Max Verstappen bo v Melbournu s 17 leti, 5 meseci in 13 dnevi postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki bo začel dirko formule ena. Foto: EPA
Max Verstappen bo v Melbournu s 17 leti, 5 meseci in 13 dnevi postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki bo začel dirko formule ena. Foto: EPA

Naj povem po resnici? Mislim, da je Max žalitev. Se Red Bull zaveda, da bo za volan dirkalnika v formuli ena postavil otroka?

Jacques Villeneuve
Max Verstappen
Verstappen je s 17 leti in tremi dnevi na prvem prostem treningu pred dirko za VN Japonske v Suzuki postal najmlajši dirkač, ki se je udeležil dirkaškega konca tedna v formuli ena. Prosti trening je sklenil na 12. mestu, le pol sekunde za Danilom Kvjatom, ki je sicer po odhodu Sebastiana Vettla k Ferrariju že napredoval k Red Bullu. Foto: EPA
Max Verstappen s 17 leti v formulo ena


Max, sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna, bo še pred 18. rojstnim dnem sedel v dirkalnik in nastopil na dirki v formuli ena. 15. marca prihodnje leto bo v Melbournu postal najmlajši dirkač v zgodovini tega športa.

Ališič: Vstop v F1 šele pri 25 letih
"Verjetno bo celo zelo hiter, uspešen in dober dirkač. Vendar pa leta 1984 v kvalifikacijah formule ena s 1.050 konjskimi močmi, z ročnim H-menjalnikom in brez servovolana neki 17-letnik tega volana ne bi mogel niti premakniti, kaj šele, da bi z dirkalnikom uspešno dirkal. Če je formula ena kraljica motošporta, bi morali v njej dirkati ljudje v najbolj zrelih letih kariere. Vstop v formulo ena bi se moral začeti šele pri 25, vrhunec pa bi moral dirkač doseči pri 30-35 letih," je o Verstappnu v pogovoru za MMC dejal Miran Ališič.

Dozdajšnji rekord je držal Jaime Alguersuari, ki je na Hungaroringu leta 2009 nastopil z 19 leti in 125 dnevi. Pred njim sta bila rekorderja Mike Thackwell (VN Kanade 1980; 19 let, 182 dni) in Ricardo Rodriguez (VN Italije 1961; 19 let, 208 dni).
Villeneuve: Max je žalitev!
Eden izmed najbolj ostrih nasprotnikov nižanja starostne meje dirkačev v kraljici motošporta je nekdanji svetovni prvak Jacques Villeneuve. Najboljši dirkač iz sezone 1997 je večkrat izrazil nestrinjanje. "Naj povem po resnici? Mislim, da je Max žalitev. Se Red Bull zaveda, da bo za volan dirkalnika v formuli ena postavil otroka? Ne dvomim, da je Max velik talent in zelo hiter, a nima nikakršnih izkušenj. Sam sem v formulo ena prodrl šele pri 25 letih, potem ko sem zmagoval v razredu IndyCar," je dejal Kanadčan in dodal: "Takrat sem že dokazal, kaj lahko storim in kakšne so moje sposobnosti. Prav tako sem imel za seboj že kopico izkušenj. Še preden se začneš igrati z življenji drugih dirkačev, se moraš veliko naučiti - in formula ena ni prostor za to."
Villeneuve je prav tako prepričan, da bi morala Mednarodna avtomobilistična zveza dvigniti minimalno starost dirkačev na vsaj 21 let. "Do takrat moraš že okusiti slast zmage in si nabrati že nekaj izkušenj. Formula ena vsekakor ni razred, kamor bi se prišli dirkači učit," je še dodal.
Tudi Häkkinen ni ravno navdušen
Že pred časom je svoje mnenje povedal še en svetovni prvak, Mika Häkkinen. Finec, ki je dva naslova prvaka odnesel ob koncu prejšnjega tisočletja, je prepričan, da je formula ena z razlogom elitni razred motošporta. "Za formulo ena je premlad. V ta razred se ne prideš učit, na formulo ena moraš biti pripravljen," je dejal 46-letnik iz Vantee, ki se je ob preboju v kraljico motošporta učil in zgledoval po Ayrtonu Senni. Verstappen je toro rosso na prostem treningu pred dirko za VN Japonske letos že preizkusil. Nadvse zanimivo, glede na to, da njegovi vrstniki na Nizozemskem pri 17 letih sploh še ne morejo pridobiti vozniškega izpita. "Navdušen sem nad močjo motorja," je tedaj dejal mladenič, ki je v Suzuki odpeljal 22 krogov in je krepko presegel hitrost 200 km/h. "Zdaj, ko sem okusil dirkanje v formuli ena, že z nestrpnostjo čakam novo sezono," je sklenil.

Naj povem po resnici? Mislim, da je Max žalitev. Se Red Bull zaveda, da bo za volan dirkalnika v formuli ena postavil otroka?

Jacques Villeneuve
Max Verstappen s 17 leti v formulo ena