Robert Kristan je odlično zaustavljal napade Slovakov. Zbral je 42 obramb. Foto: Reuters
Robert Kristan je odlično zaustavljal napade Slovakov. Zbral je 42 obramb. Foto: Reuters
Aleš Kranjc in Tomaš Surovy
Aleš Kranjc je v slogu najboljših napadalcev dosegel vodilni zadetek za Slovenijo. Foto: EPA
Miroslav Šatan
Miroslav Šatan je z natančnim strelom pod prečko izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Peter Podhradsky
Peter Podhradsky je z močnim strelom z modre črte dosegel odločilni zadetek na tekmi. Foto: EPA
Matjaža Kopitarja je bila ena najboljših, kar so jih Slovenci prikazali na prvenstvih elitne skupine, kjer letos nastopajo šestič. Gostitelji prvenstva so imeli pobudo, trikrat več so streljali na vrata izjemnega Roberta Kristana, za zmago pa so se tresli vse do zadnjih sekund srečanja.

Kristan nerešljiva uganka za domače napadalce
Slovaki so na krilih navijačev v polni Orange Areni začeli izjemno napadalno. V 2. minuti je bil izključen Rok Tičar in gostitelji so oblegali vrata Kristana, ki je odbil nevaren strel Miroslava Šatana. Še bolj vroče je bilo, ko je sam pred vrata pridrsal Marian Gaborik, vendar je bil slovenski čuvar mreže na pravem mestu. Najlepšo priložnost za Slovenijo je imel Mitja Šivic v 12. minuti, ko je streljal z desne strani. Vratarju Jaroslavu Halaku je plošček uspelo odbiti. Po prvi tretjini je bilo razmerje v strelih na gol 14:5 za Slovake.
Izjemna poteza Kranjca
V uvodni minuti druge tretjine je moral zaradi spotikanja na kazensko klop Martin Štrbak. Vse je že kazalo, da risi ne bodo uspešni ob "power playu", nato pa je branilec Aleš Kranjc hitro zadrsal v napadalno tretjino in z bekhendom mojstrsko spravil plošček med nogama Halaka v mrežo. Slovaki so bili očitno šokirani, podaje niso bile več natančne. Po pol ure igre je bil zaradi igranja z visoko palico za štiri minute izključen Žiga Jeglič, a gostitelji niso nevarno zapretili. V 36. minuti je Tomaš Surovy izza vrat lepo podal do Miroslava Šatana, ki je s strelom pod prečko izenačil. Domači bi lahko vodstvo povišali deset sekund pred iztekom tretjine, toda spet je bil Kristan nepremagljiva ovira po močnem strelu Gaborika. Po dveh tretjinah je bilo razmerje v strelih 31:13.

Robar v prečko, Podhradsky v polno
Že v prvi akciji zadnje tretjine je Mitja Robar z močnim strelom zadel prečko. Halak je obranil poskus Tomaža Razingarja. V 48. minuti je Kristanu še uspelo odbiti nevaren strel Surovega, nato pa ga je Petru Podhradskyju z modre črte le uspelo matirati. Slovenci se niso predali, Žiga Jeglič je minuto pozneje le za las zgrešil vrata, Tičar pa je bil v 51. po napaki slovaške obrambe sam pred Halakom, ki pa je njegov strel odbil.
Bartečko potrdil zmago
V zadnjih trenutkih tekme je selektor Matjaž Kopitar iz vrat potegnil Kristana, Luboš Bartečko pa je osem sekund pred koncem zadel prazno mrežo. Končno razmerje v strelih je bilo 45:15.

Slovenci se bodo v nedeljo ob 16.15 pomerili z Rusi, ki so popoldne presenetljivo izgubili z Nemčijo z 0:2.

Skupina A (Bratislava):
SLOVAŠKA - SLOVENIJA
3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
9.400; Šatan 36., Podhradsky 48., Bartečko 60.; Kranjc 23.

Streli: 45; 15
Obrambe: Kristan 42; Halak 14
Izključitve: 4 min; 10 min
Igralca tekme: Šatan; Kranjc

NEMČIJA - RUSIJA
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Greilinger 25., Reimer 58.

Skupina B (Košice):
ŠVICA - FRANCIJA
*1:0 (0:0, 0:0, 0:0)
Vauclair 62.
* - v podaljšku

BELORUSIJA - KANADA
1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Stepanov 20.; Eberle 2., 49., Skinner 31., Tavares 46.