Anže Kopitar postaja veliki junak velikega finala Lige NHL: 2 gola in podaja v seriji, v kateri je skupaj padlo le 10 golov. Foto: Reuters
Anže Kopitar postaja veliki junak velikega finala Lige NHL: 2 gola in podaja v seriji, v kateri je skupaj padlo le 10 golov. Foto: Reuters
Wayne "The Great One" Gretzky
Po tekmi Gretzky, najboljši hokejist vseh časov, ni skoparil s pohvalami na račun Kopitarja, pri katerem je izpostavil predvsem igro na vseh 200 čevljih ledene površine, tako v napadu kot v obrambi. Foto: Reuters
Kopitarjevi uspehi navdušujejo, tudi sveže poročenega Valterja Birso (Twitter)
Kopitar - Quick
Kralji kraljujejo na statističnih lestvicah: Kopitar je prvi v treh strelskih kategorijah, Quick pa v vseh štirih vratarskih. Foto: NHL.com
Udarna prva peterka Kraljev
Smrtonosni 1. napad Los Angelesa Dustin Brown - Anže Kopitar - Justin Williams je v končnici na 17 tekmah prispeval kar 49 točk, od tega 19 golov, s čimer je to daleč najboljša trojka v letošnji končnici. Foto: Reuters
Kopitar vse bližje Stanleyjevemu pokalu
Kopitarjevi Kralji korak od naslova

24-letni Hrušičan je na 3. finalni tekmi hokejske lige NHL vnovič pokazal in dokazal, da sodi med najboljše hokejiste na svetu. Da, prav ste prebrali: Anže Kopitar je trenutno med najboljšimi igralci najhitrejše moštvene igre na svetu. In to ne med najboljšimi 30 ali 15, ampak med najboljšo peterico ali celo trojico. Statistika celo pravi, da je najboljši drsalec in mogoče zaostaja le za svojim soigralcem v vratih "hobotnico" Jonathanom Quickom.

Kar ni uspelo "Največjemu" ...
Wayne Gretzky
, ki se je po dolgem času v vidni vlogi pojavil na NHL-tekmi, je mirno in preudarno rekel: "Kopitar je nocoj najboljši napadalec na ledu." Preprosto in jasno: letos spomladi v najmočnejši hokejski ligi na svetu ni boljšega napadalca od slovenskega asa! Če "The Great One" ni zmogel popeljati Los Angeles Kingsov do Stanleyjevega pokala, bo to kot prvi center in najboljši strelec moštva storil hokejist iz države, ki ima "dva kluba in pol" (ali pa še to ne več), natanko 855 registriranih igralcev in pičlih sedem pokritih drsališč.

Za 5 "jurjev" na tekmo z Gretzkyjem
Wayne Gretzky je odprl 3. tekmo finala s ceremonialnim prvim metom ploščka. Za 4. tekmo pa ljubiteljem hokeja ponuja priložnost, da si tekmo ogledajo kar z "Največjim". Cena za takšen privilegij, VIP ložo v Staples centru, letalsko vozovnico in hotel? Dobrih pet tisoč dolarjev, dražba na ebayju pa še poteka.

Spremljevalci letošnjega boja za hokejski "sveti gral" se zdaj strinjajo: Kopitar je najbolj vsestranski igralec in popolni "dvosmerni" center, ki igra izjemno tako v napadu kot v obrambi. Po 3. tekmi, ko je Los Angeles odpravil New Jersey s 4:0 in je le še korak oddaljen od naslova, so se tako na NBC-ju (ZDA) kot CBC-ju (Kanada) vrstile večminutne hvalnice "orjaku iz Slovenije".


Skromno in trezno po zadnjo zmago
Medtem "Kopi" kljub novemu fantastičnemu golu in prevzemu vodstva na strelskih lestvicah ostaja skromen in zbran, saj finala še ni konec. Po tekmi je kot eden izmed junakov spregovoril na novinarski konferenci:

O izjemnem golu za 2:0:
"Dobil sem plošček še v naši tretjini in sem videl Justina Williamsa, ki je drsal na drugi strani. Trdno sem si zaželel, da mu ustrelim, saj je bil pred menoj. Potem ko se je igra razvila, je bilo 3 na 3, pri čemer sem premagal mojega človeka na poti k mreži. "Brownie" mi je podal točno na palico. Nisem izgubljal nobenega časa. Dobro sem zadel in lahko sem ga zabil."

