Veliko veselje Fincev po zadetku Sakarija Manninena, ki je na tekmi prispeval še tri podaje. Foto: Reuters
Veliko veselje Fincev po zadetku Sakarija Manninena, ki je na tekmi prispeval še tri podaje. Foto: Reuters

Finska je v Košicah povedla po natanko minuti igre, ko je z leve strani z diagonalnim strelom ploščico tik ob vratnici v mrežo poslal Niko Mikkola. Toda vodstvo levov je trajalo le dobro minuto in pol. Privoščili so si nespametno izključitev zaradi prevelikega števila igralcev na ledu ob prehitri menjavi. Številčno premoč na ledu so s hitro kombinacijo Švedi izkoristili po dobrih 30 sekundah, ko je zadel John Klingberg. Iztekala se je 17. minuta, ko so tri krone srečno povedle. Kapetan Oliver Ekman-Larsson je poslal ploščico proti vratom, smer ji je nekoliko spremenil Patric Hörnqvist, nato pa se je od drsalke finskega branilca Henrija Jokiharjuja odbila v mrežo.

Hokejisti Finske v podaljšku v polfinale

Branilci naslova so silovito začeli drugo tretjino in že po 25 sekundah zadeli. Na 3:1 je v protinapadu povišal 20-letni Elias Pettersson, ki je najprej lepo preigral Miiko Koivista, nato pa poslal ploščico pod prečko. Toda Finska se je hitro pobrala. V 26. minuti je s podobnega položaja, kot je vodilni gol dosegel Mikkola, streljal Petteri Lindbohm, ploščica je zadela še Adriana Kempeja in končala za hrbtom Henrika Lundqvista. Izkušeni švedski vratar je znova klonil v 30. minuti, ko je Sakari Manninen v nevtralni tretjini ukradel ploščico in jo za še svojo tretjo podajo spravil do Janija Hakanpääja, ki je močno sprožil, Lundqvista pa je uspešno pokril Harri Pesonen. Švedi so v zaključku tretjine pritisnili in povedli, ko je z modre črte sprožil Erik Gustafsson. Plošček je zadel kamero v golu in se odbil ven, tako da se svetovni prvaki sploh niso veselili zadetka, pač pa je bil priznan šele, ko so si sodniki ogledali posnetek.

Mark Stone je v 66. minuti popeljal Kanado v polfinale. Foto: Reuters
Mark Stone je v 66. minuti popeljal Kanado v polfinale. Foto: Reuters

Levi so v zadnji tretjini močno napadli, v končnici srečanja pa pokazali zobe. V zadnjih 20 minutah so sprožili 11 strelov, Švedi pa le tri – na tekmi 32:18 v finsko korist. Dobre pol minute zatem, ko so zaigrali brez vratarja, je za izenačenje poskrbel Marko Anttila. Lundqvist je najprej zaustavil poskus Mikka Lehtonena, nato je sprožil še Niko Ojamäki, a je izkušeni Šved odbil, na pravem mestu pa je bil finski kapetan. Do konca rednega dela je ostala še minuta in pol. Rezultat se ni spremenil. V podaljšku so najprej zapretili Finci, sledila je švedska priložnost, nato pa je v protinapad krenil razigrani Manninen, ki je z mojstrskim strelom ploščico nad rameni Lundqvista poslal ob stičišču prečke in vratnice v mrežo.

Stone kanadski junak

Tudi na drugi tekmi v Košicah je odločitev padla v podaljšku (3:2). Kanadčani, ki so osvojili prvo mesto v predtekmovalni skupini, so se v dvoboju zadnjih dveh svetovnih podprvakov znašli že v izgubljenem položaju. Dvakrat so zaostajali. Najprej je Švico ob prvi številčni premoči na tekmi z izjemnim udarcem z razdalje nekoliko z leve strani v vodstvo popeljal Sven Andrighetto. 26. minuta je tekla, ko so se javorjevi listi veselili izenačenja. Dante Fabbro je sprožil z modre črte, pred vrati pa se je odlično znašel Mark Stone, ki je ploščico preusmeril v mrežo. Tik pred koncem druge tretjine so aktualni podprvaki še enkrat izkoristili kanadsko izključitev. Lino Martschini je udaril povsem z desne strani, Matt Murray je odbil ploščico na drugo stran, kjer pa je bil na pravem mestu Nico Hischier.

