Marcel Rodman je že leta 2001 kot 19-letnik sodeloval pri remiju 3:3, ki je pripeljal do
Marcel Rodman je že leta 2001 kot 19-letnik sodeloval pri remiju 3:3, ki je pripeljal do "divjega' zadnjega dne in prve uvrstitve Slovenije med najboljše na svetu. Foto: Iztok Novak
Ashley Tait, Thomas Watkins, David Phillips in Russel Cowley
Napadalec Ashley Tait je bil v letošnji sezoni soigralec Žige Pavlina pri italijanskem Rittnu/Renonu, ki je velikem finalu gladko izgubil z Asiagom, katerega trener je sicer slovenski selektor. Foto: EPA
Britanska navijačiča
Britanski hokej je v zadnjem desetletju preživel hudo krizo in se počasi postavlja na noge. Vseeno reprezentanco v Ljubljani zvesto spremlja 120 Britancev. Foto: Iztok Novak
Dany Gelinas, John Harrington in Andrej Hebar st.
Slovenija gre iz tekme v tekmo, je moto strokovnega štaba risov. Foto: Iztok Novak

Vseeno pa sta bili britanski zmagi doseženi veliko težje kot slovenski. V soboto so hokejisti z Otoka tako rekoč naravnost z avtobusa stopili na led, kjer so nato kljub 26-urni vožnji strli odpor Hrvaške in slavili s 4:1.

Močan britanski adut sta vratarja
Posledice potovanja z avtobusom, ki je bila zaradi ohromelega letalskega prometa v Evropi edina možnost, da se prvenstva v Ljubljani sploh udeležijo, so na plan prišle na obračunu z Južno Korejo. Britanci, ki so sredi procesa pomlajevanja reprezentance, so komajda obvladali manjše in veliko šibkejše nasprotnike, ki so bili veliko hitrejši. Deset minut pred koncem je odločil Jason Hewitt. Glavni junak končnega izida je bil vratar Stevie Lyle z 28 obrambami. Lyle naj bi tudi dobil prednost Stephanom Murphyjem, ki je dobro opravil svojo nalogo proti Hrvatom.

S hitrimi prehodi nad moč Otočanov
Zahtevnosti nasprotnika se dobro zaveda tudi selektor Slovenije John Harrington: "Britance smo si ogledali na njihovi zadnji tekmi. V ponedeljek smo imeli miren dan, igralci so bili prosti, trenerji smo imeli analize, trening pa je bil šele zvečer. Dobro je imeti nekoliko bolj sproščen urnik po dveh zaporednih tekmah. Britanija ima nekaj močnih igralcev in zanesljivo bodo težji tekmec kot Hrvaška." Med prednostmi Slovencem je selektor izpostavil hitrost in tehniko, medtem ko igra z igralcem ostaja njegova največja skrb.

"Velika Britanija igra čisto drugačen hokej kot Hrvati, trši, bolj severnoameriški hokej. Ne poznam tekmeca, mogoče nam bo to ustrezalo, mogoče ne. Na tekmo moramo priti stoodstotno pripravljeni," je nasprotnika ocenil najboljši "ris" na tekmi s Hrvaško Jan Muršak.

Sladki spomini iz Tivolija 2001
Velika Britanija je stari znanec slovenske hokejske reprezentance, številni slovenski navijači pa se še dobro spominjajo leta 2001. Medsebojni obračun se je končal z neodločenih 3:3, nato so Britanci lovili visoko razliko v golih proti Kazahtstanu (11:2), kar jim je tudi uspelo. Slovenci so nato za preboj med elito potrebovalil zmago z vsaj 12 goli razlike, kar jim je v nepozabni tekmi z Estonijo (16:0) tudi uspelo.

Pred tremi leti najvišja zmaga - 4:0
Nazadnje sta se reprezentanci prav tako srečali v Tivoliju, pred tremi leti je bilo 4:0 za rise. Remi leta 2001 je bil samo ponovitev izida iz SP-ja 2000. Leto predtem so Britanci na Danskem edinkrat na svetovnih prvenstvih premagali Slovence, v Odenseju je bilo 2:1. Serija medsebojnih obračunov se je začela leta 1999, ko so slovenski hokejisti slavili s 5:3.

Britancev se dobro spominja Marcel Rodman, ki je z 28 leti že pravi reprezentančni veteran. "Z Britanci so se vedno bile težke bitke. So trdi, močni igralci, ki ti puščajo malo prostora, še najlažje jim pobegneš s hitrim drsanjem. Tekme z njimi so tudi zabavne, hkrati pa primerne, da izboljšamo našo igro še za eno raven, saj igrajo povsem drugače kot Poljaki ali Hrvati. Vem, da se ponavljamo, ampak res mislimo samo na naslednjo tekmo."

3. krog:
JUŽNA KOREJA - POLJSKA
2:5 (1:3, 1:1, 0:1)
Song 8., Čo 34.; Laskiewicz 4., Kotlorz 8., Dziubinski 20., Rzeszutko 37., Wajda 56.

MADŽARSKA - HRVAŠKA
8:0 (3:0, 5:0, 0:0)
Vas 4., Fekete 4., Peterdi 16., 25., 33., Ladanyi 27., Svasznek 30., Magosi 33.

Danes ob 20.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - VELIKA BRITANIJA

Lestvica:                            
MADŽARSKA 3 3 0 0 0 18:2 9
SLOVENIJA 2 2 0 0 0 13:3 6
VELIKA BRITANIJA 2 2 0 0 0 6:2 6
POLJSKA 3 1 0 0 2 7:11 3
JUŽNA KOREJA 3 0 0 0 3 5:11 0
HRVAŠKA 3 0 0 0 3 2:22 0