Jenson Button verjame, da se bo honda izkazala s pogonskim sklopom. Foto: EPA
Jenson Button verjame, da se bo honda izkazala s pogonskim sklopom. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je na drugi dan testiranj v Barceloni za najhitrejšim Danielom Ricciardom zaostal za sekundo in slabe štiri desetinke (+1,387). To je bil sicer sedmi čas od desetih. Foto: EPA


Kultno moštvo iz Wokinga je pred prvim zimskim testiranjem v Jerezu burilo domišljijo pri ljubiteljih formule ena kakor tudi pri drugih moštvih in dirkačih. Namreč, nihče ni točno vedel, kakšen 'paket' prinaša s Hondo, ki se je po letu 2009 vrnila v ta šport.

Odpeljani krogi, 3. dan:        
 1. M. VERSTAPPEN Toro Rosso 129
 2. D. KVJAT      Red Bull   112
 3. S. VETTEL     Ferrari    105
 4. P. MALDONADO  Lotus      104
 5. L. HAMILTON   Mercedes   101
 6. P. WEHRLEIN   Force India 81
 7. F. MASSA      Williams    55
 8. M. ERICSSON   Sauber      53
 9. V. BOTTAS     Williams    49
10. J. BUTTON     McLaren     24

Toda po testiranjih v Jerezu, kjer sta Fernando Alonso in Jenson Button ogromno časa preživela v garaži, na progi pa sta za najboljšimi precej zaostala, je hitro postalo jasno, da Britanci s Hondo v razvoju kar precej zaostajajo za tekmeci.
Časa imajo še 12 dni
Čeprav se je čas na drugem testiranju v Barceloni izdatno izboljšal, v oči bode predvsem zanesljivost pogonskega sklopa. V Jerezu je McLaren odpeljal daleč najmanj krogov (77), trend se nadaljuje tudi v Barceloni, kjer sta Button in Alonso v dveh dneh odpeljala zgolj 80 krogov, precej manj od drugih. "Za zdaj smo testirali le polovico tistega, kar smo želeli," je za portal motorsport.com dejal Boullier in nadaljeval: "Časa imamo še 12 dni, in če ne pohitimo, na začetek sezone ne bomo optimalno pripravljeni. Naš razvoj od načrtovanega za zdaj zaostaja za 50 odstotkov."
S časi si ne belijo glav
Francoski inženir, ki je med letoma 2010 in 2013 opravljal vlogo vodje moštva pri Lotusu, je priznal, da se pri McLarnu trenutno bolj kot na čas oziroma hitre kroge osredotočajo le na to, da bo v dirkalniku vse delovalo, tako kot mora. "Zmogljivost in časi nas trenutno ne zanimajo. Za zdaj smo z dirkalnikom zadovoljni, naslednji teden bomo dobili še nekaj novih delov. Sicer pa moramo preveriti še kar nekaj sistemov. Ti vključujejo veliko parametrov za razumevanje dirkalnika. Odpeljati moramo veliko krogov in zbrati veliko podatkov, preden se začnemo osredotočati na druge stvari. Program razvoja ima prednost," je še povedal 41-letnik iz Lavala in sklenil: "Naslednji teden bomo naredili še en korak naprej, v Avstraliji nato še enega."

Tretji dan testiranj, izidi:      
 1. P. MALDONADO  Lotus   1:24,348
 2. M. VERSTAPPEN T. Rosso  +0,391
 3. L. HAMILTON   Mercedes   1,728
 4. M. ERICSSON   Sauber     1,992
 5. S. VETTEL     Ferrari    2,059
 6. D. KVJAT      Red Bull   2,241
 7. F. MASSA      Williams   2,564
 8. P. WEHRLEIN   F. India   2,985
 9. V. BOTTAS     Williams   3,208
10. J. BUTTON     McLaren    4,803