Ilija Kovaljčuk je najprej v 55. minuti izsilil podaljšek tekme, nato pa v 63. minuti odločil zmagovalca. Foto: Reuters
Ilija Kovaljčuk je najprej v 55. minuti izsilil podaljšek tekme, nato pa v 63. minuti odločil zmagovalca. Foto: Reuters
Aleksander Ovečkin
Aleksander Ovečkin je bil pravi vodja Rusije. Foto: EPA
Tretji kanadski gol
Branilec Minnesote Brent Burns je v prvi tretjini dvakrat kaznoval nezbrane Ruse, ki so v drugem delu srečanja prikazali povsem drugačen obraz. Foto: Reuters
Premagani Jevgenij Nabokov
Jevgenij Nabokov je v četrtfinalu in polfinalu ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, v prvi tretjini finala pa je prejel kar tri zadetke. Foto: Reuters
Rusi šokirali Kanadčane

Redni del finala 72. svetovnega prvenstva se je končal s 4:4, potem ko so Kanadčani po 2. tretjinah že vodili s 4:2. V 2. minuti podaljška je lanski MVP prvenstva v Moskvi Rick Nash namerno poslal plošček z ledu - zaradi zadrževanja igre je moral napadalec Columbusa za dve minuti na kazensko klop.

Po 47 sekundah igre štiri na tri sta Aleksander Ovečkin in Sergej Fedorov našla samega Kovaljčuka, ki je z natančnim strelom v levi zgornji kot kanadskih vrat prinesel Rusiji 24. naslov svetovnih prvakov, s katerim so se nasledniki Sovjetske zveze izenačili s tokratnimi poraženci.

Atomski uvod v finale
Preden se je začetni aplavz v Colisée Pepsiju polegel, je Aleksander Semin po podaji soimenjaka Ovečkina že povedel "zbornajo komando" v vodstvo. Po začetnem šoku je duhove v kanadski vrsti z natančnim strelom s polrazdalje umiril Brent Burns, ki je kaznoval nespretno posredovanje Alekseja Morozova pred vrati ruskega vratarja Jevgenija Nabokova.

Burns zaokrožil sanjskih 11 minut
V 10. minuti je sledila katastrofalna napaka Maksima Sušinskija, ki se je spotaknil na rdeči črti, Chris Kunitz je odvzel plošček, nato pa ga z izjemno močnim in natančnim strelom poslal v sam desni zgornji kot ruskih vrat. Ob izključitvi Sergeja Zinovjeva je Vitalij Proškin naredil neumnost in si za udarec in visoko palico prislužil 4-minutno kazen. Javorjevi listi so za matno situacijo potrebovali le 28 sekund, ko je izredno akcijo Danyja Heatleyja in Martina St. Louisa zaključil Burns. Prvih 20 minut je bilo povsem v znamenju Kanade, ki je nadstreljala nasprotnike s kar 15:5.

Heatley potrdil mojstrstvo
Z odmora so se varovanci Vjačeslava Bikova vrnili kot prerojeni. Igro z igralcem več so hitro izkoristili in znižali na sprejemljivih 2:3. Konstantin Kornejev je streljal z razdalje, a zgrešil vrata, odbiti plošček pa je na drugi strani prišel do zbranega Semina, ki se je še drugič vpisal na seznam strelcev. Ko je že kazalo, da je Rusija ukrotila napade Kanade, je na prizorišče stopil "nenadkriljivi" Heatley. Najboljši kanadski strelec na svetovnih prvenstvih je z desne strani ustrelil iz zapestja in še četrtič v finalu ugnal Jevgenija Nabokova. V nadaljevanju so imeli Rusi jalovo premoč, kar nakazuje tudi razmerje strelov, ki je bilo v 2. tretjini 12:8 v korist rdečih.

Kanadski obrambni zid ni zdržal
Pritisk rdečega stroja se je v zadnjem delu igre samo še stopnjeval, pri čemer so jim pomagali tudi gostitelji prvenstva, ki so se posvetili predvsem branjenju prednosti. Po številnih poskusih je Cama Warda v 49. minuti s strelom med nogami ukanil Aleksej Tereščenko in znižal na 4:3. Rusi so se podali v lov za izenačujočim četrtim zadetkom. Pet minut in 15 sekund pred koncem je Ward spet klonil po strelu z desne strani, ko ga je z izjemnim strelom prelisičil Ilija Kovalčuk, napadalec Atlante pa se je čez osem minut prelevil še v prvega junaka prvega prvenstva, ki ga je gostila domovina hokeja.

Prekletstvo domačega ledu
Rekordnih 13.339 gledalcev v Québecu, kar je največ v zgodovini svetovnih prvenstev, je videlo prvi poraz Kanade na SP-jih po 18 tekmah. Hkrati je tradicija neuspešnosti reprezentanc na domačem ledu zdržala tudi kanadski poskus; zadnje moštvo, ki je slavilo pred svojimi navijači, tako ostaja Sovjetska zveza iz leta 1986.

Aljančič glavni nadzornik finala
Glavni nadzornik finala (game supervisor) je bil nekdanji predsednik Hokejske zveze Slovenije in član sveta Mednarodne hokejske zveze Ernest Aljančič ml.

Finale:
Kanada - RUSIJA
* 4:5 (3:1, 1:1, 0:2)
13.339; Burns 4., 15., Kunitz 10., Heatley 29. ; Semin 2., 22., Tereščenko 49., Kovaljčuk 55., 63.

Streli: 32; 29

Obrambe: Ward 27; Nabokov 25

Izključitve: 8 min; 12 min

* - v podaljšku

T. G.

Rusi šokirali Kanadčane