Pred HZS-jem in Ivom Janom je izziv, kako najbolje pripraviti in sestaviti reprezentanco za aprilsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, kjer bo cilj vrnitev v elitno divizijo. Foto: Reuters
Pred HZS-jem in Ivom Janom je izziv, kako najbolje pripraviti in sestaviti reprezentanco za aprilsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, kjer bo cilj vrnitev v elitno divizijo. Foto: Reuters
Ivo Jan: Brez rezultatskega pritiska v Minsk
Jan bo v Minsku računal na številne mlade igralce

Jan se je na prvem zboru slovenske izbrane vrste na Jesenicah poudaril, da kakšnega posebnega strahu zaradi nove vloge ni: "Ni še kakšnega posebnega vznemirjenja. To jemljem kot službo, ki jo opravljam zadnjih šest let. Zavedam se odgovornosti, ki jo prinaša mesto selektorja, ne bom pa zganjal neke panike in upam, da pritiska ne bo," je dejal o morebitnih pritiskih oziroma tremi v selektorski vlogi.

V Minsk po dokazovanje, mogoče tudi za SP
Pravi, da se s tekmeci na turnirju Evropskega izziva (EIHC) v Minsku vsaj zdaj še ne bo obremenjeval, analize nasprotnikov bodo prišle na vrsto šele pred odločilnim delom sezone, aprilskim svetovnim prvenstvom v Astani, glavnem mestu Kazahstana. V Belorusijo, kjer bodo od četrtka do sobote igrali tekme proti Belorusom, Latvijcem in Francozom, pa potuje precej pomlajena zasedba s številnimi novinci.

"Reprezentanca je mlajša kot ponavadi oziroma bolj neizkušena. Glavni razlog je, da nimamo velikega izbora reprezentantov, zato je treba počasi uvajati mlajše in jim dati priložnost. Turnir v Minsku bo zelo kakovosten z močnimi ekipami. Cilji so, da se fantje dokažejo, naberejo novih izkušenj in spoznajo moje delo, na kakšen način želimo delati. Ne gremo pa tja zato, da bi osvojili prvo mesto. Ni pa izgovorov, tja gremo zelo motivirani," o mladosti ekipe razmišlja Jan.

Igralci ga že poznajo, predvsem brez prisile in pritiska
Pred dvema letoma je že bil pomočnik selektorja, zdaj bo prvič v glavni vlogi. Tudi zato, meni Jan, ne bo težko navezati stika z igralci. "Fantje so me že spoznali, kako delujem. Že takrat sem veliko komuniciral z igralci, tisti, ki me poznajo, vedo, da sem tak vedno. Zdaj sem takšen kot selektor in upam, da jih ne bo sram ali strah vprašati karkoli," pravi Jan.

Poudaril je, da je zanj najbolj pomembno, da reprezentanca za nikogar ne pomeni pritiska ali prisile. "Moja prva naloga je poskrbeti, da fantje sem pridejo z veseljem, da si želijo igrati, ne pa zato, da jim ne bi očitali, da niso zraven. Vsi, ki so tu, so pokazali veliko željo. Prepričan sem, da bomo naredili vse in da bodo na ledu dali vse, kar imajo v sebi."

Jeglič skoraj že nazaj v reprezentci
Novembrski turnir je že sicer priložnost za preizkus mlajših in neuveljavljenih igralcev, tudi zato je Jan po dogovoru nekaterim izkušenim članom dal prosto, nanje pa bo seveda računal v pomembnejšem delu sezone. Ni pa veliko manjkalo, da bi že zdaj zaigral Žiga Jeglič, povratnik po polletni dopinški kazni. "Žiga je bil pripravljen igrati, bili smo blizu temu, da bi prišel že na ta zbor, žal se je zapletlo s potnim listom, če tega ne bi bilo, bi bil danes z nami," je o Jegliču, ki si je po izteku kazni našel nove-stare delodajalce pri Slovanu Bratislavi, dejal selektor.

V zasedbi ima tokrat tudi precejšen delež igralcev iz obeh najmočnejših domačih klubov, a ne le zaradi načrtnega preizkušanja mladih: "Če izvzamemo jedro nosilcev reprezentance, drugih v tujini ni in naslednje jedro reprezentance igra doma, v Ljubljani in Jesenicah. Treba jih je uvesti in vreči v vodo, da bodo splavali. Ta turnir pa je idealna priložnost. Če starejši ne bodo dali od sebe tistega, kar pričakujemo, bodo pač morali namesto njih vskočiti mladi."

Ivo Jan: Brez rezultatskega pritiska v Minsk
Jan bo v Minsku računal na številne mlade igralce