Foto:
Foto:
Nemški policisti so v povezavi z obiskom Alavija prijeli tri domnevne teroriste.
Vladimir Putin je ostro napadel agresivno politiko v Iraku in Afganistanu.

Avtomobil bomba je eksplodiral pred neko šiitsko mošejo v pretežno sunitski četrti Adhamija. Ubitih je bilo 14 ljudi. Incident bi utegnil izzvati še večje verske nestrpnosti.

Pred tem so uporniki vdrli v policijsko postajo na jugu mesta in pri tem ubili 12 iraških policistov. Šest policistov je bilo ranjenih. Napadalci pa so v akciji osvobodili 51 zapornikov, ki so bili zaprti na policijski postaji. Odgovornost za napad je prevzela skupina jordanskega skrajneža Abuja Musaba Al Zarkavija.

V Nemčiji prijeli tri domnevne teroriste
Nemška policija je v prtotiteroristični akciji prijela tri moške, ki naj bi bili povezani z obiskom iraškega premierja Ijada Alavija v Berlinu. V izjavi za javnost je nemško notranje ministrstvo zapipisalo, da so bili moški prijeti v Berlinu, Augsburgu in Stuttgartu.

Šlo pa naj bi za domnevne pripadnike skrajne skupine Ansar Al Islam. Do prijetja naj bi prišlo tik pred začetkom pogovorv Alavija z nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem.

Zaradi načrtovanega napada so odpovedali del programa Alavijevega obiska v Nemčiji. Schröder je Alaviju ponudil pomoč pri obnovi Iraka, predvsem usposabljanje strokovnjakov za uničevanje bojnih sredstev v Nemčiji. Nemčija sicer že usposablja iraške policiste in vojake v Savdski Arabiji.

Generalni sekretar Nata v Bagdadu
Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je med današnjim nepričakovanim obiskom v Bagdadu uradno odprl zavezniški center za usposabljanje iraških varnostnih sil. Trenutno ima Nato v Bagdadu okoli 70 strokovnjakov in drugega osebja, večinoma iz Italije, Norveške in Kanade. Nato sicer namerava v Irak poslati 250 inštruktorjev in med 1.500 in 2.000 vojakov.

Putin: Irak je žarišče terorizma
Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na obisku v Indiji, je mednarodno politiko v Iraku in Afganistanu označil za diktatorsko. Putin kljub vsemu ni nikoli neposredno omenil ZDA, čeprav je bilo očitno, koga ima v mislih. Putin je Zahod obtožil dvojnih meril, saj naj bi dajal zatočišče čečenskim teroristom.

Irak in Afganistan sta postali žarišči terorizma, ki ogroža ves svet. Teroristične mreže v obeh državah urijo nove teroriste, da bi jih uporabili drugod po svetu. Po njegovem mora boj proti terorizmu temeljiti na mednarodnem pravu. Nesoglasja v mednarodni skupnosti ob napadu na Irak so upočasnila mednarodno sodelovanje na tem področju.