Nestl Aljančič si želi SP divizije I od 15. do 21. aprila 2012 organizirati v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO
Nestl Aljančič si želi SP divizije I od 15. do 21. aprila 2012 organizirati v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO
Ernest Aljančič in Rene Fasel
Aljančič je velik prijatelj s predsednikom IIHF-a Renejem Faslom. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana Stožice
Dvorana Stožice naj bi gostila SP divizije I drugo leto, predvidoma leta 2018 pa tudi SP elitne divizije. Foto: MMC RTV SLO
Soči
Pot do olimpijskih iger v Sočiju bo težka, "Nestl" pa verjame, da se risom lahko prvič v zgodovini prebijejo na najmočnejše hokejsko tekmovanje. Foto: EPA
Robert Sabolič in Rok Tičar
Izjemni jeseniški hokejisti se selijo v tujino. Po mnenju Aljančiča bi bilo najbolje, da bi še eno sezono igrali skupaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski hokejisti
Risi so se po odličnih igrah v prvem delu SP-ja v Bratislavi morali znova posloviti od elite. Foto: EPA
Finski hokejisti
Finci so si po 16 letih zares zaslužili zlato medaljo. Tudi Aljančič je navdušen nad njihovim sistemom dela. Foto: Reuters
Viktor Fasth
Švedi so dali velik poudarek na delo z vratarji, Viktor Fasth je bil izbran za najbolj koristnega igralca preteklega svetovnega prvenstva na Slovaškem. Foto: EPA
Fasel na obisku v Sloveniji

V oddaji V sredo na Valu 202 se je s članom odbora Mednarodne hokejske zveze pogovarjal Boštjan Janežič. "Srečo imam, da sem iz majhne države in nisem nevaren velikim. Verjetno pa imam tudi kakšne komunikativne sposobnosti. Mi kar uspeva. Lobiranje je popolnoma zakonita dejavnost. V Bruslju imamo firme, ki lobirajo za določene zakone v Evropski uniji. Gre se za druženje in prepričevanje ljudi, da verjamejo v določen projekt. Mi smo dobri organizatorji in gostitelji," je pogovor začel nekdanji predsednik Hokejske zveze Slovenije.

Taktično ukanil Britance
Edini tekmec za organizacijo SP-ja divizije I aprila 2012 je bila Velika Britanija, a stari maček Aljančič se je hitro spomnil odlične taktike. "Bilo je težko v boju z Angleži. Nazadnje so pred drugo svetovno vojno organizirali tak dogodek. Poudarili so, da je čas, da dobijo prvenstvo. Rekel sem jim, da ga pač niso hoteli, imeli so priložnost. Mi smo stavili na gostoljubje in na številna dobro organizirana prvenstva v preteklosti. Veliko članov odbora si želi biti nadzornik tekmovanja v Sloveniji, saj se zavedajo, da pri nas vse poteka brez težav," je dejal Aljančič, ki je na koncu prejel čestitke tudi od Britancev: "Angleški predstavnik je sedel poleg mene in mi je rekel, da ni pošteno, ker smo mi že štirikrat v zadnjih desetih letih organizirali svetovno prvenstvo. Odvrnil sem, da smo ga imeli celo petkrat in da to ni najina odločitev. Midva lahko le kandidirava, odločili pa bodo delegati. Malo se je jezil, na koncu pa je mi le čestital."

Avstrijci imajo črno piko iz leta 2005
Poleg Slovenije so iz elite izpadli tudi Avstrijci, ki so nekaj časa prav tako razmišljali o kandidaturi: "Avstrijci so resno razmišljali o kandidaturi za SP divizije I naslednje leto, a imajo črn madež. Leta 2005 so imeli organizacijsko katastrofo, v Innsbrucku ni bilo gledalcev, na Dunaju pa so imeli neverjetne težave z ledom. V taki konkurenci na koncu po navadi ostaneta dva kandidata."

S Faslom se odlično dopolnjujeta
Aljančič ima velik ugled pri delegatih, odlično pa se razume tudi s predsednikom Mednarodne hokejske zveze Renejem Faslom. "Rečem mu kar "My president". Leta 1998 je v Naganu prvič pripeljal vse profesionalce iz Lige NHL. IIHF dobiva veliko sredstev iz olimpijskega fonda. Že zgolj zaradi tega je dober predsednik. Slovenijo ima rad. On je zelo dober na odru, jaz pa sem zelo dober med delegati," je dejal "Nestl", ki je pojasnil tudi sistem pri nabiranju glasov: "Tu gre za trgovanje. Če mi podpremo Rusijo pri kandidaturi za SP leta 2016, je popolnoma jasno, da oni nas podprejo pri naši kandidaturi. Naredim si spisek, ko imam tri četrtine glasov, potem neham lobirati, saj sem prepričan o uspehu, potrebujem pa polovico glasov. Vedno si lahko kdo tudi premisli."

