SŽ Olimpija je osvojila tretji naslov državnega prvaka, najboljša je bila tudi v letih 2019 in 2022. Ljubljanski hokejisti so skupno osvojili 18 naslovov v samostojni Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija je osvojila tretji naslov državnega prvaka, najboljša je bila tudi v letih 2019 in 2022. Ljubljanski hokejisti so skupno osvojili 18 naslovov v samostojni Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije je prvak znan že sredi januarja. Ljubljančani so po torkovi zmagi s 4:0 v Tivoliju tudi pred 3000 gledalci v Podmežakli dokazali, da so precej boljša ekipa (3:6). Tudi tokrat so imeli precej več strelov na vrata (29:39), čeprav so v zadnji tretjini precej znižali ritem.

Jeseniški navijači si zaslužijo posebno pohvalo
Malce bolj ležeren pristop so izkoristili Jeseničani, ki so z dvema zadetkoma v dveh minutah dvignili gledalce na noge. Navijači rdečih so se zares izkazali. Pripravili so imenitno vzdušje, čeprav so njihovi ljubljenci zaostajali z 1:6 po 43 minutah. Ni bilo slabe volje in predčasnega odhoda domov ali pa žaljivih opazk zaradi novega visokega poraza proti večnim tekmecem. V lanski sezoni je bila Olimpija boljša v polfinalu s skupnim izidom 8:0 (3:0 in 5:0), ta teden pa je bilo v skupnem seštevku 10:3.

Rekorden obisk sezone v obeh dvoranah
Derbi ima v Sloveniji še vedno posebno težo. V torek je bilo v Tivoliju 2800 gledalcev, povprečje domačih tekem v Ligi IceHL pa je precej pod 1000, kar močno skrbi tudi predsednika Miho Butaro. V Podmežaklo je prišel zeleno-beli avtobus, navijanje je bilo vseh 60 minut zelo glasno. Na tekmah Alpske lige je obisk zelo slab, tokrat pa je padel na Ledarski 4. rekord sezone.

3000 gledalcev je pripravilo sijajno vzdušje v Podmežakli. V letošnji sezoni sta ekipi odigrali le tri derbije in navijači jih pogrešajo. Foto: www.alesfevzer.com
3000 gledalcev je pripravilo sijajno vzdušje v Podmežakli. V letošnji sezoni sta ekipi odigrali le tri derbije in navijači jih pogrešajo. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi zanimanje medijev za finalno tekmo je bilo veliko. Vse komentatorske kabine v obeh dvoranah so bile zasedene. Povprečno tekmo Lige IceHL v dvorani Tivoli obiščejo trije ali štirje novinarji, na finalu DP-ja pa je bila že prava gneča.

Šivic: Razlika med ligama je dve ali celo tri stopničke
Mitja Šivic je v tej sezoni poslušal že precej kritik. Po nekaterih grenkih porazih so ga gledalci pozivali k odstopu. Vodstvo kluba trdno stoji za njim in po novi dvojni kroni bo seveda ostal na klopi Olimpije.

"Iskreno, pozna se, da je Liga IceHL ne samo stopničko, ampak kar dve ali morda celo tri višje kot Alpska liga. V Ligi IceHL te pokrivajo po celotnem igrišču, hitrost je veliko večja in vsi igralci so močni na ogradi. Ogledal sem si tekmo med Jesenicami in Gardeno prejšnji teden. Italijani jih niso pokrivali, imeli so veliko časa. To je velika razlika, a to je treba dokazati na ledu," je razmišljal strateg zeleno-belih.

Navdušen je bil nad obiskom obeh finalnih tekem, saj je gledalcev na tekmah rednega dela Lige IceHL v Tivoliju zelo malo: "Lepo je videti tako polne tribune. Tak obisk pričakujem tudi na naslednjih tekmah v Ligi IceHL. Skupaj moramo stopiti, ne pa da poslušamo kritike pri izenačenem izidu, ko nam ne uspe narediti formacije ob prednosti igralca več."

