Anže Kopitar z mladimi hokejskimi navdušenci. V njegovem in-line taboru se jih je letos nabralo 25. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar z mladimi hokejskimi navdušenci. V njegovem in-line taboru se jih je letos nabralo 25. Foto: MMC RTV SLO

Ko sem igral za Kanado, sem imel priložnost videti Anžeta Kopitarja v živo, še preden je kdo v NHL-u vedel kaj o njem. Spomnim se, kako je bil že na SP-ju 2005 v Avstriji močan in dominanten. Je izjemen hokejist in veselim se igranja z njim.

Ryan Smyth, novi soigralec Anžeta Kopitarja, je slovenskega asa opazil, ko je ta že pri 17-ih igral na SP-ju. Kanada je tisto tekmo dobila z 8:0.
Dean Lombardi
Dean Lombardi vleče glavne niti v LA-ju. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je v treh sezonah v Ligi NHL dosegel 204 točke, zadnji dve sezoni je bil najuspešnejši med Kralji. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar
Anže Kopitar je zadnji dve sezoni v dresu LA Kingsov zbral največ točk. Foto: EPA
Rob Scuderi
Rob Scuderi je v letošnjem finalu Lige NHL odigral opazno vlogo. Foto: EPA
Ryan Smith
LA je okrepil tudi Ryan Smyth, ki v Ligi NHL igra od leta 1994. Na 920 tekmah je dosegel 660 točk. Kar 12 sezon je igral za Edmonton. Foto: EPA
Anže Kopitar in Dustin Brown
Anže Kopitar in Dustin Brown predstavljata ogrodje LA-ja. Foto: EPA
Drew Doughty
Drew Doughty (desno) sodi med najbolj nadarjene branilce v Ligi NHL. Foto: EPA
Kopitar odhaja za tri tedne v ZDA

Najboljši slovenski hokejist bo konec septembra v dresu Los Angeles Kingsov začel še četrto sezono v najmočnejši hokejski ligi na svetu. 21-letnika smo ujeli v Kranjski Gori, kjer je v soboto končal svoj tretji in-line tabor za mlade navdušence. Ob tem smo z njim opravili daljši pogovor, drugi del bomo objavili v petek.

S Kopitarjem smo se pogovarjali:
- Sredi lanske sezone
- Pred začetkom lanske sezone
Desno spodaj si oglejte tudi videointervju.

Kako poteka vaš in-line tabor v Kranjski Gori?
Poteka zelo dobro, vsako leto je vedno več prijavljenih otrok. Očitno delamo dobro in zanimivo. Bistvo tabora je, da fantje pridejo sem, dobijo nove kolege in čim več odnesejo.

Kaj vam pomenijo takšni tabori? Morda načrtujete kakšen dolgoročnejši program, morebiti celoletno hokejsko šolo?
Pogovori so nanesli tudi na to, za zdaj ostajamo pri tem projektu. Ko bomo končali tega, bomo sedli in pogledali, kaj bi se sploh dalo narediti.

Takoj po koncu tabora letite v Los Angeles. Zakaj tako zgodaj?
V ZDA grem prvič 7. julija, tam bom ostal tri tedne, po koncu julija se vrnem za nekaj časa v domovino. Namen izleta je, da malo treniram z ekipo, zbralo naj bi se okrog 10 do 15 fantov. Poudarek bo tudi na druženju, še bolje se bomo uigrali kot lani, kar nam lahko samo koristi.

Generalni menedžer Dean Lombardi je v zadnjih dveh mesecih dvakrat izjavil, da niste niti blizu vrhunsko pripravljenemu športniku. Kako to komentirate?
Jaz se pripravljam po programu, ki so mi ga oni napisali. Priprave tečejo zelo dobro, ti trije tedni v ZDA ne bodo le izlet, ampak tudi trening za začetek sezone.

Po drugi strani imate zelo malo težav z zdravjem, le ob koncu prve sezone ste zaradi poškodbe izpustili 10 tekem, poleg tega ste v zadnjih dveh letih najučinkovitejši igralec Kingsov. To malce nasprotuje besedam Lombardija.
Ne vem sicer, kaj on misli s tem, da nismo bili vrhunsko pripravljeni, verjetno to pomeni, da obstaja še kakšen korak, ki ga lahko naredim v pravo smer. Lani sem imel krajše priprave zaradi svetovnega prvenstva, letos so priprave še boljše, treniram še malo več. Upam, da bodo zadovoljni z mojo pripravljenostjo, ko pridem v ZDA.

V teh dneh ste postali najbolje plačani igralec LA-ja in najbolje plačani slovenski športnik. V Sloveniji najprej pomislimo na kup denarja, a v NHL-u pa denar prinaša predvsem odgovornost za uspeh ali neuspeh. Kako gledate na to?
Ja, v Sloveniji res najprej pogledamo na denar, kar je čisto normalno. Mislim, da pri vsakemu, ki uspe ali podpiše tako pogodbo, gledajo na denar, ne gledajo pa na količino vloženega truda, da si športnik to zasluži. V Ameriki na to gledajo drugače, saj to pomeni, da nate dolgoročno računajo in zaupajo. Jaz osebno imam ta cilj, da ta zaupanje opravičim, da jim pokažem, da so storili pravo potezo.

Z LA-jem ste podpisali kar 7-letno pogodbo, kar je za to ekipo prava redkost. Kaj vas je prepričalo?
Pogodba je bila na mizi, sam sem izrazil željo, da bi podpisal pogodbo nekje med petimi in sedmimi leti. LA je imel očitno interes, da me podpiše za največ, kar se da. Na koncu smo pristali za sedem let. Pogodba je odlična, veselim se sodelovanja z LA-jem, tam se dobro počutim. Z ekipo smo na pravi poti, da se uvrstimo v končnico in da gremo do konca, da osvojimo pokal.

