Luca di Montezemolo, prvi mož Ferrarija, je zelo razočaran nad predstavami svojega moštva v letošnji sezoni formule ena. Foto: EPA
Luca di Montezemolo, prvi mož Ferrarija, je zelo razočaran nad predstavami svojega moštva v letošnji sezoni formule ena. Foto: EPA
Marco Mattiacci
Vodja moštva Marco Mattiacci upa, da se bodo stvari v Maranellu kmalu popravile. Ferrari v konstruktorskem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena trenutno zaseda tretje mesto, za vodilnim Mercedesom pa zaostaja za kar 170 točk. Foto: EPA


V Maranellu so za letos sestavili sijajen dirkaški dvojec nekdanjih svetovnih prvakov, Fernando Alonso-Kimi Räikkönen, ki pa (za zdaj) še ni obrodil sadov. Španec se trudi, a ne more držati koraka z najboljšimi, Finec je popolnoma razglašen.

Kaj menite vi?
Kaj pa je po vašem mnenju glavni razlog, da Ferrari v zadnjih letih vselej zaostane za tekmeci? Predsednik? Vodja moštva? Dirkalnik? Dejstvo, da se v Maranellu zanašajo le na svoje strokovnjake? Dirkača? Vabljeni h komentiranju pod člankom.


Glavni razlog za neuspeh je znova dirkalnik. Italijani se že nekaj sezon trudijo razviti zmagoviti dirkalnik, a neuspešno. V zadnjih štirih sezonah so morali priznati premoč Red Bullu in genialnosti Adriana Neweyja, tokrat je poleg avstrijskega moštva izjemen dirkalnik sestavil še Mercedes.
Opravljeno delo je bilo slabo
Kako neučinkovit je ferrari F14 T, se je pokazalo v ravninah dirke v Montrealu, kjer je bil občutno počasnejši od preostalih. Predsednik Luca di Montezemolo je novinarjem dejal, da nima česa povedati in da se bodo morali v tovarni pač zamisliti nad seboj. "Mislim, da nam kratkoročno ne bo uspel čudež. Trdo delamo za prihodnost, saj se zavedamo, da delo, ki je bilo opravljeno za to sezono, ni bilo opravljeno dobro," je za Tuttosport dejal Di Montezemolo, ki se je lahko letos veselil le ene uvrstitve na zmagovalni oder - Alonsovega tretjega mesta v Šanghaju na dirki za VN Kitajske. "V tem trenutku smo v zelo neugodnem položaju. Manj moramo govoriti in več storiti," je sklenil 66-letnik iz Bologne.
Moštvo se mora globoko zamisliti
Nad trenutnim stanjem je razočaran tudi novi vodja moštva Marco Mattiacci, ki je v ekipi zamenjal Stefana Domenicalija. Za dirko v Kanadi so v Maranellu pripravili številne izboljšave - med drugim tudi novo podvozje -, ki pa niso obrodile sadov. Alonso je bil precej nenevaren in je osvojil šele šesto mesto, Räikkönen je z desetim mestom osvojil komaj točko. "S končnim razpletom dirke v Kanadi vsekakor ne moremo biti zadovoljni. Če želimo izboljšati naše predstave, moramo biti boljši na področjih, kjer tekmeci ustvarjajo razliko," je dejal 43-letni Rimljan in dodal: "Prihodnosti nočem napovedovati. Toda rad bi, da se moštvo ozre vase in se globoko zamisli. Vsak mora dati vse od sebe, da se bosta lahko dirkača borila za želene rezultate."