Šturm in Simšič za vodstvo Olimpije z 0:2 zadela v razmiku 18 sekund

Gledalci v Ljubljani zelo razvajeni
Po enajstih porazih na zadnjih 12 tekmah v razširjenem avstrijskem prvenstvu je Olimpija nujno potrebovala uspeh. Naslov državnega prvaka je osvojila sredi največje krize v sezoni.

"Predsednik Butara si zasluži večje spoštovanje, saj je klub pripeljal daleč iz ničle. Igramo zelo kakovostno ligo, kjer imajo vsi tekmeci deset kakovostnih tujcev. Mi se zelo trudimo, velikokrat pa smo izgubili le za en gol. Gledalci v Ljubljani so zelo razvajeni. Nihče me ne bo prepričal, da ne delamo dobro. Za nas je zdaj vsaka tekma rednega dela sedma tekma končnice, ni več veliko popravnih izpitov," je bil brez dlake na jeziku Šivic.

Šest lovorik v zadnjih treh letih
Vitrino zelo lepo polni. To je bila že njegova tretja zaporedna dvojna krona. Spomnili smo ga na uspehe v zadnjih treh sezonah in hitro jih je naštel: "V Sloveniji sem štiri leta, osvojil sem šest lovorik. Dve sem osvojil z Jeseničani v vlogi avtsajderja, zadnje štiri pa s favorizirano Olimpijo. Fantje so zaslužni za te uspehe."

Zadetka Zajca in Blomberga na začetku druge tretjine

Zajc: Jeseničani v finalu brez možnosti
Miha Zajc je bil junak petkove tekme z dvema zadetkom in podajo. Postavni napadalec je že večkrat dokazal, da mu derbiji ogromno pomenijo. Oče Bojan je bil vedno posebej motiviran proti Jeseničanom, in to je znal prenesti na sina, ki je odločil finale že pred štirimi leti.

"Odlično smo odigrali obe tekmi, Jeseničani so bili v finalu brez možnosti. Močno smo pritiskali, imeli smo veliko posest ploščka. To je bila popolna prevlada. Derbi prinese poseben naboj, ni se se bilo težko motivirati. Tudi tujci se zavedajo pomena te lovorike," je poudaril Zajc.

Cilj ostaja nastop v končnici
"Med obema ligama je ogromna razlika v moči, hitrosti in reakcijskem času. Igranje v Ligi IceHL je vedno velik izziv in pravilno smo se odločili, ko smo se pridružili temu kakovostnemu tekmovanju. Možnosti do konca rednega dela IceHL še imamo. Na sporedu je še 14 tekem in vsako posebej je treba vzeti maksimalno resno. Naš cilj ostaja nastop v končnici," je odločno pripomnil Zajc.

Žiga Pance upa, da bo ta lovorika dala zagon za odločilne tekme
Srečali smo tudi Žigo Panceta, ki je po dveh grenkih porazih prejšnji teden proti Vorarlbergu (0:4) in Dunaju (1:4) zagotovil, da bodo zanesljivo osvojili naslov po dveh tekmah in ni se zmotil.

"Odigrali smo dve odlični tekmi, glede na to, s kakšno popotnico smo šli v finale DP-ja. Zbrali smo se in odigrali tako, kot je treba. Mogoče nas je visok izid malo uspaval, in Jesenice to znajo izkoristiti. Imeli smo malo težav, ampak na koncu smo vse pripeljali do konca. Dvojna krona ima velik pomen v sezoni, ko nam v Ligi IceHL ne gre po načrtih. Tekme na Jesenicah nikoli niso lahke," je razmišljal kapetan zmajev.

"Derbiji so najbolj obiskane tekme sezone. Upam, da bodo navijači prišli v Tivoli tudi na odločilne tekme rednega dela. Zdaj moramo to pozitivno energijo prenesti naslednji teden na gostovanje v Szekesfehervarju. Upam, da sta obe finalni tekmi DP-ja pomenili preobrat na bolje," je še dodal Pance.

