Pri McLarnu upajo, da bo sodelovanje s Hondo - tako kot v preteklosti - obrodilo sadove. Foto: McLaren
Pri McLarnu upajo, da bo sodelovanje s Hondo - tako kot v preteklosti - obrodilo sadove. Foto: McLaren

Po mojem mnenju bodo potrebovali vsaj dve leti, da bodo začeli nizati zmage, morda tri, da bodo začeli dominirati.

John Watson
McLaren Honda
V preteklosti je bilo sodelovanje McLarna in Honde izjemno uspešno. Med letoma 1988 in 1992 je britansko moštvo osvojilo po štiri dirkaške in konstruktorske naslove. Najuspešnejše leto je bilo 1988, v katerem sta Ayrton Senna in Alain Prost dirkala z mclarnom MP4/4 (na fotografiji je Sennov kultni dirkalnik). Foto: EPA

Pri McLarnu so po koncu lanske sezone v formuli ena zamenjali pogonski sklop. Po letih sodelovanja so se zahvalili Mercedesu in znova sklenili partnerstvo s Hondo, s katero so bili v preteklosti izjemno uspešni.

Čeprav je Mednarodna avtomobilistična zveza japonskemu koncernu dovolila nadgradnjo motorja sredi sezone, pa so številni prepričani, da se McLaren ne bo tako hitro povzpel na vrh.

Med njimi je tudi nekdanji dirkač John Watson, ki je v formuli ena dirkal med letoma 1973 in 1983 - vrnil se je še za sezono 1985 -, v tem času pa je vozil tudi za McLaren, in sicer od leta 1979 do konca dirkaške kariere, v kateri je nanizal pet zmag na 154 nastopih. Še dvajsetkrat se je zavihtel na oder za zmagovalce.

Težko zaradi omejenih testiranj
"Imam občutek, da bosta McLaren in Honda potrebovala kar nekaj časa, da se bo vse poklopilo. Preteklo bo nekaj časa, da se bo McLaren znova zavihtel na vrh," je prepričan Watson, ki je s kultnim britanskim moštvom preživel pet sezon. "Zdaj jim je zaradi omejenih testiranj, zaradi katerih trpijo številna moštva, precej težje kot v najuspešnejših letih," je še dodal za portal GPupdate. McLaren je s Hondo med letoma 1988 in 1992 osvojil kar osem naslovov svetovnih prvakov - štirikrat so bili konstruktorski prvaki, tri dirkaške naslove je osvojil Ayrton Senna, enega je še dodal Alain Prost. Po sezoni 1992 je Hondo v moštvu iz Wokinga zamenjal Ford.

Zadnji konstruktorski naslov ima dolgo brado
"Kot je dejal Ron Dennis: ekipi, ki se želi povzpeti nazaj na vrh, vsekakor ne bo lahko. Po mojem mnenju bodo potrebovali vsaj dve leti, da bodo začeli nizati zmage, morda tri, da bodo začeli dominirati," je še dejal Watson. Zadnji dirkaški naslov je McLaren z Lewisom Hamiltonom osvojil leta 2008, zadnji konstruktorski naslov pa ima že konkretno brado - leta 1998 sta ga Britancem prinesla Mika Häkkinen in David Coulthard.

Po mojem mnenju bodo potrebovali vsaj dve leti, da bodo začeli nizati zmage, morda tri, da bodo začeli dominirati.

John Watson