorik," je dejal Đoković.

17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je edini poraz letos doživel v New Yorku, ko je zadel linijsko sodnico in bil diskvalificiran. Vseh preostalih 30 obračunov je dobil in tudi na pesku se odlično znajde. Na Roland Garrosu je edino lovoriko do zdaj osvojil pred štirimi leti.

Nedeljske dvoboje lahko prvič v koronskih časih spremljajo tudi navijači oziroma gledalci na tribunah. Organizatorji so lahko na tribune spustili do tisoč obiskovalcev.

Diego Schwartzman je nadgradil odlično predstavo s petkovega obračuna proti Rafaelu Nadalu. Foto: Reuters
Diego Schwartzman je nadgradil odlično predstavo s petkovega obračuna proti Rafaelu Nadalu. Foto: Reuters

"Malček" Schwartzman preseneča še naprej
Đoković se bo v finalu pomeril z Diegom Schwartzmanom. Argentinec, ki se ga je sicer doma prijel vzdevek malček zaradi majhne postave, visok je 1,7 metra, se je po senzacionalni zmagi nad Rafaelom Nadalom v soboto, zbral tudi za polfinale. Shapovalova je ugnal s 6:4, 7:5 in 7:6 (4) in bo za nagrado zaigral v svojem prvem finalu na stadionu Foro Italico.

Argentinec je do zdaj osvojil le tri turnirje, od tega dva v Južni Ameriki in enega v Turčiji in naj bi bil na papirju popolnoma podrejen finalnemu tekmecu.

Polfinale, moški
(3.465.045 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – RUUD (NOR)
7:5, 6:2

SCHWARTZMAN (ARG/8) - SHAPOVALOV (KAN/12)
6:4, 5:7, 7:6 (4)


Polfinale, ženske:
HALEP (ROM/1) - MUGURUZA (ŠPA)
6:3, 4:6, 6:4

PLIŠKOVA (ČEŠ/2) - VONDROUŠOVA (ČEŠ/12)
6:2, 6:4