Belorusi so si predvidoma sami zase dali narediti zlat pokal, a so jim ga na koncu odnesli slovenski hokejisti, ki se veselijo drugega zaporednega olimpijskega nastopa. Foto: Borut Živulović/BoBo
Belorusi so si predvidoma sami zase dali narediti zlat pokal, a so jim ga na koncu odnesli slovenski hokejisti, ki se veselijo drugega zaporednega olimpijskega nastopa. Foto: Borut Živulović/BoBo
Gašper Krošelj
Prvi vratar Gašper Krošelj je potrdil, da ima na mizi več ponudb, da izbire dobrih klubov ne manjka in bi lahko že danes podpisal za novega delodajalca. Foto: Reuters
Krošelj: Sploh nisem vedel, da je že konec kaz. strelov
Urbas: Tega nam ne more nihče vzeti

znova popeljal na olimpijske igre. To ni kliše, fantje res dihamo en za drugega, smo kot ena velika družina," je branilec Mitja Robar izpostavil temelj uspeha risov.

Ob 10.40 je na letališču Jožeta Pučnika na Brniku pristalo letalo z Dunaja s sveže potrjenimi olimpijskimi potniki za Pjongčang 2018. Zlati pokal, ki so ga Belorusi naredili sami zase - v Vojensu ga ni bilo - je ponosno skozi vrata prihodov na letališkem terminalu pripeljal Jan Urbas, kjer so ga pozdravili svojci in dobrih deset najbolj zvestih hokejskih navijačev.

"Lepa nagrada za vse"
27-letni Cerkničan je znova utrpel poškodbo na reprezentančni akciji - tokrat si je proti Danski zlomil sredinec na desni roki, a to ga ni ustavilo ne ob golu za končnih 3:0 niti na odločilni tekmi z Belorusijo. "Potiho smo verjetli v olimpijske igre, vedeli smo, česa smo sposobni. Mislim, da smo si več kot zaslužili, pokazal se je moštveni duh, ki nas vseskozi krasi. Res zelo lepa nagrada za vse," je prepričan Urbas, ki niti malo ni dvomil o uspehu ob loteriji kazenskih strelov: "Vedel sem, da bomo, če pridemo do loterije, zmagali, saj imamo toliko posamezne kakovosti pri teh stvareh. Užitek je bilo igrati pred polno dvorano. Vedeli smo, za kaj gre."

Kranjc pošteno skupil za zmago
Hitro je mimo novinarjev, razumljivo, šel poškodovani branilec Aleš Kranjc, ki ga je med padcem z drsalko grdo porezal beloruski kapetan Andrej Stas. Natančne poškodbe bodo potrjene po pregledu v UKC-ju Ljubljana, kamor ga je takoj odpeljal generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec. Kranjc je po prvih diagnozah utrpel blag pretres možganov, počeno ličnico in zlomljen nos.

Znova pokvarili beloruske načrte
"Nekateri celo življenje ne morejo igrati takšnih tekem. Res se boriš do zadnje kaplje moči. Na srečo in zasluženo se je vse izšlo. V Belorusiji je bilo že vse pripravljeno na slavje. Ponovno smo jim pokvarili velika olimpijska pričakovanja,"
se je vztrajni branilec Mitja Robar strinjal, da je bilo igranje pred 15 tisoč domačimi navijači v polni Minsk Areni celo spodbuda za slovenske hokejiste in mogoče celo breme za gostitelje.

KHL-ovci iz Minska naravnost v klube
Žal se v domovino niti za en dan niso mogli vrniti najboljši napadalci Slovenije. Kapetan Jan Muršak (gol in podaja) in udarni drugi napad Žiga Jeglič - Rok Tičar - Robert Sabolič (skupaj 4 goli in 3 podaje) se je moral naravnost iz Minska vrniti v svoje KHL-klube, saj predstavljajo pomembne člene CSKA-ja, Slovana, Avtomobilista in Admirala. Zadnji danes gostuje na zgodovinski prvi tekmi KHL-a na Kitajskem pri novem ligaškem Kunlunu, kar je del kitajskih hokejskih priprav na zimske olimpijske igre 2022.

Kopitar pohitel v Toronto k moštvu Evrope
Iz Minska prek Frankfurta je moral v Toronto nemudoma odleteti tudi prvi strelec Slovenije na olimpijskih kvalifikacijah Anže Kopitar (3 goli in 2 podaji). Edinega slovenskega NHL-ovca namreč v Torontu že čakajo priprave z moštvom Evrope na prihajajoči svetovni pokal, kjer bo ravno AK11 glavni adut moštva, sestavljenega iz 8 evropskih držav. Naravnost v Salzburg se je z Dunaja podal tudi tretji vratar Luka Gračnar.

Krošelj: "Še tole ubranim in to je to"
Zato pa je bil razumljivo najbolj oblegan prvi vratar in najbrž najboljši posameznik turnirja v Minsku Gašper Krošelj. "Res smo bili favoriti, saj smo pokazali ali ne?" je 29-letni Ljubljančan ponovil, da se ni šalil, ko je pred začetkom kvalifikacij izjavil, da je Slovenija prvi favorit v konkurenci Poljske, Danske in Belorusije. In kaj mu je rojilo po glavi ob zadnjem beloruskem kazenskem strelu, ko je vedel, da če ustavi Andreja Kosticina, to pomeni olimpijske igre? "Nič, res samo to, kako naj ga ustavim. Tole ubranim in to je to. Ko sem začutil, da plošček ne bo šel mimo desne noge, sem pa vseeno še malo postal naokoli in gledal ali slučajno streljamo še kakšno serijo. No, potem sem pa videl fante, ki gredo na mene."

V torek si boste lahko na MMC-ju prebrali še pogovor s selektorjem Nikom Zupančičem, ki kljub uspehu ni ravno optimist glede slovenskega hokeja, in prvim risom v Minsku Gašperjem Krošljem.

Krošelj: Sploh nisem vedel, da je že konec kaz. strelov
Urbas: Tega nam ne more nihče vzeti