Kapetan Žiga Pance je dvignil pokalno lovoriko. Zmaje že ta konec tedna čakata dva velika testa. V petek bodo gostovali na Dunaju, v nedeljo pa v Tivoli prihaja Fehervar. To bo prav posebna tekma, saj bodo pod strop dvorane na Celovški 25 dvignili dres Aleša Mušiča. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Žiga Pance je dvignil pokalno lovoriko. Zmaje že ta konec tedna čakata dva velika testa. V petek bodo gostovali na Dunaju, v nedeljo pa v Tivoli prihaja Fehervar. To bo prav posebna tekma, saj bodo pod strop dvorane na Celovški 25 dvignili dres Aleša Mušiča. Foto: www.alesfevzer.com

Trener Mitja Šivic si je pošteno oddahnil po zmagi na Jesenicah (2:4). Lani so Ljubljančani 56 dni vodili v Ligi IceHL, prvi derbi na Jesenicah pa so izgubili z 0:3. V hokejskih krogih se vedno največ govori predvsem o teh tekmah, srečanja rednega dela Lige IceHL pa si hitro sledijo in tudi kakšen poraz ni usoden, saj je popravni izpit na sporedu zelo hitro.

"Power play" brez Valleranda ne steče
Olimpija je doživela štiri poraze v Ligi prvakov in tudi v razširjenem avstrijskem prvenstvu je začela z zmago in dvema porazoma. Prva lovorika v sezoni je zelo pomembna, saj imajo zmaji kar nekaj težav.

Igra z igralcem več ne steče, tudi v Podmežakli so bili slovenski prvaki brez pravih idej v tej prvini igre. Prehodi v napadalno tretjino so bili slabi, plošček je velikokrat preskočil palico v ključnem trenutku. Pred sezono je bil glavni adut Marc-Olivier Vallerand, ki pa je pokalni finale spremljal le kot gledalec, saj bo zaradi poškodbe ramena manjkal vse do sredine novembra. Chris Dodero je na zadnjih dveh tekmah zadel, Joseph Garreffa in Carl Neill pa še nista v pravi formi.

Šivic: Jeseničani so resna ekipa in ne popoln avtsajder
"Zelo težka tekma s psihološkega stališča. Vsi v klubu se zavedamo, da smo bili favoriti, Jeseničani pa so resna ekipa in ne popoln avtsajder. Igramo v različnih ligah, to sta dva drugačna svetova," je poudaril Šivic.

"V prvi tretjini smo igrali z ročno zavoro, drugih 20 minut je bilo pravih, v zadnji tretjini pa smo naredili preveč prekrškov. Ko so Jeseničani srečno znižali na 2:3, so se nam začele tresti roke. Zdržali smo do konca in mirno lahko gremo v nadaljevanje sezone. Lahko bi igrali precej bolje," je dodal Šivic, ki si je ogledal Jeseničane na tekmi proti mladi ekipi Salzburga prejšnji teden.

Šivic: Lani smo uspešno posadili vrt, v drugi sezoni pa nam raste nekaj plevela

Kalan: Tako se polni klubska vitrina
"V derbiju se vedno zgodi podobna zgodba, nekdo je velik favorit, drugi pa 'underdog', na koncu pa se vedno razvije zelo dobra tekma. Tisti, ki je na papirju slabši, da več od sebe, kot bi na navadnih tekmah. Tako je vedno zanimivo za nas in gledalce. Naporno, na koncu pa smo zasluženo zmagali. Lovorika je lovorika, takole se nabirajo in se polni klubska vitrina," je tekmo ocenil napadalec zeleno-belih Luka Kalan.

Gregor Koblar je 15 sekund pred koncem zatresel prazno mrežo in potrdil zmago zmajev. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Koblar je 15 sekund pred koncem zatresel prazno mrežo in potrdil zmago zmajev. Foto: www.alesfevzer.com

Čepon: Navajeni smo, da nismo v vlogi favorita
Najlepši zadetek na derbiju je dosegel Kristjan Čepon v 44. minuti, ko je z močnim strelom poslal plošček pod prečko za vodstvo Olimpije s 3:1. Takrat ni kazalo, da bo finiš tekme tako napet.

"Derbi je bil zahteven. Priigrali smo si veliko priložnosti, a smo jih malo izkoristili. Izgubili smo veliko ploščkov na mestih, kjer jih ne bi smeli. Na koncu šteje le zmaga. Lovorika se je pričakovala, morali smo jo osvojiti. Zdaj nas čaka veliko tekem. Naša ekipa je navajena, da v Ligi IceHL ni v vlogi favorita, tokrat pa smo bili favoriti. To je nekaj popolnoma drugega," je razlagal visoki branilec.

Pance: Pravo tekmo smo odigrali le v Szekesfehervarju
Žiga Pance je imel veliko priložnost v 7. minuti, ko mu v dveh poskusih ni uspelo ukaniti odličnega vratarja Anttija Karjalainena. Pozna se, da eden glavnih ljubljanskih adutov še ni v pravi formi.

