Sebastian Vettel je v Interlagosu dosegel četrto zmago v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je v Interlagosu dosegel četrto zmago v letošnji sezoni. Foto: Reuters

Najprej mi je uspel dober štart, nato pa so se za trenutek kolesa zavrtela v prazno. Vseeno mi je uspelo presenetiti Valtterija, in to je bilo za moj današnji uspeh ključnega pomena. Zelo, zelo sem vesel, še posebej za vse fante v Maranellu. Bilo je zelo težko, a super je imeti oba Ferrarijeva dirkača na odru za zmagovalce.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel in Valtteri Bottas
Takole je Vettel v uvodnem zavoju dirke švignil mimo Valtterija Bottasa in prevzel vodstvo. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je z izjemnim dirkanjem končal na četrtem mestu. Foto: Reuters
Felipe Massa
Ljubljenec brazilskih ljubiteljev kraljice motošporta Felipe Massa je zadnjič nastopil na dirki formule ena v Interlagosu. Foto: Reuters
Vettlova zmaga ogrožena le na sredini dirke

Vettel, drugi iz sobotnih kvalifikacij, je takoj po štartu prevzel vodstvo in relativno mirno dosegel peto zmago v sezoni. Lewis Hamilton, ki je dirko začel iz boksov, se je povzpel vse do četrtega mesta.

Vettel bliskovito štartal
Dirko je najbolje začel Vettel, ki je bliskovito štartal in že v prvem zavoju zavil pred Bottasa, ta pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Za Fincem sta vozila Räikkönen in Verstappen, precej vroče je bilo v ozadju, kjer so v bojih za boljša mesta leteli deli dirkalnikov. Prišlo je do številnih trkov, Stoffel Vandoorne je s svojim mclarnom odstopil, enako sta storila tudi Kevin Magnussen in Esteban Ocon. Daniel Ricciardo je po trku, ki ga je utrpel v drugem zavoju, s svojim red bullom vendarle lahko nadaljeval dirko na repu kolone. Zaradi razmetanih delov dirkalnika na stezi je nanjo zapeljal varnostni avtomobil. Ta se je umaknil v petem krogu.

Hamilton prehiteval kot za stavo
Poleg Vettlovega odličnega štarta sta bila v uvodnih krogih omembe vredna še dva dirkača. Hamilton, ki je dirko začel iz boksov, se je hitro prebijal v ospredje, po 13 krogih je bil že na osmem mestu, medtem ko se je Felipe Massa, ki po koncu letošnje sezone končuje dolgoletno kariero v kraljici motošporta, z desetega mesta hitro prebil na peto. Hamilton je v nadaljevanju dirkal izjemno hitro, brezkompromisno se je lotil Fernanda Alonsa, nato še Masse in v 21. krogu zapeljal že na peto mesto, začel je lov na Verstappna, ki pa je imel 10 sekund naskoka.

Prvak na postanek šele v 44. krogu
V 28. krogu je Bottas kot prvi izmed najboljših zavil v boks, krog zatem so se za postanek odločili še pri Ferrariju, po svež komplet gum je prišel Vettel. Tudi po postankih Räikkönena in Verstappna se razmerje med omenjenimi dirkači ni spremenilo. Vodil je Hamilton, ki je pred Vettlom imel dobre tri sekunde prednosti. V prvem in tretjem sektorju je bil hitrejši od Nemca, v drugem je v primerjavi z njim izgubljal okrog pol sekunde na krog. Svetovni prvak je v boks zapeljal v 44. krogu, na stezo se je vrnil na peto mesto. Za vodilnim Vettlom je zaostajal za dobrih 18 sekund (+18,232).

Hamilton končal na četrtem mestu
V naslednjih krogih je bila vsa pozornost usmerjena na Hamiltona in Verstappna. Prvi je uspešno stopil zaostanek za Nizozemcem, ki se je pritoževal predvsem nad gumami. S sistemom DRS mu ga je uspelo prehiteti v 59. krogu, naslednji pred njim je bil Räikkönen s prednostjo dobrih petih sekund. Britanec je po spodletelih kvalifikacijah, ko je že v prvem delu svoj nastop končal v zaščitni ogradi, želel stopiti na oder za zmagovalce, a je bil Räikkönen enostavno prevelik zalogaj. Dirko je sklenil na četrtem mestu.

Dirka za VN Brazilije, Sao Paulo

Končni vrstni red (71/71):     
 1. S. VETTEL   Fer. 1:31:26,260
 2. V. BOTTAS   Mercedes +2,762
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari  4,600
 4. L. HAMILTON  Mercedes  5,468
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull 32,940
 6. D. RICCIARDO  Red Bull 48,691
 7. F. MASSA    Will.  1:08,882
 8. F. ALONSO   McLaren 1:09,363
 9. S. PEREZ    F. I.  1:09,500
10. N. HÜLKENBERG Renault  1 krog
11. C. SAINZ    Renault  1 krog
12. P. GASLY    T. Rosso 1 krog
13. M. ERICSSON  Sauber  1 krog
14. P. WEHRLEIN  Sauber  1 krog
15. R. GROSJEAN  Haas   2 kroga
16. L. STROLL   McLaren 2 kroga
                  

Odstop: Vandoorne, Magnussen, Ocon,
    Hartley          
                  
Skupni vrstni red, dirkači:    
 1. L. HAMILTON  Mercedes   345
 2. S. VETTEL   Ferrari   302
 3. V. BOTTAS   Mercedes   280
 4. D. RICCIARDO  Red Bull   200
 5. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari   193
 6. M. VERSTAPPEN Red Bull   158
 7. S. PEREZ    Force India  94
 8. E. OCON    Force India  83
 9. C. SAINZ    T. R./Renault 54
10. F. MASSA    Williams   42
...                
                  
Moštva:              
 1. MERCEDES 625 5. WILLIAMS  82
 2. FERRARI  495 6. TORO ROSSO 53
 3. RED BULL 358 7. RENAULT   49
 4. F. INDIA 177 8. HAAS    47
                  

Najprej mi je uspel dober štart, nato pa so se za trenutek kolesa zavrtela v prazno. Vseeno mi je uspelo presenetiti Valtterija, in to je bilo za moj današnji uspeh ključnega pomena. Zelo, zelo sem vesel, še posebej za vse fante v Maranellu. Bilo je zelo težko, a super je imeti oba Ferrarijeva dirkača na odru za zmagovalce.

Sebastian Vettel
Vettlova zmaga ogrožena le na sredini dirke