Veliko veselje hokejistov Lustenaua v Tivoliju. Po polomu na domačem ledu v soboto (0:8) so se uspeli pobrati in z najboljšo predstavo v končnici izsilili četrto tekmo, ki bo v četrtek ob 19.30. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje hokejistov Lustenaua v Tivoliju. Po polomu na domačem ledu v soboto (0:8) so se uspeli pobrati in z najboljšo predstavo v končnici izsilili četrto tekmo, ki bo v četrtek ob 19.30. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so sicer nadstreljali leve s 34:18, a je v vratih Lustenaua blestel vratar Anthony Morrone, ki je prvič branil v tej polfinalni seriji. Ljubljančani so v soboto drugo tekmo na gostovanju dobili kar z 8:0, tokrat pa pristop ni bil pravi. Zelo se je poznalo, da je manjkal ostrostrelec Marc-Olivier Vallerand, ki si je na prvi tekmi polfinala zvil gleženj. Tudi Žiga Pešut, ki je zelo dobro igral na prejšnjih tekmah, je poškodovan. Oba ne bosta igrala tudi na četrti tekmi.

D'Alvise kaznoval premalo agresivno igro Olimpije
V prvi tretjini so zmagi sprožili le štiri strele na vrata. Pravih priložnosti ni bilo in gostje so brez težav zadržali mrežo nedotaknjeno.

Nik Simšič je dosegel edini zadetek za zmaje, ki zares niso načrtovali še ene dolge poti v Avstrijo. To je bil prvi poraz Olimpije po 60 minutah odkar jo vodi finski strateg Raimo Summanen. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Simšič je dosegel edini zadetek za zmaje, ki zares niso načrtovali še ene dolge poti v Avstrijo. To je bil prvi poraz Olimpije po 60 minutah odkar jo vodi finski strateg Raimo Summanen. Foto: www.alesfevzer.com

Vsi trije goli so padli v drugi tretjini. Prvo veliko priložnost za Olimpijo je imel Aleš Mušič, ki je v 23. minuti po protinapadu zadel vratnico. Najprej je za vodstvo gostov zadel nekdanji zmaj Chris D'Alvise. Iz bližine je v 26. minuti matiral vratarja Olimpije Paava Hölsäja, ki je še uspel odbiti strel Eliasa Wallente. Hitro je izenačil Nik Simšič po podaji Mihe Zajca z desne strani. Gostje so vodili le minuto in 49 sekund.

Demuth spretno spremenil smer ploščka pred vrati
Olimpija vseeno ni uspela razviti igre, ki jo je krasila na prvih petih tekmah letošnje končnice. V 33. minuti je odločilni zadetek dosegel Timo Demuth. Pred vrati je spretno spremenil smer ploščka po strelu Philippa Winziga z modre črte. Zmaji so prejel zadetek sekundo zatem, ko se je iztekla kazen klopi Olimpije zaradi šestih igralcev na ledu. Lustenau je bil vse nevarnejši, David König je še pred koncem druge tretjine zadel vratnico.

Jalovi napadi Ljubljančanov
V zadnji tretjini je igra večinoma potekala pred vrati Lustenaua, a brez učinka. Mreža Morroneja se ni zatresla, domači so zapravili tudi "power play", minuto in pol pred koncem pa so v zadnjem poskusu potegnili vratarja iz gola, a jim tudi to ni prineslo želenega gola. Avstrijci so tako zaostanek v zmagah znižali na 2:1.

Naslednji dvoboj bo v četrtek na skrajnem zahodu Avstrije. Če bo Lustenau skupni izid izenačil, pa potem sledi odločilna peta tekma v soboto v Ljubljani.

Poraza Olimpije in Jesenic na tretjih tekmah polfinala

Odličen začetek Asiaga
Asiago, ki je v soboto odpravil Jeseničane s 4:1, je zalet prenesel tudi v Podmežaklo. V uvodnih desetih minutah je bil precej boljši tekmec in dosegel je tudi dva zadetka.

V 4. minuti je odbit plošček po obrambi Žana Usa z leve strani v mrežo pospravil Alex Frei. Zadetek je v moštvo Asiaga vnesel še nekaj dodatne energije, saj je bilo nato vseskozi vroče pred vrati Usa. Eno od teh so izkoristili v 8. minuti, ko je Davide Dal Sasso pred vrati spretno potisnil plošček v mrežo. Po četrt ure so železarji znižali. Po strelu Davida Planka z modre črte je plošček v mrežo Italijanov preusmeril Mirko Đumič. Kmalu zatem so rdeči dočakali še prvi "power play". Najlepšo priložnost je imel Jaka Sodja, a je bil Gianluca Vallini zbran.

Jaka Šturm je poskrbel za edino vodstvo Jeseničanov minuto pred koncem druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Šturm je poskrbel za edino vodstvo Jeseničanov minuto pred koncem druge tretjine. Foto: www.alesfevzer.com

Sodja in Šturm kronala odlično igro v drugi tretjini
Trener Mitja Šivic je našel prave besede ob odmoru. Železarji so bili popolnoma prerojeni v drugi tretjini. Žan Jezovšek je že po 20. sekundah sam zadrsal pred Vallinija, ki pa je s skrajnimi močmi preprečil izenačenje. Asiago je zdržal do 35. minute, ko je Sodja ob prednosti igralca več velemojstrsko poslal plošček pod prečko z bekhendom. Minuto in 10 sekund pred koncem druge tretjine je odlično igro gostiteljev kronal še Jaka Šturm, ki je izza vrat zadrsal pred Vallinija in našel ravno dovolj veliko luknjo, da je plošček iz bližine pospravil v mrežo.

Črna 44. minuta usodna za Jeseničane
A nato je sledila "črna" 44. minuta, v kateri so gostje v razmiku pol minute zabili kar dva gola. Najprej je Alexander Gellert z desne strani z natančnim strelom presenetil Usa, ki je bil pokrit in ni uspel pravočasno posredovati. Pol minute zatem je nezbranost obrambe kaznoval še Jose Antonio Magnabosco, ki je poslal plošček med nogama Usa prek golove črte.

Petminutni ogled posnetka ni prinesel izenačenja
Jeseničani so do konca neuspešno pritiskali za izenačenje. Dvakrat je bil blizu zadetka Bine Mašič. V 53. minuti sta sodnika Boštjan Groznik in Borut Lešnjak skoraj pet minut preverjala, ali je plošček prečkal golovo črto Asiaga. Sašo Rajsar je prišel sam pred Vallinija, ki je plošček odbil, Blaž Tomaževič ga je z desne strani skušal potisniti v mrežo. Vallini je že ležal v mreži, a se je Gellert vrgel po ledu in skupaj sta plošček uspela zadržati tik pred golovo črto.

Končni izid je 34 sekund pred zadnjim piskom sirene s strelom v prazna vrata postavil Michele Marchetti. Razmerje strelov je bilo sicer 42:29 za Gorenjce. Četrta tekma bo v četrtek v Asiagu.

POLFINALE, tretji tekmi:
SŽ OLIMPIJA – LUSTENAU 2:1
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Simšič 27.; D'Alvise 26., Demuth 33.

SIJ ACRONI JESENICE – ASIAGO 1:2
3:5 (1:2, 2:0, 0:3)
Đumić 15., Sodja 35., Šturm 39.; Frei 5., Dal Sasso 8., Gellert 44., Magnabosco 44., Marchetti 60.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage. Četrti tekmi bosta v četrtek.