Tribune Tivolija so bile znova zelo dobro zasedene. Vodstvo Olimpije bi si želelo takšen obisk že v rednem delu Lige IceHL, za navijače pa je derbi daleč najbolj mikaven. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Tribune Tivolija so bile znova zelo dobro zasedene. Vodstvo Olimpije bi si želelo takšen obisk že v rednem delu Lige IceHL, za navijače pa je derbi daleč najbolj mikaven. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

SŽ Olimpija je na obeh domačih tekmah navdušila številne navijače. Več kot 6000 gledalcev se je zbralo na Celovški 25 na dveh finalnih tekmah. Derbi je seveda veliko večji magnet od tekem rednega dela Lige IceHL.

V petek na uvodni finalni tekmi je bilo razmerje v strelih na vrata 47:38, v torek zvečer pa kar 49:12. Žan Us je bil v odlični formi, preprečil je poraz z dvomestno razliko.

Žiga Pavlin je pravi vodja garderobe. Ima zelo odločen nastop in mlajši hokejisti ga poslušajo. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Žiga Pavlin je pravi vodja garderobe. Ima zelo odločen nastop in mlajši hokejisti ga poslušajo. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Horak 40 minut skoraj brez dela
V prvi tretjini je Lovro Kumanović sprožili edini strel v okvir vrat 47 sekund pred koncem ob številčni premoči, ko je na kazenski klopi sedel Maris Bičevskis. 19 minut je bil Lukaš Horak popolnoma brez dela. Tudi v drugi tretjini je bila slika na ledeni ploskvi enaka. Češki čuvaj mreže je od daleč gledal dogajanje, več minut Jeseničani niso prišli iz obrambne tretjine.

Jeseničani zelo pogrešali Jezovška
Trener Jeseničanov Gaber Glavič se je znašel v zares neugodnem položaju. V nedeljo se je poškodoval najboljši igralec ekipe Žan Jezovšek. Tudi branilec Maks Selan je izpustil že drugo tekmo zapored. V tretjem in četrtem napadu so igrali junaki lanskega mladinskega finala državnega prvenstva, ko so Jesenice premagale Olimpijo s 3:2 v zmagah v podaljšku odločilne tekme, potem ko so zaostajale že z 0:2. Preskok na člansko raven je velik izziv za vsakega posameznika.

Karhula: Do konca sezone je še ena tekma, ne želimo igrati v nedeljo v Tivoliju
Olimpija je zelo motivirana v tej finalni seriji. Zmaji so računali, da bodo najprej igrali v končnici Lige IceHL, a po porazu na odločilni tekmi kvalifikacij v Brunicu je bilo konec sanj. Dolgo sezono želijo končati po štirih finalnih tekmah. Prav nihče v garderobi Olimpije si ne želi pete tekme v nedeljo v Tivoliju.

Antti Karhula je precej utrujen po dolgi sezoni, ki je precej uspešnejša od lanske. V Ligi IceHL je Olimpija v rednem delu zbrala 26 točk več, v finalu DP-ja pa popolnoma prevladuje. Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karhula je precej utrujen po dolgi sezoni, ki je precej uspešnejša od lanske. V Ligi IceHL je Olimpija v rednem delu zbrala 26 točk več, v finalu DP-ja pa popolnoma prevladuje. Foto: www.alesfevzer.com

"V prvih dveh tretjinah smo odigrali zelo dobro, Jesenice niso imeli nobene priložnosti. Dobro poznam zmožnosti naše ekipe, ko igra na najvišji ravni. Po 20 minutah so imele Jesenice le en strel in to je bilo res dobro. Če igramo pet proti petim, je razlika očitna. Naš edini cilj je naslov v petek na Jesenicah. Do konca sezone je torej samo še ena tekma, ne želimo igrati pete tekme v Tivoliju v nedeljo. Po koncu finala bom končno lahko mirno spal in se vrnil na Finsko. Imamo pravega vodjo garderobe, kapetan Žiga Pavlin je odličen motivator," je poudaril trener Antti Karhula, ki je podaljšal pogodbo še za prihodnji dve sezoni.

Pozna se utrujenost po dolgi sezoni
Olimpija je 1. krog Lige IceHL odigrala 15. septembra proti Linzu, ko je izgubila po kazenskih strelih. V rednem delu je bilo 48 tekem, nato še tri kvalifikacijske z Brunicom, pa šest tekem rednega dela državnega prvenstva in najmanj štiri v finalu DP-ja.

"Sezona je zelo dolga in naporna, vsi smo že utrujeni. Odigrali smo več kot 60 tekem in imeli okoli 105 dni treningov, to je res veliko. Najbolj smo bili nabrušeni za serijo proti Pustertalu. Bili smo blizu uspeha in preboja v končnico Lige IceHL. Poraz na odločilni tekmi nam je vzel veliko energije. Ponosen sem, da so se fantje tako hitro pobrali in odigrali zelo dobro v finalni seriji DP-ja," je dodal 47-letni strateg.

Maris Bičevskis je bil najboljši igralec tretje finalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Maris Bičevskis je bil najboljši igralec tretje finalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Bičevskis: Vsi bi si želeli proslaviti naslov z navijači v Tivoliju
Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Maris Bičevskis, ki je dosegel dva zadetka in prispeval še eno podajo. Prvi napad zmajev je odigral najboljšo tekmo v finalu.

"Vsak dan se pogovarjamo, da je treba biti popolnoma osredotočen od prve minute. Nismo čakali na tekmeca, ampak smo napadli in jim nismo dopustili nobene priložnosti. Poraz proti Jesenicam na januarski tekmi rednega dela v Tivoliju nas je prebudil, to je bila prava lekcija za nas. Pred finalno serijo smo bili precej bolj zbrani. Tako visoke zmage so posledica tega," je povedal 32-letnik iz Rige.