Trenutno nadzira potek priprav za SP 2014 v Belorusiji
Aljančič vodi organizacijski komite pri IIHF-u, ki je pristojen za kandidature, za objekte in za trženje. "Za vse dejavnosti porabim okoli 120 dni na leto. Trenutno se ukvarjam s SP-jem 2014 v Belorusiji. Dvorana v Minsku je fantastična, zdaj so že v prvi fazi gradnje druge dvorane. Poskušamo najti neki kompromis med kanadskimi merami ledene ploskve in evropskimi, odločili smo se za neko sredino. Precej več poškodb je na kanadskih igriščih, ker so manjša," je o svojih trenutnih poslih spregovoril Aljančič.

Imamo vse pogoje za SP elitne divizije
"Prijel se je model organizacije dveh držav. V naslednjih dveh letih bosta SP elitne divizije skupaj organizirali Švedska in Finska. Za leto 2017 bi lahko skupno kandidaturo prijavili Francija in Nemčija, Pariz in Berlin imata dvorani za 20.000 gledalcev. Velike države pridejo na vrsto na vsakih deset let. Moja življenjska želja je, da organiziramo svetovno prvenstvo elitne divizije v Sloveniji. Mislim, da imamo vse pogoje," je povedal večni optimist Aljančič.

Solidno bi lahko organizirali zimske olimpijske igre
"Slovenski lobisti so kar uspešni, imamo kar veliko tekmovanj. Moramo se zavedati, da smo omejeni, saj smo majhna država. Mislim, da bi lahko čisto solidno organizirali zimske olimpijske igre, objekte imamo, hotelov je dovolj, po državi se pride v eni uri. To bi moral biti državni projekt, to bi bila spodbuda za gospodarstvo. Lep preizkus bo evropsko prvenstvo v košarki. Velikega tekmovanja v nogometu pač nikoli ne moremo imeti," je še dodal najvplivnejši človek v slovenskem hokeju.

Liga Ebel je prinesla veliko dobrega
V zadnjih letih Acroni Jesenice in Tilia Olimpija sodelujeta v Ligi Ebel. Vsekakor je to pozitivno vplivalo na razvoj igralcev, a pojavile so se tudi številne težave, ki jih imajo tudi Avstrijci. "Avstrijci potrebujejo tudi drugo ligo, saj nimajo dovolj mladih igralcev. Salzburg je pobral vse, kar je bilo nadarjenega v Avstriji," je poudaril "Nestl", ki ni našel veliko lepih besed o naših sosedih: "Avstrijci se obnašajo, kot da bi izumili hokej. Sodelovanje med Jesenicami in Olimpijo je vse boljše, naboj pa še vedno obstaja. Včasih so si metali polena pod noge, zdaj pa je sodelovanje korektno. Skupaj bi morali stopiti še z Medveščakom in Sapo Fehervar. Imajo veliko obiskanost tekem, a so v neenakopravnem položaju glede na avstrijske klube. Nekateri so izjavlili, da je Liga Ebel propad slovenskega hokeja. Mislim, da imajo po zaslugi te lige naši igralci več priložnosti igrati na težkih tekmah, več je prenosov po televiziji. To je, v celoti gledano, dobra poteza."

Brez staršev ne bi bilo ničesar
Aljančič je načel tudi temo o mlajših selekcijah, ki so v Sloveniji zelo zapostavljene. "Vsi izidi v slovenskem hokeju so posledica vlaganj in dela staršev. Do 16. leta skrbijo za razvoj igralcev, klubi ne skrbijo za mlajše selekcije. Mi ne potrebujemo velikih dvoran, nujno so potrebna ledene površine in poleg njih lokale, tam nastaja vsa hokejska znanost. V osnovni šoli je torba z opremo večja od mladega hokejista. Če starši nimajo časa, da bi ga redno vozili na treninge, začnejo zaostajati za vrstniki in to je nato težko nadomestiti. Odgovoren sem za razvoj mladih selekcij, na Bledu bomo imeli te kampe z mednarodnimi strokovnjaki," je pojasnil Aljančič, ki vodi tudi skupino za razvoj hokeja v jugovzhodni Evropi.

