Gostitelji veljajo na stavnicah za favorite, medtem ko se večina strokovnjakov strinja, da imajo Rusi bolj kakovostno zasedbo. Foto: Reuters
Gostitelji veljajo na stavnicah za favorite, medtem ko se večina strokovnjakov strinja, da imajo Rusi bolj kakovostno zasedbo. Foto: Reuters
Jevgenij Nabokov v najboljši izvedbi
Kaj bo odločilo: obramba ali napad? Foto: EPA
Quebec: Javorjevi listi ali rdeči stroj?

Znani kanadski pesnik Al Purdy je nekoč hokej označil za kombinacijo baleta in umora, s tem pa tudi dodobra označil igro dveh velesil, ki sta skrojili podobo današnjega hokeja. Kanada, domovina hokeja, in Rusija (nekdanja Sovjetska zveza) predstavljata neločljiv par, brez katerega ni modernega hokeja. Na prvem svetovnem prvenstvu v Kanadi sta najboljši reprezentanci vseh časov potrdili napovedi strokovnjakov in poskrbeli za sanjski finale Kanada - Rusija.

Kanadi 25. zlato ali Rusiji prvo pravo?
Javorjevi listi (Maple Leafs) branijo naslov prvaka iz Moskve, kjer je rdeči stroj na razočaranje domače javnosti osvojil "le" bron. Kanada bo v Quebecu lovila jubiljeno 25. zlato na svetovnih prvenstvih, medtem ko bo zbornaja komanda skušala slaviti prvič po letu 1992, ko je v münchenskem finalu ugnala ravno Kanado. Takrat so zlato sicer pripisali Skupnosti neodvisnih držav, tako da se, teoretično gledano, Rusi potegujejo za sploh svoje prvo pravo zlato. Sovjetska zveza, ki je na turnirjih najboljših prvič nastopila šele leta 1954, je bila kar 22-krat najboljša na svetu.

Konec prekletstva domačega ledu?
Zadnja reprezentanca, ki se je na svojem ledu ovenčala z zlatom, je ravno Sovjetska zveza, to pa je bilo že davnega leta 1986. Leto zatem je sledil nepozabni obračun velikega rdečega stroja z najboljšo kanadsko selekcijo na Pokalu Kanade. Na obeh straneh so bili zbrani najboljši hokejisti tedanjega časa: Vjačeslav Fetisov, Vjačeslav Bikov, Sergej Makarav, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Ray Burque. V Montrealu so s 6:5 slavili Sovjeti, nato pa so bili Kanadčani z istim izidom dvakrat boljši v Hamiltonu.

Oboji še brez poraza
Tik pred prvenstvom sta se moštvi že srečali na pripravljalni tekmi, v Quebecu so bili s 4:1 boljši Rusi. Na prvenstvu so Kanadčani zmagali na vseh sedmih tekmah, še najtesneje so ugnali Norveško (2:1), medtem ko je Rusija prav tako še brez poraza, a je enkrat zmagala v podaljšku, enkrat pa šele po kazenskih strelih. Aduti "canucksov" so izredni strelci, kot so Dany Healtey, ki je z 18 točkami prvi strelec turnirja, Rick Nash in Ryan Getzlaf (oba po 13 točk), Rusi stavijo na nezaustavljivega Aleksandra Ovečkina, ki ima odlični oprodi v podobi Sergeja Fedorova in Aleksandra Semina, jeziček na tehtnici pa na bi predstavljal Jevgenij Nabokov, ki je v četrtfinalu in polfinalu ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Aljančič glavni nadzornik finala
Glavni nadzornik finala (game supervisor) bo nekdanji predsednik Hokejske zveze Slovenije in član sveta Mednarodne hokejske zveze Ernest Aljančič ml.

Finale, nedelja ob 19.00 (prenos na TV SLO 2):
KANADA - RUSIJA

Za tretje mesto:
FINSKA - Švedska 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Pihlstrom 12., 43., Niskala 14., M. Koivu 58.

T. G.

Quebec: Javorjevi listi ali rdeči stroj?