Slovenski hokej slavi pomembni obletnici. Foto: RTV SLO
Slovenski hokej slavi pomembni obletnici. Foto: RTV SLO
Rene Fasel
Rene Fasel je navdušen nad slovenskim hokejem. Foto: RTV SLO
Andrej Stare
Andrej Stare je objavil knjigo o zgodovini jugoslovanskega in slovenskega hokeja. Foto: RTV SLO
Hokejisti dobili hram slavnih

Akademije se je udeležil predsednik mednarodne hokejske zveze Rene Fasel, ki si je v Ljubljani v ponedeljek ogledal tekmo med Slovenijo in Madžarsko, ki so jo risi dobili s 4:1.

Fasel razume pomen hokeja za Slovenijo
"V veselje mi je, da sem tukaj z vami, kajti 80 let je dolgo obdobje. Prvič sem bil pri vas že leta 1991, takrat še pri jugoslovanski hokejski zvezi, in izredno je, da je državi z dvema milijonoma prebivalcev in 180 hokejisti uspelo narediti takšen napredek. Zdaj razumem, da je hokej v tej državi pomemben šport in včeraj sem na tekmi videl, koliko pomeni ljudem v vaši državi," je povedal Fasel.

Čas za praznik
Nekdanji predsednik HZS-ja Ernest Aljančič je žarel: "Danes je čas za praznovanje. Ena od besed, ki jo bomo pogosto slišali, je čudež, kajti pravi čudež je v državi s šestimi dvoranami in 1.500 hokejisti, od tega 120 člani, priti na rob skupine A." Hkrati je še povedal, da bo ustanovil fundacijo Mladi risi, ki bo pomagala mladim in nadarjenim hokejistom.

V hramu slavnih tudi novinar Andrej Stare
Na praznovanju so v novoustanovljen hram slavnih sprejeli prvih 60 igralcev, trenerjev, sodnikov in funkcionarjev, ki so zaslužni za razvoj slovenskega hokeja. To so Ernest Aljančič, Jože Kovač, Emil Ažman, Erik Krisch, Slavko Ažman, Srdjan Kuret, Igor Beribak, Franc Lešnjak, Mustafa Bešič, Dominik Lomovšek, Andrej Brodnik, Matko Medja, Vasilij Cerar, Janez Mlakar, Boris Čebulj, Drago Mlinarec, Matevž Čemažar, Murajca Pajič, Hans Dobida, Silvo Poljanšek, Anton Dremelj, Janko Popovič, Jan Ake Edvinsson, Cveto Pretnar, Stane Eržen, Ludvik Ravnik, Rene Fasel, Viktor Ravnik, Albin Felc, Andrej Razinger, Eldar Gadžijev, Drago Savič, Tone Gale, Matjaž Sekelj, Jože Gogala, Štefan Seme, Marjan Gorenc, Franc Smolej, Edo Hafner, Marko Smolej, Gorazd Hiti, Rudi Hiti, Roman Smolej, Dragan Stanisavljevič, Bogo Jan, Andrej Stare, Ivo Jan, Nebojša Stojakovič, Milko Janežič, Lado Šimnic, Marjan Jelovčan, Zvone Šuvak, Brane Jeršin, Toni Tišlar, Vlado Jug, Viktor Tišlar, Ingac Kovač, Ciril Vister, Rudi Knez in Matjaž Žargi.

C. R.

Hokejisti dobili hram slavnih