Kanadski hokejisti komajda splezali iz brezna

Kanadčani so v zadnji tretjini močno napadli. Razmerje strelov je bilo v tem delu igre kar 20:6, na tekmi sicer 42:24. Čas se jim je iztekal, a tik ob koncu so se le rešili. Ob izteku rednega dela je z razdalje sprožil Damon Severson, toda Simon Moser je njegov poskus blokiral. Kanadski branilec je še enkrat prišel do ploščice in nemudoma sprožil, plošček pa je sekundo pred iztekom 60. minute med nogama Leonardu Genoniju ušel v mrežo. V šesti minuti podaljška so Kanadčani izpeljali odločilno akcijo. Pierre-Luc Dubois je po desni strani zadrsal v protinapad, s podajo med dvema nasprotnima hokejistoma našel Stona, ki je ploščico pospravil za Genonijev hrbet.

Američani do konca pretili Rusom

Rusija, ki je s 4:3 odpravila ZDA, je že pred prvenstvom z zvezdniško zasedbo veljala za favorita številka ena. Stavniške napovedi so hokejisti zbornaje komande v predtekmovanju potrdili na ledu, saj so edini dobili vseh sedem tekem, v četrtfinalu pa so se Američani izkazali za zelo trd oreh. Rusi so izvrstno začeli obračun, saj so povedli že po 67 sekundah. Mihail Sergačjov je sprožil z razdalje, še preden je Coryju Schneiderju uspelo ploščico ukrotiti, pa jo je za njegov hrbet pospravil Nikita Gusev. Izkoristili so tudi prvo številčno premoč na ledu in v 16. minuti sta glavna akterja pri prvem zadetku zamenjala vlogi. Američane so Rusi povsem stisnili pred gol, Gusev je z leve podal, Sergačjov močno streljal, ploščica pa je vmes zadela Jacka Eichela in presenetila Schneiderja.

Rusi so nazadnje svetovni prvaki postali pred petimi leti v Minsku. Foto: Reuters
Rusi so nazadnje svetovni prvaki postali pred petimi leti v Minsku. Foto: Reuters

ZDA so se v igro vrnile po dobrih dveh minutah druge tretjine, ko je z desne strani sprožil Brady Skjei, ploščica je oplazila Vladislava Gavrikova in presenetila Andreja Vasilevskega. Zadnjo tretjino so uspešno odprli Rusi, ki so po protinapadu lanskih junakov olimpijskih iger Guseva in Kirila Kaprizova povedli s 3:1. Dobre štiri minute pozneje so Američani že ujeli priključek. Odlično se je znašel mladi Jack Hughes, Noah Hanifin pa je po njegovi podaji znižal. Še 13 minut je bilo do konca, ko je Mihail Grigorenko v protinapadu izkoristil podajo Jevgenija Malkina, toda ZDA so se še enkrat vrnile v igro. Slabe tri minute so še ostale, ko je na 4:3 ob igri brez vratarja znižal Alex Debrincat, a za preobrat je zmanjšalo časa.

Štirje češki goli v zadnji tretjini

Kanada se bo v polfinalu pomerila s Češko, ki je s 5:1 premagala olimpijske podprvake Nemce. V prvi tretjini sta mreži obmirovali, nato pa je v 34. minuti povedel Čehe v vodstvo Jan Kovar. Štiri minute pozneje je znižal Frank Mauer, v zadnji tretjini pa so Čehi povsem zagospodarili na ledu. V 45. minuti je za vodstvo zadel Jakub Voraček, nato pa se je nemška mreža zatresla še trikrat.

ČETRTFINALE

Bratislava:
RUSIJA - ZDA
4:3 (2:0, 0:1, 2:2)
Gusev 2., Sergačjov 16., Kaprizov 42., Grigorenko 48.; Skjei 23., Hanifin 46. , Debrincat 58.

ČEŠKA - Nemčija
5:1 (0:0, 1:1, 4:0)
Kovar 34., 60., Voraček 45., Kubalik 52. Palat 54.; Mauer 38.

Košice:
KANADA - Švica
3:2 (0:1, 1:1, 1:0) - v podaljšku
Stone 26., 66., Severson 60.; Andrighetto 19., Hischier 40.

FINSKA - ŠVEDSKA
5:4 (1:2, 2:2, 1:0)
Mikkola 1., Lindbohm 26., Hakanpää 30., Antilla 59., Manninen 62.; Klingberg 3., Hörnqvist 17., E. Petterson 21., Gustafsson 40.

POLFINALE, sobota ob 15.15:
RUSIJA - FINSKA

Ob 19.15:
KANADA - ČEŠKA

FINALE, nedelja ob 20.15:

TEKMA ZA 3. MESTO, nedelja ob 15.45