Junak polfinalne zmage Finske Marko Anttila. Foto: Reuters
Junak polfinalne zmage Finske Marko Anttila. Foto: Reuters

Levi, ki so na prvenstvo prišli brez glavnih zvezdnikov iz Lige NHL, so po dvakratnih branilcih zlate medalje Švedih izločili še glavne favorite tega prvenstva, ki so na Slovaškem do zdaj dobili vseh osem srečanj. Po treh letih so Finci torej znova osvojili medaljo. Tedaj so v finalu v Rusiji klonili prav pred Kanado, ki jih v nedeljo čaka v Bratislavi. Svetovni prvaki so nazadnje postali leta 2011. Rusi, ki so na Slovaško pripotovali s številnimi zvezdniki, bodo naskakovali tretji bron v zadnjih štirih letih. Lani so ostali brez kolajne.

Anttila popeljal Finsko v finale

V prvih dveh tretjinah sta mreži obmirovali, toda na ledu so lahko gledalci spremljali izvrstno hokejsko predstavo. Strel več so v prvih 40 minutah sprožili Finci (22:23, na koncu 32:29), ki so bili najbližje zadetku v 15. minuti, ko je pred vrati najprej poskusil Petteri Lindbohm, nato pa še Kaapo Kakko. Mladenič je izza vrat zadel vratnico, nato pa se je ploščica dejansko zaustavila na golovi črti, preden jo je pokril Andrej Vasilevski. Tudi na drugi strani se je z nekaj posredovanji izkazal Kevin Lankinen, ki ga je rešil tudi okvir vrat.

Devet minut pred koncem so levi izpeljali odločilno akcijo. Jevgenij Malkin je sicer v ruski obrambni tretjini dobil sodniški met. Dmitrij Orlov je za golom dobil ploščico, a ukradel mu jo je borbeni Joel Kiviranta, ki jo je z zadnjimi močmi spravil do Henrija Jokiharjuja. Ta je sprožil z modre črte, toda Vasilevski jo je odbil, na pravem mestu pa je bil Marko Anttila, ki jo je med nogama ruskega vratarja spravil v mrežo. Finski kapetan je dosegel drugi gol na tem svetovnem prvenstvu, prvega je dal v četrtfinalu, ko je zadel za podaljšek. Rusi so po zaostanku silovito pritisnili, sprožili nekaj nevarnih strelov, ko so iz vrat potegnili Vasilevskega, vendar je finska obramba na čelu z razpoloženim Lankinenom zdržala.

Kanadska petarda v češki mreži

Kanadčani so bili v četrtfinalu že v povsem izgubljenem položaju, a so se v zadnji sekundi rednega dela rešili proti Švici, v nedeljo pa bodo tako naskakovali 27. naslov svetovnega prvaka. Nazadnje so bili najboljši pred tremi leti, pred dvema letoma pa so osvojili zadnjo medaljo, ko so morali v finalu priznati premoč Švedski. S Finsko so se letos že pomerili. V uvodnem krogu prvenstva so bili levi na krilih 18-letnega Kakka boljši s 3:1. Češka bo za prvo medaljo po sedmih letih morala premagati Rusijo, ki je bila na medsebojnem srečanju v prvem delu boljša s 3:0.

Mark Stone je načel češko mrežo. Foto: Reuters
Mark Stone je načel češko mrežo. Foto: Reuters

Javorjevi listi so povedli v šesti minuti, ko je najboljši kanadski strelec Mark Stone popeljal plošček v napadalno tretjino in podal Troyu Stecherju, ki je zadrsal po desni strani in nato vrnil ploščico proti Stonu, ta pa jo je preusmeril za hrbet Patrika Bartošaka. Vsega deset sekund so Kanadčani potrebovali v drugi tretjini, da so povišali prednost. Sodniški met je dobil Sean Couturier. Ploščica je prišla do Darnella Nursa, ki jo je na desni strani prepustil Couturier. Ta je streljal, Bartošak pa je njegov poskus odbil, a je do ploščka prišel Nurse, ki ga je popeljal za gol, nato pa na drugi strani presenetil češkega vratarja za 2:0.

Pet minut pozneje se je češka mreža tretjič zatresla. Imenitno kombinacijo je začel Pierre-Luc Dubois, ki je z leve strani podal Stonu. Ta je ploščico poslal na desno stran proti Jonathanu Marchessaultu, ki jo je takoj podal pred vrata, kjer je Dubois premagal Bartošaka, ki je moral zatem mesto v vratih prepustiti Pavlu Francouzu.

Zanesljivo vodstvo je v zadnji tretjini najprej oplemenitil kapetan Kyle Turris, ki je izkoristil podajo po izvrstnem prodoru Anthonyja Manthe po desni strani. Sedem minut pozneje je lepo preigraval Thomas Chabot, ki je poskrbel za petardo v češki mreži. Častni gol je dve minuti pozneje po lepi podaji Jana Kolarja po še lepšem preigravanju dosegel Tomaš Zohorona.


SVETOVNO PRVENSTVO ELITNE DIVIZIJE

POLFINALE, Bratislava:
Rusija - FINSKA
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
9.000; Anttila 51.

KANADA - Češka
5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
9.000; Stone 6., Nurse 21., Dubois 26., Turris 47., Chabot 53.; T. Zohorna 54.

FINALE, nedelja ob 20.15 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
KANADA - FINSKA

TEKMA ZA 3. MESTO, nedelja ob 15.45 (prenos na TV SLO 2/MMC-ju):
RUSIJA - ČEŠKA