Robert Kristan je letos branil pri švedskem Brynasu. Foto: RTV SLO
Robert Kristan je letos branil pri švedskem Brynasu. Foto: RTV SLO
Ivo Jan
Ivo Jan je v ponedeljek zvečer že opravil prvi trening z reprezentančnimi soigralci. Foto: RTV SLO
Jan že treniral z risi

Težave s hrbtom Jana so bile pred letom dni krive, da se prvenstva elitne divizije v Latviji ni udeležil eden najboljših slovenskih napadalcev, tokrat pa so usodne za predvidenega prvega vratarja Kristana. "Robert me je poklical in mi sporočil, da še ni povsem okreval po poškodbi in da tudi še nima pogodbe za drugo leto, tako da ne želi tvegati," je razložil slovenski selektor Američan Ted Sator. Tudi Špela Predan, predstavnica za stike z javnostmi, je potrdila, da je glavna ovira Kristanova nejasna klubska usoda.

Zavarovanje še ni urejeno
Jan, ki ravno na današnji dan praznuje 32. rojstni dan, je izrazil željo, da se bo čim prej uredilo še vprašanje o zavarovanju igralcev med prvenstvom, kar naj bi bil tudi pogoj, da mu njegov novi klub Graz 99' dovoli igrati v Ljubljani. Že na začetku priprav je bilo jasno, da za rise ne bosta zaigrala Aleš Kranjc in Aleš Mušič, ki sta se odpovedala nastopanju za Slovenijo oziroma ga zavrnila.

Nesrečno se je imenovati Aleš
Prvi del priprav na Gorenjskem poteka po načrtu, zbolel je le Aleš Remar. Risi bodo danes še zadnji dan na Bledu, nato se bodo po dnevu premora preselili v Ljubljano. Prvenstvo se bo v dvorani Tivoli začelo 15. aprila in bo trajalo do 21. aprila.

Kralji in Sator še niso dogovorjeni
Hokejsko javnost v teh dneh pred prvenstvom predvsem zanima, ali bo lahko videla Anžeta Kopitarja na delu v Sloveniji, a ker so pravila Lige NHL glede nastopov za reprezentanco zelo stroga in natačna, Hrušičanov nastop za izbrano vrsto še ni dokončen. Selektor Sator je v navezi z vodstvom Los Angelesa in je prepričan, da bodo še pred koncem rednega dela Lige NHL dosegli dogovor.

Senzacija v Budimpešti
Priprave na svetovno prvenstvo so začeli tudi naši vzhodni sosedje Madžari, ki so ob 80-letnici njihove hokejske zveze dvakrat pomerili z olimpijskimi in svetovnimi prvaki Švedi. V četrtek so pred 10 tisoč gledalci Madžari povsem nepričakovano ugnali tri krone, in sicer po izvajanju kazenskih strelov (2:1), odločilni gol je dal Slovencem dobro znani Krisztian Palkoviccs. Dan pozneje so se Severnjaki maščevali v Debrecenu (7:1). To so bili prvi madžarski goli v švedski mreži in seveda tudi prva zmaga nad to hokejsko velesilo.

T. G.

Jan že treniral z risi