"To je pomembna kljukica na začetku sezone. Nismo prikazali najboljše predstave, a imamo veliko izkušenj. Zadovoljen sem z drugo tretjino, ko je plošček hitro krožil v napadalni tretjini. Vsi imamo še precej rezerve. Nismo kompaktni v obrambni tretjini, preveč je napak. Pred vrati nismo dovolj zbrani. Vsak napad lahko doseže zadetek. Pravo tekmo smo odigrali le v Szekesfehervarju, kjer je bil motiv velik na težkem gostovanju," je pojasnil kapetan Olimpije.

Zadetki s pokalnega finala SIJ Acroni Jesenice - SŽ Olimpija

Derbi tudi na Jesenicah ni več velik magnet
Obisk na Ledarski 4 je bilo povprečen. Zbralo se je 1500 gledalcev, iz Ljubljane je prišla le peščica ljubiteljev hokeja. Pance je na veliko sceno stopil v sezoni 2008/09, ko je s hat-trickom v polnem Tivoliju zrežiral zmago Olimpije na derbiju.

"Imel sem srečo, da sem igral prvi dve sezoni v Ligi Ebel, ko so bile tribune na derbiju vedno polne. Zdaj so drugačni časi in upam, da bodo tribune znova polne na prihodnjih derbijih."

Domači navijači so pripravili zelo dobro vzdušje, čeprav je bil obisk za derbi povprečen. Foto: www.alesfevzer.com
Domači navijači so pripravili zelo dobro vzdušje, čeprav je bil obisk za derbi povprečen. Foto: www.alesfevzer.com

Reakcijski čas pri Olimpiji hitrejši
Železarji so imeli več strelov na vrata (30:29). Vse do zadnjih 15 sekund so bili v igri za podaljšek in na koncu je bil seveda prisoten grenek priokus.

"V tekmo seveda ne greš, da boš izgubil. Šli smo po zmago, letošnji žreb nam je omogočil igranje pred domačim občinstvom in bi se res rad vsakomur zahvalil. Na koncu pa je prisotno razočaranje, čutili smo, da bi lahko dosegli kakšen zadetek več in tekmo obrnili popolnoma drugače, kot se je," je povedal kapetan domačih Gašper Glavič.

Hitro je našel glavne razloge za poraz: "Reakcijski čas je pri Olimpiji hitrejši. Težko je ujeti tako reakcijo na eni tekmi. Vseeno smo se enakovredno kosali. Po znižanju na 2:3 se je vse postavilo na glavo. Prevzeli smo pobudo in imeli nekaj priložnosti za 3:3, vratar Us je res dobro branil."

Glavič: Jesenice so hokejska institucija in porazi bolijo
Trener Gaber Glavič se je veselil številnih zmag na derbijih, ko je bil še vratar. V vlogi glavnega trenerja je v sezoni 2017/18 dobil kar 13 od 15 tekem z Olimpijo. Takrat so v Tivoliju še gradili ekipo in niso bili konkurenčni. V zadnjih letih se je tehtnica nagnila na stran Ljubljančanov.

"Fizično in drsalno lahko pariramo Olimpiji. To se je pokazalo v zadnji tretjini, ko smo bili za odtenek boljši, potem ko so bili Ljubljančani boljši v drugi tretjini. Odločilen je bil reakcijski čas, ki se ga ne da kupiti. Lahko veliko treniraš, največ pa pridobiš na tekmah z boljšimi ali enakovrednimi tekmeci," je povedal strateg Jeseničanov.

Antti Karjalainen je z odličnimi obrambami držal železarje v igri vse do zadnje minute. Foto: www.alesfevzer.com
Antti Karjalainen je z odličnimi obrambami držal železarje v igri vse do zadnje minute. Foto: www.alesfevzer.com

Številni šampionski prapori pod stropom Podmežakle spomnijo za zelo bogato zgodovino kluba. Po lanski sezoni brez lovorike imajo železarji letos priložnost še za dva naslova. V Alpski ligi so favoriti za končno slavje.

"Največja prednost Olimpije so težke tekme v Ligi prvakov in Ligi IceHL. Mi smo odigrali nekaj zahtevnih pripravljalnih tekem. Imamo dobrega vratarja in dobro obrambo. Fantje so se držali načrta. Nihče ne mara porazov. Jesenice so hokejska institucija in porazi bolijo," je poudaril trener Glavič.

Zmage v Alpski ligi niso samoumevne
Pogled je usmeril k nadaljevanju sezone: "Gledalci bodo prišli v večjem številu na tekme Alpske lige, če bomo zmagovali. Za nekatere so zmage samoumevne, vendar niso. V finalu državnega prvenstva bi si želel, da bi igrali na štiri dobljene tekme."

Na naslednji derbi bo najverjetneje treba počakati do januarja, ko so na sporedu izločilni boji državnega prvenstva. Lani je Olimpija na dveh tekmah s skupnim izidom 8:0 odpravila Jeseničane, letos pa bo boj za naslov prav gotovo bolj napet. V finalu bodo igrali na dve zmagi.