Mattias Weinhandl je zadel res iz težkega položaja in se nato znašel v sendviču čeških igralcev. Foto: Reuters
Mattias Weinhandl je zadel res iz težkega položaja in se nato znašel v sendviču čeških igralcev. Foto: Reuters
Radim Vrbata
Čehi so bili po zadetku Radima Vrbata blizu polfinala. Foto: Reuters
Hokejisti Švedske
Hokejisti Švedske so dvakrat v treh dneh ugnali Čehe. V zadnji tekmi skupinskega dela je bilo 5:3 za Švede. Foto: Reuters
Brent Burns, Duncan Keith in Mads Hansen
Eden izmed bolj zanimivih trenutkov na tekmi med Kanado in Norveško. Ob koncu druge tretjine so se v vratih Kanade znašli Brent Burns, Duncan Keith in Mads Hansen. Foto: Reuters
Obetata se vroča polfinalna obračuna

Preostala četrtfinalna dvoboja sta se končala s prepričljivima zmagama Kanade in Rusije. Kanadčani so z 8:2 premagali Norveško, Rusi pa s 6:0 Švico. Petkova polfinalna para sta Švedska - Kanada in Rusija - Finska.

Uvodna tretjina tekme Švedska - Češka je bila izenačena, a ni postregla z zadetki. Mreža se je prvič zatresla v 28. minuti, ko je Patric Hornqvist zadel ob izključitvi Zbynka Michalka. Čehi so hitro izenačili, saj je tri minute pozneje plošček v mrežo spravil Tomas Rolinek.

Vrbata priigral in izkoristil kazenski strel
Čehi so sami povedli v 53. minuti, ko je v protinapad zdrvel Radim Vrbata, a je bil zaustavljen z grobim prekrškom. Sodnik je dosodil kazenski strel, odgovornost je prevzel prav Vrbata in mojstrsko matiral Lundqvista. Švedi so morali pritisnili, štiri minute pozneje je odbiti plošček v mrežo pospravil Marcus Nilson in izsilil podaljšek.

Weinhandl: "Pomagala nam je sreča"
V dodatku so Švedi do zmage prišli z veliko sreče. Dobro minuto pred iztekom predvidenih petih minut je od daleč streljal Anton Stralman, Hnilička je plošček odbil, ta se je prikotalil do Mattiasa Weinhandla, ki je iz težkega položaja sprožil blažji strel, a se je plošček od češkega branilca skotalil v gol. "Bil sem v slabem položaju, a sem nekako le streljal. Priznam, imeli smo srečo, a tudi ta je včasih potrebna," je razmišljal strelec odločilnega zadetka. Razmerje v strelih je bilo 31:31.

Finci "preživeli" vrnitev Američanov
Z enakim izidom se je končalo srečanje med Finsko in ZDA. Finci so do 56. minute vodili z 2:0, potem pa sta v razmiku slabe minute izidi izenačila Phil Kessel in Drew Stafford. V podaljšku so Američani zapravili dve izvrstni priložnosti, za kar so bili kaznovani v 64. minuti, ko je tekmo po podaji Sakuja Koivuja odločil Sami Lepisto. "Na celotnem srečanju smo odigrali le eno slabo minuto. Prevladovali smo in imeli nadzor nad igro. Mislim, da je naša zmaga zaslužena," je povedal napadalec Fincev Teemu Selanne. Streli na gol 33:24.

Kanada tokrat lažje čez norveško oviro
Kanada je zlahka premagala Norveško. Gostitelji turnirja so povedli že po 37 sekundah, ko se je zadetka veselil prvi strelec prvenstva Dany Heatley. Skandinavci so izenačili v 8. minuti, ko je z dvema igralcema več v polno zadel Morten Ask. Kanadčani so spet vodili štiri minute pozneje, ko so sami izkoristili prednost igre z dvema igralcema več. Norvežani so stik z javorjevimi listi držali do 26. minute, ko je gledalce utišal Mathis Olimb in spomnil na medsebojno tekmo iz skupine, ko so Kanadčani komaj slavili z 2:1.

Javorjevi listi pobegnili z zadetkoma Roya
Odločilni trenutki so bili med 30. in 37. minuto, ko so trije ploščki končali za hrbtom Pala Grotnesa. Dvakrat je v polno zadel Derek Roy. V zadnji tretjini Kanadčani niso popustili, saj so dosegli še tri zadetke.

Rusi potrebovali le sedem minut
Rusi so tekmo proti Švicarjem odločili že v prvih sedmih minutah, ko so povedli s 3:0. Tri gole so dodali še v drugi tretjini.

Prvič križajo skupini med seboj
Zaradi velike razdalje med obema prizoriščema so se organizatorji odločili, da prvič v zgodovini tega tekmovanja v četrtfinalu križajo isto, in ne nasprotni skupini.

SP v hokeju, četrtfinale

Češka - ŠVEDSKA
2:3 (0:0, 1:1, 1:1) - v podaljšku
Rolinek 31., Vrbata 53./KS; Hornqvist 28., Nilson 57., Weinhandl 64.

KANADA - Norveška
8:2 (2:1, 3:1, 3:0)
Heatley 1., Getzlaf 12., Toews 30., Roy 35., 37., 52., Nash 45., 51.; Ask 8., Olimb 26.

RUSIJA - ŠVICA
6:0 (3:0, 3:0, 0:0)
Semin 2., Afinogenov 3., 27., Zaripov 7., Fedorov 22., Ovečkin 39.

ZDA - FINSKA
2:3 (0:1, 0:1, 2:0) - v podaljšku
Kessel 56., Stafford 57.; Ruutu 11., Niskala 26., Lepisto 64.

Polfinale:
ŠVEDSKA - KANADA
RUSIJA - FINSKA

S. J.

Obetata se vroča polfinalna obračuna