Foto:
Foto:
Kosovski parlament naj bi na mesto premierja imenoval Ramusha Haradinaja.

Za predsednika parlamenta so poslanci izvolili Nexhata Dacija, ki prihaja iz vrst Rugovove Demokratske zveze Kosova (LDK). Za Rugovo je to drugi predsedniški mandat.

Novi premier Ramush Haradinaj (AAK - Zveza za prihodnost Kosova) je za Beograd neprimeren, saj naj bi bil povezan z zločini med vojno na Kosovu. Nekdanjega poveljnika upornikov je nedavno že dvakrat zaslišalo haaško sodišče, proti njegovi izvolitvi pa je opozoril tudi EU.

Srbski premier Vojislav Koštunica je izvolitev Haradinaja označil za provokacijo za vse, ki si želijo mirne in sporazumne rešitve kosovskega problema. Koštunica je za soboto že napovedal izredno sejo srbske vlade. Namesto politike dobre volje se taqko pošilja signale skrajne politike, ki je privedla do pogromov nad Srbi 17. in 18. marca letos, je še dejal Koštunica.

Nova kosovska vlada bo imela 13 ministrov, od tega naj bi bila dva Srba, ki pa so ti volitve 23. oktobra bojkotirali.

Razmerje moči v parlamentu pričakovano
23. oktobra je na volitvah v pokrajinski parlament po pričakovanju zmagala stranka Ibrahima Rugove LDK, pa tudi sicer se niso zgodile spremembe v vrstnem redu najbolj vplivnih kosovskih strank. Rugovin LDK je dobil 47 sedežev, Demokratska stranka Kosova (PDK) Hashima Thacija 30 sedežev, Haradinajeva AAK pa devet sedežev. Zelo blizu tej pa je nova parlamentarna stranka Ora, ki jo vodi znani prištinski publicist in založnik Veton Suroi. Prejela je sedem poslanskih mandatov.