V teh dneh v ligi NHL poteka lov na proste igralce, v petek ste dobili novega soigralca Roba Scuderija, svežega prvaka s Pittsburghom. Vaše mnenje?
Vsakič, ko v garderobo dobiš igralca z izkušnjami, z naslovom oziroma prstanom v žepu, je to takoj nekaj izkušenj več. Mislim, da je to zelo dobra poteza vodilnih v našem klubu. Scuderi je zelo dober igralec, mogoče malo bolj defenziven, a mislim, da je bila to prava poteza. Sam ga ne poznam, a verjamem, da je dober tudi kot sama osebnost, in se veselim sodelovanja z njim.

Ko smo ravno pri Pittsburghu, kako ste videli razplet finala Stanleyjevega pokala?
Če sem čisto odkrit, je bilo to zame malo presenečenje. Vsem v Pittsburghu privoščim, da so si ta naslov izborili, saj so lani izgubili v finalu. Sam sem mislim, da bo Detroit zmagal, a izkazalo se je drugače, hokej je še enkrat pokazal, da je nepredvidljiv šport.

Po koncu lanske sezone sta s kapetanom Dustinom Brownom izkazala željo po strelcu na položaju levega krila. Slovaka Marian Hossa in Marian Gaborik sta vam pobegnila drugam, na tržišču sta med drugimi še Alex Tanguay in Aleks Kovalev. Kako spremljate to dogajanje (pogovor je bil opravljen pred podpisom pogodbe z Ryanom Smythom, op. a.)?
Moje želje so še vedno iste, mislim, da enako velja pri Dustinu. Kar pa bodo naredili naši šefi, pa ni v naših rokah. Oni že vedo, kaj je najbolje za nas, in bodo delali tudi take poteze, ki so najboljše za klub.

Najboljše levo krilo Kingsov je ruski reprezentant Aleksander Frolov (lani 32 golov). Ko zaigrata skupaj v napadu, dajata vtis, da bi to znala biti pravo napadalno orožje LA-ja. Zakaj sta tako malo igrala skupaj?
Tako je, to je spet ena stvar, ki ni v moji moči. Trener je zato tam, da postavi napadalne trojke. Z Aleksandrom sva nekajkrat igrala skupaj in mislim, da dobro. Tudi z drugimi sem dobro igral. Med sezono je težko najti prave kombinacije. Včasih, ko ne gre, trener malo "zameša" napade, tako pač je v tem športu - če ti ne gre, spremembe pridejo dokaj hitro. 82 tekem je res veliko, a gredo tudi hitro "mimo", tako je treba hitro odreagirati, trenerji zato mešajo napade.

Če vodstvo kluba ne bo imelo uspeha pri "free agentih", se obeta tudi kakšna menjava. V nasprotju z Evropo ima igralec pri tem bolj malo besede. Kako sam "trade" vpliva na slačilnico?
V tem primeru igralec nima nobene besede, razen če v pogodbi nima aneksov. Igralci to vzamemo kot posel. Če pride do menjave, se posloviš od igralcev, ostaneš na zvezi, pride drug igralec, ga čim prej spoznaš in spoprijateljiš. Najpomembneje pa je, da se na ledu čim prej ujamemo.

Pozimi je iz kluba na tak način odšel Patrick O'Sullivan, ki je bil v prvi sezoni tudi vaš sostanovalec. Ste z njim ali z drugimi nekdanjimi soigralci v stiku?
S Patrickom sva zelo dobra kolega, prvo leto sva bila cimra in meni je bilo veliko lažje, kot če bi bil v Ameriki sam. S Patrickom bova dobra kolega tudi ostala in sva tudi dokaj na vezi.

S tremi leti izkušenj v NHL-u in s statusom pomočnika kapetana ste že med izkušenejšimi v moštvu. Kakšna je vaša vloga v moštvu - ali prevzemate besedo v slačilnici ali ste bolj igralec dejanj na ledu?
Glede na to, da sem bil določen za pomočnika kapetana, se je mogoče moja vloga malo spremenila, malo več je tudi pritiska, ker moraš biti vzor drugim igralcem. Sam sem bolj tih "lider", raje pokažem na ledu, kako je treba kaj narediti, kot pa da bi preveč govoril. V garderobi imamo zelo dober miks, eni so malo glasnejši, drugi so boljši na ledu. Naša garderoba je dobro sestavljena in se dobro razumemo.

V zadnjem letu je v ekipi zaigralo kar nekaj novincev (Doughty, Quick, Simmonds, Moller, Purcell). Kako poteka uvajanje novincev? Vam morajo nositi torbe z opremo? Spomnimo se le zabavne reklame pred vikendom vseh zvezd.
Ne, ne, to je bilo vse v šali, tako so nam napisali scenarij. Opreme jim ni treba nositi, oni so del ekipe. Ne gledamo, kdo je novinec in kdo ni. Oni so pomemben del ekipe in vsi se tega zavedamo in jih potrebujemo.

Ko sem igral za Kanado, sem imel priložnost videti Anžeta Kopitarja v živo, še preden je kdo v NHL-u vedel kaj o njem. Spomnim se, kako je bil že na SP-ju 2005 v Avstriji močan in dominanten. Je izjemen hokejist in veselim se igranja z njim.

Ryan Smyth, novi soigralec Anžeta Kopitarja, je slovenskega asa opazil, ko je ta že pri 17-ih igral na SP-ju. Kanada je tisto tekmo dobila z 8:0.
Kopitar odhaja za tri tedne v ZDA