Jean Philippe Lamoureux je bil junak tudi v nedeljskem triurnem maratonu v Tivoliju, ko so zmaji ugnali Dunajčane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux je bil junak tudi v nedeljskem triurnem maratonu v Tivoliju, ko so zmaji ugnali Dunajčane. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jean Philippe Lamoureux
Lamoureux si zelo želi ipreboja v končnico Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää lani ni imel sreče pri izbiri vratarjev, letos pa je zadel v polno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V Tivoliju so imeli po odhodu Alexa Westlunda v Linz leta 2008 velike težave z vratarji. Na koncu sezone sta po navadi branila Aleš Sila in Matija Pintarič, saj so tuji čuvaji mreže predčasno zapustili Ljubljano. Konec junija je pogodbo z zeleno-belimi podpisal Lamoureux, ki je povprečno obranil kar 94,5 odstotka strelov. Boljši je le vratar KAC-a Rene Swette.
27-letni Američan prihaja iz velike hokejske družine, saj se z najhitrejšim moštvenim športom ukvarjajo tudi vsi trije njegovi bratje in obe sestri. Dve sezoni je branil v Ligi AHL, svojo prihodnost pa vidi v Evropi, kjer bi rad zaigral v najmočnejših ligah. J. P., kot ga kličejo prijatelji, je šel po stopinjah očeta Jean-Pierra, ki je bil tudi uspešen univerzitetni hokejski vratar in dvakratni univerzitetni prvak.


Kako ste doživeli napeto tekmo proti Dunaju, ki se jo dobili šele po četrti seriji kazenskih strelov?
Tekma je bila zelo izenačena. Prekinitve v drugi tretjini nam niso koristile, izgubili smo pravi ritem. Obe ekipi sta imeli veliko priložnosti, tudi vratar Dunaja Divis se je zelo izkazal. Trenutno imamo tudi nekaj sreče, to se je videlo pri drugem zadetku Dunaja, ki je bil dosežen po pisku glavnega sodnika.

Ste pričakovali tako dober štart v sezono? Po osmih krogih imate že 13 točk.
Zavedali smo se, da imamo mlado ekipo, ki ji ne manjka motiva. Tako doberega uvoda v sezono ni mogoče načrtovati. Verjamemo, da lahko igramo na visokem nivoju in letos dosežemo dobre izide. Dobre igra na začetku so zelo pomembne za dvig samozavesti. Vsaka tekma v Ligi Ebel je težka, ni lahkih točk.

Vaše predstave so izjemne, ste med najboljšimi vratarji v Ligi Ebel. Večkrat ste že navdušili gledalce v Tivoliju, ki so vas hitro vzeli za svojega.
Vem, da sem lahko med elitnimi vratarji. Statistika obranjenih strelov me nikoli ni zanimala, štejejo samo zmage ekipe. Na nekaterih tekmah mora vratar rešiti soigralce, rad imam take izzive. Pomemben je ekipni uspeh, učinek posameznika je le sekundarnega pomena.

Liga Ebel je zelo dolga. Prvi del sezone ima 44 krogov, nato sledi drugi del in šele nato končnica. Boste lahko zadržali tako formo do pomladi?
Univerza v Severni Dakoti mi je dala zelo veliko, predvsem sem spoznal, kaj pomeni biti profesionalec. Imamo konkurenčno ekipo, ki bi lahko igrala pomembno vlogo tudi v končnici Lige Ebel.

Leta 2009 ste kot prosti igralec podpisali pogodbo z Buffalo Sabresi, a niste prišli do priložnosti v Ligi NHL, enako se vam je zgodilo v Calgaryju. Obakrat ste zaigrali za podružnični ekipi. Ste bili razočarani, ker niste dobili priložnosti v Ligi NHL?
V ZDA veljajo posebna pravila, statistika vratarjev velikokrat sploh ni pomembna. Vedno dobijo priložnost vratarji, ki so izbrani v prvem krogu nabora, ostali sploh ne pridejo zraven, ne glede na prikazane igre v nižjih ligah. Branil sem za ekipi Portland Pirates in Abbotsford Heat v Ligi AHL, v obeh klubih so bili z menoj zadovoljni. Hoteli so, da bi podaljšal pogodbo, a nisem videl prihodnosti, tudi finančne perspektive ni bilo. Odločil sem se, da se preizkusim v Evropi. Rad bi zaigral v najboljših ligah na stari celini.

Kakšni so vaši cilji v prihodnosti? Bi si želeli ostati v Evropi ali je veliki cilj braniti v Ligi NHL?
Moja prihdnost je vsekakor v Evropi, tu me bodo bolj cenili. Zelo lačen sem uspehov in preizkušenj v elitnih ligah, najprej se moram dokazati v Ljubljani. Izziv sta vsekakor finska in švedska liga. Zelo težko se je prebiti do Lige NHL, ogromno stvari se mora poklopiti.

Branili ste tudi že na večnem derbiju. V minulih sezonah nekateri tujci pri Olimpiji niso znali dovolj ceniti pomena teh tekem z Jesenicami, ki imajo dolgo zgodovini, odigranih je bilo že 442 derbijev. Ste se pogovarjali s soigralci o tem rivalstvu?
Na univerzi v Severni Dakoti smo imeli veliko rivalstvo z Minnesoto. Že na prvem derbiju v Tivoliju sem hitro opazil, da ta tekma navijačem pomeni veliko več. Igralci obeh moštev se tega zavedajo. Take tekme je težko dobiti ne glede na položaj na lestvici. Najprej je treba dobro odigrati v Ligi Ebel in si zagotoviti končnico. Višje mesto po rednem delu prinaša lažjega tekmeca v uvodnem krogu. Odigranih je bilo šele osem krogov, vse se lahko še spremeni. Pride lahko kriza, ko se plošček vedno odbije po željah nasprotnika.