Stožice bi bile odskočna deska za SP elitne divizije
Naslednje leto naj bi SP divizije I gostile Stožice, čeprav je izbrana vrsta največje uspehe dosegala v Tivoliju. "S Stožicami je kar nekaj težav. Tivoli je hokejska dvorana, Stožice pa so največja dvorana. Slovenci hodijo gledat zmage, drugače tekme niso dobre, v tej močni skupini šestih ekip pa lahko kakšno tekmo tudi izgubiš," je razmišljal Aljančič, ki še ne pozna svoje vloge v organizacijskem komiteju: "Zelo dobro bi bilo, da bi prvenstvo izvedli v Stožicah. Prepričan sem, da bi našli sredstva, ki znašajo med 100.000 in 150.000 evri. V Zagrebu so januarja zelo uspešno izpeljali projekt v veliki Areni. Mojo vlogo bodo določili pri Hokejski zvezi Slovenije, trenutno še ne vem, kaj bom počel. Treba se bo dogovoriti z županom Zoranom Jankovićem. Če hočemo kandidirati za elitno divizijo, moramo to prvenstvo izpeljati v Stožicah," je pojasnil Aljančič, ki je zadovoljen, da so vodilna mesta pri HZS-ju prevzeli mlajši ljudje.

Slovenci se bodo bojevali tudi za uvrstitev na olimpijske igre v Sočiju. "Mi kvalifikacij za olimpijske igre 2014 ne moremo organizirati. Trenutno smo po uvrstitvi na lestvici IIHF tako visoko, da bomo igrali zadnji krog kvalifikacij. Devet ekip je neposredno uvrščenih na OI, naslednji trije na tej lestvici pa imajo vlogo organizatorja treh skupin s po štirimi reprezentancami. O vsem se bo več vedelo drugo leto po svetovnem prvenstvu," je položaj razjasnil Aljančič.

Obljubil je previsoke premije
V preteklosti je bilo veliko govora o dolgovih do hokejistov: "Glede premij imam čisto vest, saj smo vse poplačali. V preteklosti sem imel veliko težav, ker sem obljubil previsoke premije. Imeli so višje premije kot vse preostale ekipe skupaj. Za vrnitev v skupino A leta 2004 na Poljskem smo se zmenili za premijo 7.500 nemških mark. Bil sem igralec in sem gledal tudi iz tega stališča."

Mladi fantje preigravali svetovne zvezdnike
Letos so slovenski hokejisti v Bratislavi prikazali odlične igre v prvem delu tekmovanja proti Slovaški, Rusiji in Nemčiji, na koncu pa vseeno izpadli. "Imamo kratko klop. Zelo dobro smo igrali prve tekme, a takrat je šlo bolj za umetniški vtis. Poškodovala sta se Žiga Jeglič in Rok Tičar, ta drugi napad je dosegel veliko golov. To je slovenski čudež, ti mladi fantje so preigravali svetovne zvezdnike. Vedeti moramo, da je veliko delo opravil tudi prvi napad. Brata Rodman in Tomaž Razingar so se bojevali s prvimi napadi naših nasprotnikov," je igro risov ocenil nekdanji predsednik HZS-ja.

"Če bi lahko svetoval Tičarju, Jegliču in Saboliču, bi jim rekel, da naj še eno leto skupaj ostanejo. Dobili so ponudbe iz tujine. Tičar gre v Krefeld, Jeglič gre v Södertälje, Sabolič pa v Zagreb, morda pa celo na Finsko, tu stvar še ni končana. Anže Kopitar ne bi nikoli naredil take kariere v Ligi NHL, če se s starši ne bi odločil, da bo za leto dni podaljšal igranje na Švedskem. V Ligo NHL je odšel, ko je bil res zrel za ta preskok. V Evropi se veliko več dela z igralci," je z modrim nasvetom postregel Aljančič.

Uspeh Fincev ni naključen
"Finci so všečni, taka država, ki živi za hokej, je čakala 16 let. Odlični so v napadu, obramba je malce slabša. Finska je evropski strokovni center, imajo izjemno akademijo, prirejajo kampe za trenerje. Vso sezono se nekaj dogaja. Švedi imajo zelo dobre vratarje. Prihodnost je v hitrem hokeju, igralci, ki imajo 185 cm in 90 kg, si vse več upajo. Dva metra visoki igralci, ki so imeli 130 kg, so te včasih lahko polomili, zdaj se spoštujejo pravila," je pogovor na Valu 202 končal Aljančič, ki v četrtek že potuje v Belorusijo, kjer bo preveril, kako potekajo priprave na SP 2014.

Fasel na obisku v Sloveniji