Jean Philippe Lamoureux je prevzel odgovornost za slabše izide tudi na svoja ramena, čeprav je realno gledano še najmanj kriv za slabšo igro zmajev v zadnjem mesecu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux je prevzel odgovornost za slabše izide tudi na svoja ramena, čeprav je realno gledano še najmanj kriv za slabšo igro zmajev v zadnjem mesecu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je praznične dni izkoristil za kratek oddih v domovini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Goličič
Boštjan Goličič je zelo motiviran, saj je počival kar šest tednov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes
John Hughes je drugi strelec Lige Ebel. Dosegel je 12 golov in prispeval 28 podaj. Dve točki več je zbral le napadalec Linza Mike Ouellette. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zmaji so v petek trenirali pod vodstvom Bojana Zajca, v soboto so imeli prost dan, zadnji trening pa so opravili dan pred tekmo. Hannu Järvenpää je v četrtek odšel na Finsko, praznike je preživel s svojimi najbližjimi. Finski strateg ni bil zadovoljen z igro svojih izbrancev v torek v Gradcu in na Jesenicah bo potreben popolnoma drugačen pristop. Olimpija je trenutno na 6. mestu, vendar Beljak zaostaja le tri točke, izbranci Mika Stewarta pa so v silovitem naletu po zelo slabem začetku sezone.

Ponedeljkov večni derbi bo četrti v tej sezoni Lige Ebel. Na prvem je 16. septembra v Tivoliju zmagala Olimpija s 4:3, 21. oktobra so bili v Podmežakli boljši železarji s 5:4 po kazenskih strelih, 20. novembra pa je Olimpija doma zmagala s 5:2.

Lamoureux: Ni več prostora za nihanja
Na treningu v Tivoliju smo najprej srečali vratarja Jeana Philippa Lamoureuxa, ki je v letošnji sezoni obranil 92,8 odstotka strelov na vrata. "Na lestvici je položaj v boju za 6. mesto še popolnoma odprt. Večni derbi bo za nas izjemno pomemben, saj nikakor ne smemo več oddajati točk. Zelo pomembna bo igra z igralcem več in tudi z igralcem manj, treba bo zmanjšati število napak v naši tretjini. Imamo dobro ekipo, vendar nismo dovolj konstantni. Zdaj ni več prostora za nihanja v igri," je pojasnil 27-letni Američan.

Tujci se zavedajo pomembnosti tekme
Olimpija je v letošnji sezoni dobila oba večna derbija v Tivoliju (4:3 in 5:2), v Podmežakli pa je izgubila po kazenskih strelih (5:4), a takrat je odločil sijajni napadalec James Sixsmith, ki ne igra več v rdečem dresu. "Vsi se zavedamo, da je to izjemno pomembna tekma v Sloveniji. Fantje v naši ekipi so nam to hitro povedali. Tudi tujci to tekmo jemljemo kot derbi, kjer bo vsak dal vse od sebe. Dve točki na tej tekmi sta lahko ključni v končnem seštevku," je poudaril Lamoureux.

"V zadnjem mesecu vsekakor nismo igrali tako dobro kot na začetku sezone. Prejeli smo preveč zadetkov, zato tudi sam čutim odgovornost. Delali smo preveč napak, naši nasprotniki so bili boljši v "power playu". Vsaka naslednja tekma bo podobna tekmi v končnici. Če igralci niso pripravljeni na pritisk, potem so v napačnem poklicu. Vsi smo profesionalni športniki in vsak izmed nas mora prav na naslednjih tekmah iz sebe iztisniti maksimum. Pričakujem, da bom najbolje branil prav na ključnih tekmah, ko me moštvo najbolj potrebuje. Vsi smo pripravljeni na hud boj za uvrstitev med prvih šest, vse se bo odločalo v zadnjih krogih," je še dodal J. P., ki prav gotovo ni razlog za slabše predstave zeleno-belih v zadnjem obdobju.

