Rusija se je v Quebecu, če upoštevamo še naslove, osvojene v času Sovjetske zveze, po številu naslovov izenačila s Kanado; oboji jih imajo po 24. Foto: Reuters
Rusija se je v Quebecu, če upoštevamo še naslove, osvojene v času Sovjetske zveze, po številu naslovov izenačila s Kanado; oboji jih imajo po 24. Foto: Reuters
Vjačeslav Bikov v akciji
Vjačeslav Bikov prisega na red in disciplino v obrambi, hkrati pa pričakuje od svojih varovancev čim več domišljije in iznajdljivosti v napadu. Foto: EPA
Legendarni Sergej Fedorov
38-letni Sergej Fedorov je trikrat nastopil na SP-jih in trikrat osvojil zlato odličje(1989,1990,2008). Foto: Reuters
Slovenski dres
Slovenski dres št. 18 bo odslej last wicketa, m75 pa se bo zabaval s spletno kamero. Foto: Miha Vidrih

48-letnik iz Čeljabinska velja za enega najboljših hokejistov vseh časov, ki niso nikoli zaigrali v Ligi NHL. Svojo mojstrstvo je dokazoval najprej v rodnem Traktorju, nato se je preselil v sloviti moskovski CSKA, mednarodno slavo pa je požel s predstavami v rdečem dresu Sovjetske zveze.

15 let ruskih muk
Po dveh olimpijskih zlatih odličjih je leta 1993 postal kapetan Rusije, ki je po razpadu nekdanje komunistične države prvič nastopila na svetovnih prvenstvih kot samostojna država. Naslednica Sovjetske zveze je v münchenskem finalu s 3:2 premagala Švedsko in, ko je Bikov dvignil pokal za prvake, nihče od prisotnih ni pomislil, da bo do naslednjega ruskega slavja minilo kar 15 let.

Polom v St. Peterburgu
Vsi najboljši ruski igralci so se preselili v severnoameriški hokejski raj, kjer so bogateli in se navzeli številnih zvezdniških navad. Novi dres Rossija novopečenih zvezdnikov Lige NHL ni pritegnil toliko kot strahospoštovani CCCP, odpovedi in afere so se kar vrstile. Iz leta v leto so si sledila razočaranja, najhujše za ruske ljubitelje najhitrejše igre na svetu pa je bilo prvensto leta 2000 v St. Peterburgu. Reprezentanca s Pavlom Burejem in Aleksejem Jašinom je zasedla katastrofalno 11. mesto, najslabšo uvrstitev vseh časov.

"NHL-ovci" ali "Rusi"?
Namesto z zvezdniki iz Kanade in ZDA so poskušali z igralci iz domačega prvenstva, ki si je medtem že povsem opomoglo, a uspeha tudi z drugačnim pristopom ni bilo. Rusija je ponavadi vedno znova blestela v predtekmovanju, nato pa je klonila že v četrtfinalu. Status hokejske velesile so reševali samo še na olimpijskih igrah, na katerih so bili leta 1998 srebrni, štiri leta kasneje bronasti, v Torinu pa četrti, a manjkalo je zlato.

Bikov zagotovilo za odličja
Avgusta leta 2006 je krmilo "zbornaje komande" prevzel Bikov, ki se je hitro ujel tako z domačimi kot zvezdniki iz NHL-a, ob tem pa se je odpovedal najbolj znanim povročiteljem težav. Že v prvem poskusu, na domačem ledu v Moskvi, je bil blizu velikega finala s Kanado. Finci so Ruse v polfinalu izločili z golom v podaljšku, za tolažbo je Rusija osvojila bron. Po srebru leta 2002, v finalu je bila boljša Slovaška, in bronu leta 2005 je bilo to šele tretje odličje na svetovnih prvenstvih po zlatem Münchnu.

NHL-ovski izpadi na strani Rusije
Prišlo je prvo prvenstvo v domovini hokeja ob 100. letnici Mednarodne hokejske zveze. Po izpadu Washingtona v končnici Lige NHL tik pred začetkom turnirja se je reprezentanci pridružil udarni trio Ovečkin-Semin-Fedorov. Po poškodbi prvega vratarja Jeremenka se je od boja za Stanleyjev pokal poslovil tudi San Jose, kjer si je Bikov "sposodil" Jevgenija Nabokova, hkrati pa je iz Montreala prišel še steber obrambe Andrej Markov.

Zaupal v Kovaljčuka vse do konca
72. svetovno prvenstvo se je razpletalo po željah sladokuscev, ki so v velikem finalu videli klasični obračun med Kanado in Rusijo. Po udarnem začetku gostiteljev je začel veliki rdeči stroj mleti in pet minut pred koncem se je Bikovu obrestovalo zaupanje v Ilijo Kovaljčuka, ki je svoj prvi gol na turnirju zabil za izenačenje na 4:4. Po treh minutah dodatka pa je Ilija udaril še enkrat in zagotovil Rusiji drugi naslov svetovnih prvakov.

Naslednji cilj Vjačeslava "Slave" Bikova je jasen: leta 2010 na kanadskih tleh osvojiti še naslov olimpijskih prvakov!

Wicket in m75 MMC-jeva nagrajenca
Razmišljanje "wicketa" v blogu Kanada 2008 - Polom ali realnost? si je prislužilo dres št. 18 slovenske hokejske reprezentance, uporabnik "m75" pa si je za kolaž veselij risov zaslužil spletno kamero.

Toni Gruden

Desno si oglejte odločilni zadetek Ilije Kovaljčuka (ruski komentar).