Tuji hokejisti so zelo motivirani v finalu. Na tribuni smo srečali Aljaža Predana, ki je bil zelo nesrečen, ker tokrat ni bil v kadru. Priložnost je dobil tudi Finec Oliver Kiljunen.

"V Brunicu je bila zelo napeta odločilna tekma za preboj v končnico Lige IceHL. Trener nam je po grenkem porazu dal nekaj dni prosto in uspelo si nam je spočiti in prevetriti glave. Že na treningu smo bili pravi. Vsi bi si želeli proslaviti naslov z navijači v Tivoliju, a sistem tekmovanja je na štiri zmage in niz moramo končati v petek na Jesenicah," je dodal Bičevskis.

Jaka Sodja že sanja o morju
V prvi tretjini je oba zadetka dosegel Jaka Sodja. V drugem napadu je tokrat prevzel vlogo Nika Simšiča, ki se na 27. rojstni dan ni vpisal med strelce, potem ko je na prvih dveh tekmah zadel šestkrat.

"Jesenice niso slaba ekipa, vsak derbi odigrajo 110-odsotno. Tokrat smo odigrali res dobro in zmaga je bila visoka. To nas ne bo uspavalo. Na Jesenicah v nedeljo nismo dobro začeli, a smo v nadaljevanju dokazali, da smo precej boljša ekipa. Igramo v precej boljši ligi. Pričakujem zelo veliko ljudi v Podmežakli in težko tekmo za nas. Ključno je, da bolje odigramo kot na drugi tekmi. Želimo dvigniti pokal v petek zvečer in potem grem takoj na morje," je razlagal Sodja.

SŽ Olimpija do prvega zaključnega ploščka za naslov prvaka

Glavič: Imamo mlade branilce, ki jim ni uspelo zaustaviti napadalcev Olimpije
Trener Gaber Glavič si je že po lanskem januarskem finalu želel finalno serijo na štiri zmage. Če bi Jeseničani imeli konkurenčno ekipo, bi bilo vsekakor bolj napeto. Favoriti imajo največkrat težave na uvodnih tekmah finalnih serij, potem pa igra steče in težko je presenetiti v seriji na štiri zmage.

"Prvega vala nismo ustavili. Držali smo položaj v obrambni tretjini, Olimpija pa je zamenjala igralce in nas utrudila do te mere, da smo delali prekrške ali pa je padel zadetek. Branilci so zelo mladi in ni jim uspelo zaustaviti napadalcev Olimpije ob ogradi. Vratar Us je imel veliko dela, izkazal se je večkrat. Na obeh tekmah v Tivoliju je bila Olimpija veliko boljša," je razmišljal Glavič.

Sorodna novica Rivalstvo med Olimpijo in Jesenicami: veliki preobrati, incidenti in nepozabne sedme tekme

Postava na tretji tekmi je bila na meji mladinske
"Imamo veliko poškodb. Postava na tretji tekmi je bila na meji mladinske. Imamo ozek kader, nimamo več od kod vzeti igralcev. Upam, da bo vsaj Jezovšek lahko igral v petek. V sredo sledi počitek, v četrtek bo trening, potem pa moramo v petek igrali bolj na prstih. Če bomo hitreje prekinili njihove napade, bo tekma bolj izenačena. Želimo ponoviti drugo tekmo, ko smo nesrečno prejeli tretji gol," je dodal nekdanji odlični vratar.

Kumanović pričakuje, da jih bodo navijači ponesli v petek
Edini zadetek za Jesenice je v 47. sekundi zadnje tretjine ob prednosti igralca več dosegel Lovro Kumanović.

"Zelo slabo smo igrali. Poškodoval se je naš najboljši igralec Jezovšek, ki smo ga tokrat zelo pogrešali. Igrali smo le na tri napade. Olimpija ima odlično ekipo, pozna se, da igrajo v višji ligi. Težko se je meriti z njimi. Nismo imeli skoraj nobene priložnosti in zelo malo strelov. Plošček smo imeli zelo malo v posesti, prehitro smo ga izbijali v prazno. Pričakujem, da bo na Jesenicah lažje za nas. Navijači nas bodo nosili po ledu, tako je bilo tudi v nedeljo," je poudaril 20-letni napadalec, ki je bil zelo izčrpan po koncu srečanja.

Žan us je zbral 43 obramb. V prvih dveh tretjinah je bil ves čas pod velikim pritiskom, streli so prihajali z vseh strani. Foto: www.alesfevzer.com
Žan us je zbral 43 obramb. V prvih dveh tretjinah je bil ves čas pod velikim pritiskom, streli so prihajali z vseh strani. Foto: www.alesfevzer.com

Us se kljub veliki premoči Olimpije ne predaja
Žan Us na prvi finalni tekmi ni bil v pravi formi, v torek pa se je večkrat izkazal. "Olimpija je velik favorit v tem finalu. Mi ves čas lovimo zaostanek in porabimo ogromno energije. Olimpija ima veliko posest ploščka in prevladuje. Že pred finalom smo se zavedali, da bo zelo težko presenetiti, Ljubljančani so si zaslužili zmago. Upam, da bo v petek lepo polna Podmežakla in potem bo lažje igrati. Predali se zagotovo ne bomo. K sreči imamo še en dan več počitka," je povedal prvi vratar Jesenic.

V petek bodo želeli Jeseničani podaljšati sezono. Čaka jih izjemno težka naloga v Podmežakli, saj so zmaji odločeni, da bodo imeli prost konec tedna po naporni sezoni. Ena zmaga jih še loči do 19. naslova prvaka v samostojni Sloveniji.