O samozavesti Kraljev:
"Zdaj smo res samozavestna skupina. Kot vsi vemo, četrta zmaga je najtežja. Nocoj lahko uživamo, toda jutri se vračamo na delo. Moramo se zbrati in napolniti z energijo. Moramo biti prepričani, da bomo v sredo pripravljeni na začetek tekme in poskušati še enkrat zmagati."

O uigranosti prvega napada, še posebej s kapetanom Brownom:
"Skupaj igrava okoli pet let. Nekaj časa, eno leto, sem igral z Ryanom Smythom in Justinom Williamsom. Toda, odkar je Smythe odšel, zdaj igrava skupaj z Williamsom. Ne smemo pozabiti nanj! Potrebuješ tri fante za napad. Mislim, da trenutno imamo pravo kemijo. Zelo pomembno je, da vsi trije fantje delujejo in vedo, kje je kdo na ledu in berejo poteze drug drugega."

Vpliv prihoda Darryla Sutterja na uspeh moštva:
"Ko je prišel, je bila to kar velika sprememba, če ga primerjamo s Terryjem Murrayjem. Veliko bolj odziven je. Prinesel je veliko intenzivnosti v slačilnico. Želel je, da smo fantje agresivnejši in odgovornejši. Videli smo od časa do časa, da ko nekaterim fantom ne gre, da se ne boji postaviti jih za nekaj časa na klop. Še enkrat, odgovornost je velik del tega, kar je on prinesel."


Brown: "Vedel sem, da prihaja"
O izjemni uigranosti s Kopitarjem veliko povedo tudi besede kapetana Browna, ki je takole opisal svoj prispevek in ključno podajo pri golu 1. centra LA-ja: "V resnici nisem videl "Kopija", samo vedel sem, da prihaja in tako sem podal tja. Kakor je že bila dobra podaja, mislim, da je bil strel verjetno še boljši. Strel iz prve z bekhandom ni najlažja stvar in on je poslal plošček povsem pod prečko."

Edina poraza ravno na 4. tekmi
Kopitar, Brown in preostali Kralji imajo zdaj na voljo kar tri "zaključne ploščke", da osvojijo za Los Angeles prvi Stanleyjev pokal. Prav v vseh štirih serijah so Kralji povedli s 3:0, proti St. Louisu se jim je "metla" posrečila, medtem ko so na 4. tekmah serije z Vancouvrom in Phoenixom doživeli sploh edina poraza v letošnji končnici.

70 let staro upanje Vragov
Na drugi strani New Jersey upa na čudež: v vsej bogati zgodovini finalov lige NHL je po zaostanku z 0:3 uspelo naslov osvojiti samo Torontu leta 1942. Zunaj finala pa je tak preobrat v končnici uspel le še dvema moštvoma: NY Islandersom 1975 in Philadelphii 2010, pri kateri so takrat igrali kar trije zdajšnji Kingsi: Mike Richards, Jeff Carter in Simon Gagne, ki je bil tudi glavni junak šokantnega preobrata v seriji z Bostonom.

Edmonton '88 in Los Angeles '12?
A bolj kot čudež Vragov je verjeten podvig Kraljev, da finale odločijo že v sredo oz. četrtek po slovenskem času in s "playoff" izkupičkom 16-2 izenačijo rekord najbolj dominantnega moštva zadnjih desetletij Edmonton Oilersov iz leta 1988, kjer so igrale legende, kot so Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Esa Tikkanen in Grant Fuhr. Da, Anže Kopitar in soigralci so pred vstopom v območje legend ...







Kopitarjevi uspehi navdušujejo, tudi sveže poročenega Valterja Birso (Twitter)
Kopitar vse bližje Stanleyjevemu pokalu
Kopitarjevi Kralji korak od naslova