SŽ Olimpija z dvema zanesljivima zmagama do naslova

Gaber Glavič: Finalna serija se mora odigrati na štiri zmage po koncu ligaških tekmovanj
Pred garderobo Jesenic ni bilo veliko potrtih obrazov. Igralci so zelo realno ocenili možnosti v finalu. Številni so igrali za oba kluba in skupaj so spili pivo po koncu finalne serije.

"Finalno serijo je odločil reakcijski čas. Na prvi tekmi smo igrali zaprto, in to se je poznalo pri sodniških metih in pri dvobojih ob ogradi. Na drugi tekmi smo se odprli, in to se je še bolj poznalo. Prehitro smo dobili tri gole, četrti zadetek pa nam je popolnoma spodrezal krila. Že pred tekmo sem vedel, da bomo dosegli vsaj en zadetek, saj smo igrali precej bolj odprto. Imeli smo 29 strelov, kar je veliko več kot v Ljubljani. Res mi je žal, da ni tretje tekme v Tivoliju v nedeljo," je poudaril trener Gaber Glavič.

Zelo ga moti sistem tekmovanja v državnem prvenstvu: "Upam, da je to zadnje državno prvenstvo na dve dobljeni tekmi. Finalna serija se mora odigrati na štiri zmage po koncu ligaških tekmovanj. Zavedam se, da lahko ena ekipa precej prej konča in je težko en mesec le trenirati. Tudi za reprezentanco je bolje, da so prave tekme za naslov prvaka tik pred odhodom na velika tekmovanja. Dva meseca reprezentančnih priprav se še nikoli nista izkazala za dobro. To lahko povem iz lastnih izkušenj."

"Normalno je, da potrebuješ tekme, da prideš v ritem. Tudi pri reprezentanci smo imeli turnirje pred prvenstvom, da smo se navadili na višjo raven. Tudi tu je podobno, Olimpija igra na višji ravni, ker mora tako igrati. To se je poznalo, vsakih deset minut smo bili boljši, igrali smo več v njihovi tretjini. To je glavna razlika in zato sem stokrat rekel, da bi morali igrati na sedem tekem."

Poznalo se je, da je manjkal Karjalainen
Že pred tekmo so Jeseničani ostali brez odličnega vratarja Anttija Karjalainena, ki je imel visoko vročino. V Tivoliju je z 51 obrambami preprečil še precej višji poraz. Urban Avsenik je v letošnji sezoni branil le na treh tekmah Alpske lige.

"Zanesljivo se je to poznalo, Urban je odigral dovolj dobro, ni pa isto, kot če bi bil v golu Antti. V sredo je dobil visoko vročino in ni popustila do druge tekme."

Ko se je Olimpija pred letom in pol vrnila v Ligo IceHL, je bilo v Ljubljani čutiti zadovoljstvo, saj tekme Alpske lige res ne zanimajo razvajenega občinstva. Tudi na Jesenicah je obisk tekem Alpske lige zelo slab.

Eric Pance, Žiga Urukalo in soigralci so bili takoj po tekmi razočarani, a so kmalu pogledali proti novim izzivom, ki jih čakajo v končnici Alpske lige. Foto: www.alesfevzer.com
Eric Pance, Žiga Urukalo in soigralci so bili takoj po tekmi razočarani, a so kmalu pogledali proti novim izzivom, ki jih čakajo v končnici Alpske lige. Foto: www.alesfevzer.com

V Sloveniji je dovolj igralcev za dve ekipi v Ligi IceHL
"Ne vem, zakaj mediji tako slabo ocenjujete Alpsko ligo. Mislim, da sploh ni slaba. Seveda je Liga IceHL veliko močnejša, klubi imajo veliko več denarja. Če bomo sprejeti v to ligo, bomo morali biti potrpežljivi. V Sloveniji ob prvi seriji porazov slišimo kritike, in takoj je treba odrezati vse ljudi, ki vodijo klub," je razlagal Glavič.

