Lewis Hamilton je bil po dirki nezadovoljen iz več razlogov - glavni je seveda ta, da se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je bil po dirki nezadovoljen iz več razlogov - glavni je seveda ta, da se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Foto: Reuters

Dirkal sem na robu zmogljivosti dirkalnika, a ko sem sedem krogov pred koncem, ko sem zaostajal za 13 sekund in bil hitrejši le za 0,7 sekunde na krog, ugotovil, da se ne bo izšlo, sem sprejel pametno odločitev in dirkalnik enostavno pripeljal do cilja.

Lewis Hamilton
Viviane in Nico Rosberg
Nico Rosberg je bil po dirki nasmejan do ušes, z njim se je veselila tudi žena Viviane. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Sebastian Vettel
Lewis Hamilton in Sebastian Vettel sta se dalj časa bojevala za drugo mesto, na koncu je krajšo potegnil Nemec, ki ni mogel držati stika z Britancem. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je po odstopu v 26. krogu hitro zapustil prizorišče. Foto: Reuters

Na dirki v Montmelu v bližini Barcelone so lahko gledalci sicer videli veliko prehitevanj - večinoma ob koncu štartno-ciljne ravnine -, a dirka vseeno ni postregla z dogodki, ki bi navduševali. Dobil jo je Rosberg, zanimivo je bil predvsem v boju za drugo mesto med Hamiltonom in Vettlom, na koncu pa sta špansko preizkušnjo v boju za četrto mesto začinila še Finca, Bottas in Räikkönen.

V dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo pri vrhu ni prišlo do sprememb. Še vedno vodi Hamilton (111 točk), ki pa je v primerjavi z Rosbergom (91) v nedeljo izgubil 7 točk. Tretji je še vedno Vettel (80), četrti njegov moštveni kolega Räikkönen (52), na petem mestu pa je Masso (39) zamenjal Bottas (42).

Rosberg: Imamo izjemen dirkalnik
Nico Rosberg je vodil tako rekoč vso dirko. Uspel mu je odličen štart, hitro je začel večati prednost, ki je ni izpustil do konca. Po dirki je bil še posebej presenečen nad prednostjo, ki jo je ustvaril pred ferrarijema - Vettel je na tretjem mestu zaostal za celih 45 sekund. "To je bil velik korak v pravo smer, pravzaprav pravo presenečenje, a dokazali smo, da imamo v tem trenutku izjemen dirkalnik. Ta konec tedna smo dobili bitko v razvoju, kar je pomemben kazalnik za to sezono," je povedal Nemec, ki je dosegel 9. zmago v svoji karieri.

Hamilton nezadovoljen z ukazom
Telesna govorica Lewisa Hamiltona je v soboto po končanih kvalifikacijah in v nedeljo po koncu dirke nakazovala, da niti pod razno ni zadovoljen z drugim mestom. Še bolj je bil nezadovoljen, ko so mu po radijski zvezi sporočili, da ne more ujeti Rosberga in naj ne dirka s polno močjo. "Tega kot dirkač ne želiš slišati," je priznal in nadaljeval: "Tukaj sem, da dirkam, ne da končam kot drugi, zato sem ukaz pravzaprav ignoriral. Dirkal sem na robu zmogljivosti dirkalnika, a ko sem sedem krogov pred koncem, ko sem zaostajal za 13 sekund in bil hitrejši le za 0,7 sekunde na krog, ugotovil, da se ne bo izšlo, sem sprejel pametno odločitev in dirkalnik enostavno pripeljal do cilja." Britanec je vseeno poudaril, da podobnega ukaza ne želi več slišati in da bo poskrbel, da se to ne bo več zgodilo.

Vettel ni zadovoljen z razliko
Malce razočaran je bil Sebastian Vettel, ki pa ni mogel držati korak s Hamiltonom, potem ko so se pri Mercedesu odločili za taktiko s tremi postanki. Po drugem je bil Britanec enostavno prehiter, s čimer si je naposled zagotovil drugo mesto. "Mislim, da to ni realno stanje. Realnost je, če vzamete povprečje iz prvih petih dirk. Moramo biti pravični, nekatera proge nam bolj ustrezajo, nekatere ne," je dejal štirikratni svetovni prvak in dodal: "Nisem zadovoljen z razliko. Iz nekega razloga nismo bili konkurenčni, čeprav smo precej izboljšali dirkalnik." Poudaril je, da je vedel, da bo težko za seboj zadrževati hitrega Hamiltona in da je imel med dirko kar nekaj sreče (Hamiltonov počasni prvi postanek), da se je zadržal drugo mesto, ki pa ga je moral naposled prepustiti.

Alonso skoraj povozil mehanika
Nase so znova opozorili pri McLarnu - žal spet s slabo dirko in brez osvojene točke, za nameček pa bi se lahko v boksu ob postanku Fernanda Alonsa zgodila še huda nesreča. Namreč, Špancu so zatajile zavore, tako da je skoraj povozil enega od mehanikov. "Za fante je bilo to zagotovo grozno, a k sreči ni prišlo do poškodb, saj se je ekipa hitro odzvala in izognila najhujšemu. V zadnjem krogu pred postankom so zavore že zelo pešale, med postankom pa popolnoma zatajile," je dejal dvakratni svetovni prvak, ki bo letos - kot kaže - težko osvojil kakšno točko. V Barceloni, kjer je v preteklosti poskrbel za pravo evforijo med španskimi navijači, je odpeljal zgolj 26 krogov, nato pa ugasnil motor in dirko sklenil v garaži.

Button letos ne pričakuje točk
Z McLarnovim dirkalnikom je bil nezadovoljen tudi Jenson Button, ki je poudaril, da je bilo prvih 30 krogov najhujših v njegovi karieri. "Zadnji del dirkalnika je vseskozi poplesaval. Kadar koli sem pritisnil na plin, je zadnji del popolnoma izginil. To enostavno ni normalno," je dejal izkušeni Britanec, ki je leta 2009 osvojil svoj prvi in za zdaj edini naslov svetovnega prvaka v kraljici motošporta. "Po današnji dirki ne pričakujem kakršnih koli točk v letošnji sezoni. Vseeno upam, da smo imeli danes samo slab dan. Res nisem začutil dirkalnika," je še pripomnil 35-letni voznik iz Frooma.

Dirkal sem na robu zmogljivosti dirkalnika, a ko sem sedem krogov pred koncem, ko sem zaostajal za 13 sekund in bil hitrejši le za 0,7 sekunde na krog, ugotovil, da se ne bo izšlo, sem sprejel pametno odločitev in dirkalnik enostavno pripeljal do cilja.

Lewis Hamilton
Rosberg razred zase v Barceloni
Štart dirke F1 za VN Španije
Mercedes dobil tudi kvalifikacije v Barceloni
Hamilton dobil treninga v Barceloni
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Španije
Rosberg razred zase v Barceloni
Štart dirke F1 za VN Španije
Mercedes dobil tudi kvalifikacije v Barceloni
Hamilton dobil treninga v Barceloni
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Španije