McBride zelo hiter drsalec
Brock McBride
je v torek v Gradcu debitiral v dresu zeleno-belih. Zaigral je v napadu s Petrom Šachlom in Boštjanom Goličičem. "V Ljubljano sem prišel v ponedeljek pozno zvečer iz Londona. V Gradcu še nisem imel pravih nog, zato mi je trening prišel prav in veselim se ponedeljkove tekme. Moja odlika je hitro drsanje. Po rasti sem bolj majhen, zato moram biti hiter," je svoje odlike izpostavil 177 cm visoki Kanadčan, ki je letos prvič prišel v Evropo, igral je za Belfast Giantse.

"V angleški ligi je nekaj dobrih ekip (Sheffield in Nottingham), a v Ligi Ebel je konkurenca precej bolj močna. Pripravljen moraš biti na boj vsak večer," je povedal McBride, ki še spoznava Ljubljano: "Po pravici povedano nisem vedel ničesar o Sloveniji. Sprehodil sem se po mestu, res je lepo. Srečen sem, da sem v tej ekipi, skupaj se bomo borili za končnico."

Goličič ne čuti več bolečin
Najbolj nasmejan zadnje dni je Boštjan Goličič, ki se je po poškodbi ramena vrnil v ekipo: "Zelo sem vesel, da sem se vrnil. Šest tednov se je zares vleklo. Težko sem gledal fante na ledu. Še posebej sem se slabo počutil ob porazih, ker nisem mogel nič pomagati. Zelo sem zadovoljen, da sem se vrnil na led. Rama je v dobrem stanju, ne čutim nobenih bolečin. V Gradcu sem bil še zelo previden, ker se nisem hotel znova poškodovati."

Ključno bo hitro zadeti
"Do konca prvega dela ni več veliko tekem. Vse moči bo treba dati od sebe, da se bomo obdržali med šesterico. Jesenice so tudi brez tujcev dobra ekipa, doma pa so še posebej nevarni. Morali bomo igrati precej bolje kot v Gradcu. To bo ena ključnih tekem v letošnji sezoni. Potrditi moramo, da smo ena boljših ekip v ligi, kar smo tudi dokazali na začetku sezone," je optimističen Goličič, ki se veseli večnega derbija: "Narekovati bo treba ritem skozi celo tekmo. Ne smemo se ustrašiti številnih navijačev. Pomembno bo, da hitro dosežemo zadetek, potem bo lažje. Imamo veliko izkušenih igralcev in to je naša prednost. Recept za zmago je, da bomo morali tudi drugi igralci doseči kakšen zadetek, ne samo naš prvi napad."

Zmaje po večnem derbiju čaka zelo naporen spored. V petek bo v Tivoliju tradicionalna Božičkova tekma, ki bo letos že peto leto zapored. Otroci in mladina do 18. leta bodo imeli možnost prostega vstopa na srečanje z vodilnim Linzem. Novo leto se bo za Ljubljančane začelo z gostovanjema na Dunaju in v Salzburgu, kjer imajo zelo neugodno tradicijo.

34. krog, ponedeljek ob 17.30:
ACRONI JESENICE - TILIA OLIMPIJA

KAC CELOVEC - LINZ

SAPA FEHERVAR - ORLI ZNOJMO

MEDVEŠČAK - GRADEC

VSV BELJAK - DUNAJ

SALZBURG je prost


Lestvica: * LINZ 30 23 3 4 +36 49 SALZBURG 30 19 2 9 +11 40 MEDVEŠČAK 30 18 3 9 +25 39 KAC CELOVEC 29 17 2 10 +13 36 SAPA FEHERVAR 30 15 3 12 +7 33 TILIA OLIMPIJA 30 15 3 12 +3 33 VSV BELJAK 30 14 0 15 +6 30 DUNAJ 30 12 4 14 -14 28 ORLI ZNOJMO 29 11 4 14 -25 26 GRADEC 30 12 1 17 -17 25 ACRONI JESENICE 30 7 7 16 -45 21 * - poraz po podaljšku oz. kazenskih strelih prinaša eno točko