Foto:
Foto:
Wall Street je razveselila novica, da Kmart prevzema Sears.

Med trgovanjem so bile delnice Gorenja že za skoraj odstotek v plusu. Vrednost Krke, Mercatorja in Petrola se praktično ni spremenila, zadnji posli pa so bili nižji in so se zapirali navzdol. Krka je tako končala pri 86.506 SIT, Mercator pri 42.120 SIT in Petrol pri 65.750 SIT.

Ta teden se je torej rast ustavila, morda pa bo za nov val optimizma poskrbela objava Krkinih devetmesečnih rezultatov. Pričakovanja so vsekakor velika. S Krko sicer promet ostaja visok - tokrat ga je bilo za 270 milijonov SIT.

Pri poti navzdol so vodilno vlogo prevzele delnice Term Čatež, ki so cenejše za 2,2 odstotka (38.117 SIT). Okrog odstotek so izgubile delnice Kolinske, Dela in Droge, okrog pol odstotka pa delnice Save, Luke Koper, Istrabenza in Merkurja. Nekoliko dražje so delnice Pivovarne Laško in Merkurja.

Slovenski borzni indeks (4.921 točk) se je znižal drugič v zadnjih treh dneh, in sicer za 0,2 odstotka. Indeks PIX (4.485 točk) je rahlo zdrsnil, medtem ko je indeks prostega trga IPT (4.167 točk) pridobil 0,4 odstotka.

Kmalu bomo smučali!
Z idom Triglav (3.739 SIT) kar za 253 milijonov SIT prometa, od tega v rednem trgovanju za več kot 100 milijonov. Enotni tečaj se ni bistveno spremenil, kar velja tudi za preostale vodilne papirje na prostem trgu. Le delnice Krvavca so švignile za 33 odstotkov navzgor, potem ko je Argonos kupil 10.286 lotov vreden sveženj po ceni 1.000 SIT.

Napoved večjega prevzema razveselila Wall Street
Največje evropske borze so sredino trgovanje končale optimistično in s tudi več kot enoodstotnim plusom. Četrtek se je začel v rdečem območju, vendar so vodilni delniški indeksi do poldneva nadoknadili izgubljeno. Londonski FTSE 100 se je tako spet zvišal nad 4.800 točk.

Evro je presegel vrednost 1,305 dolarja. Tudi v primerjavi z jenom je dolar izgubil tla pod nogami. Tokijska borza je četrtek prav zato zaključila z minusom. Kaže, da bodo valutni pretresi zdaj spet v ospredju, potem ko se je nafta umirila in je daleč od rekorda, doseženega prejšnji mesec.

Wall Street je v sredo razveselila novica, da Kmart prevzema Sears. Gre za prevzem, vreden 11 milijard dolarjev, nastal pa bo trgovec, ki bo po tržni vrednosti tretji v ZDA. Delnici obeh podjetij sta občutno porasli, Searsa celo za 17 odstotkov.

Indeks Dow Jones (10.549 točk) je pridobil več kot pol odstotka, Nasdaq (2.099 točk) pa odstotek in je zdaj na letošnjem vrhu. Kar nekaj makroekonomskih podatkov je zadovoljilo vlagatelje. Posebej veseli, da inflacija ostaja pod nadzorom.

Zlato je doseglo novo najvišjo vrednost v zadnjih 16 letih: 445 dolarjev za unčo.