Jeseničani so oddali prijavo za nastopanje v Ligi IceHL v naslednji sezoni. Olimpija ima letos velike težave, in veliko vprašanje je, ali ima Slovenija dovolj kakovostnih hokejistov za dve ekipi v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

"V Sloveniji je dovolj igralcev za dve ekipi v Ligi IceHL. Treba je imeti udaren napad odličnih tujcev, ki vsak drug "power play" zabijejo. Tega v Sloveniji nimamo, če izvzamemo Saboliča, Jegliča, Tičarja. V Sloveniji je veliko igralcev, ki lahko igrajo drugi, tretji in četrti napad," je zanimiv pogovor zaključil trener podprvakov.

Gašper Glavič: V zadnji tretjini smo začutili, da se lahko merimo z Olimpijo
Gašper Glavič je videl številne pozitivne stvari kljub dvema porazoma v finalu: "Olimpija je upravičila status favorita. Mi smo se upirali, kolikor smo se lahko. Morda smo malo prepozno začeli igrati, pri štirih golih zaostanka smo se šele zbudili in začeli igrati tako, kot smo se zmenili. Na koncu smo prišli samo na tri gole zaostanka, a na žalost tudi to tekmo izgubili. Po zaostanku z 1:5 smo stopili skupaj in dobili zadnjo tretjino. Tudi to je lahko motivacija za naprej. Začutili smo, da se lahko merimo z Olimpijo. Navijači so začutili, da smo grizli do konca. Navijali so še bolj glasno kljub zaostanku. Upam, da bodo zdaj prišli tudi na tekme Alpske lige."

"Precej raje bi igrali na štiri zmage. Olimpija ima korak več. Na prvi tekmi nismo bili konkurenčni, z vsako tekmo bi se jim približali. Upam, da bo HZS naslednje leto drugače organizirala končnico državnega prvenstva," se je kapetan strinjal s trenerjem.

Jezovšek prvič ostal brez državnega naslova
Žan Jezovšek je v letih 2017, 2018 in 2021 postal prvak z Jeseničani. Leta 2019 je z izjemno samostojno akcijo zagotovil naslov Olimpiji, tudi lani je bil prvak z Ljubljančani. Leta 2020 je prvenstvo odpadlo zaradi pandemije covida-19. Letos je torej prva sezona, ko je ostal brez naslova.

"Odigrali smo nekajkrat boljšo tekmo kot v torek v Ljubljani, ko smo le izbijali ploščke iz obrambne tretjine. Ustvarili smo si kar nekaj priložnosti, zadovoljen sem predvsem z zadnjo tretjino in na tem lahko gradimo v Alpski ligi. Ni nam vseeno, a moram priznati, da ima Olimpija korak več od nas. Igrajo v precej močnejši ligi. Razočaranje obstaja, a ni preveliko. Pet let zapored sem vedno osvojil naslov državnega prvaka, letos mi ni uspelo. Ekipa je držala skupaj, lahko smo ponosni na to predstavo. Želimo postati prvaki Alpske lige, nato pa bomo od maja naprej videli, ali bomo lahko nastopali v Ligi IceHL," je razmišljal eden najboljših igralcev Alpske lige, ki se želi dokazati tudi na višji ravni.

Najbolj je bil navdušen nad razpoloženjem v Podmežakli: "Občutek je bil izjemen, ko je 3000 gledalcev navijalo. To je težko opisati."

Najmanj težav s finalom, če bosta obe ekipi igrali v Ligi IceHL
V naslednji sezoni bo verjetno format finala znova spremenjen. Ljubljančani se strinjajo, da bi lahko igrali na tri ali štiri zmage, finalna serija pa naj ostane v januarju, ko sta obe ekipi v ritmu tekem. Jeseničani so drugačnega mnenja in zagotovo se obetajo še pestre debate. Zelo veliko bo odvisno od tega, v katerem tekmovanju bodo nastopali železarji. Če bi obe ekipi igrali v Ligi IceHL, bi bilo težav še najmanj.