Optimistična trojka, ki na klopi in ledu poveljuje
Optimistična trojka, ki na klopi in ledu poveljuje "risom". Zadnjo tekmo Slovenije med elito pred tremi leti v Halifaxu je Slovaška dobila šele po kazenskih strelih. Lahko "Slovinci Slovencem" v petek odščipnejo točko? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Selektor "risov" Matjaž Kopitar
Selektor Kopitar bo skupaj s pomočnikom Nikom Zupančičem šele po četrtkovem treningu v Bratislavi določil, katera dva igralca bosta prvi del prvenstva spremljala s tribune. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan
Robert Kristan ni vnaprej zacementirana št. 1 v slovenskih vratih. Svojo priložnost za dokazovanje, najverjetneje na drugi tekmi z Rusijo, bo dobil tudi Andrej Hočevar, ki je lani prispeval pomemben delež k vrnitvi med elito. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Matjaž Kopitar z "risi"
Med nagovorom ob koncu zadnjega treninga v Tivoliju je Kopitar dejal: "Čutim in vidim, da ste pripravljeni. Dajmo srce na plano in prepričan sem, da bo nam uspelo!" Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Kopitar in Robar pred odhodom na Slovaško

Selektor Matjaž Kopitar, kapetan Slovenije Tomaž Razingar in njegovo pomočnik Mitja Robar so pred odhodom reprezentance na svetovno prvenstvo povzeli priprave in strnili misli pred začetkom 75. SP-ja, na katerem bodo Slovenci šestič nastopili med elitno šestnajsterico. Osnovni cilj je jasen - obstanek v elitni diviziji svetovnega hokeja.

"Zame je najpomembneje, da se po koncu turnirja pogledaš v ogledalo in sam sebi lahko rečeš: Vse sem dal od sebe, izid je takšen, kot je, moja predstava in vest sta čisti," je 45-letni trener razkril osebni cilj in cilj svojih varovancev.

V tekme brez prevelikega spoštovanja
"Dobro smo pripravljeni, komaj čakamo, da se začne. Prepričan sem, da se da igrati z vsakim, pri čemer ne smemo preveč spoštovati nasprotnikov in predvsem zaupati sami vase. Fantom zaupam 100-odstotno in vem, da ne bodo razočarali," je slovenski selektor napovedal osnovni pristop za tekme s Slovaško (petek), Rusijo (nedelja) in Nemčijo (torek), ki se bodo igrale v Bratislavi.

Lažni upi brez podpore ustreznih številk
"Slovenci si ustvarjamo lažne upe. Vedno si izberemo eno reprezentanco, tokrat Nemčijo, katero naj bi bilo mogoče premagati, vendar smo mi pri tem nerealni. Jaz osebno ostajam realist," je selektor opozoril, da je Slovenija v primerjavi z vsemi 15 tekmeci v elitni diviziji v krepko podrejenem položaju v vsakem relevantnem merilu: številu igralcev (članov in mlajših), številu klubov in dvoran, številu igralcev v najmočnejših ligah, organiziranosti hokeja, zveze in reprezentance.

Med zgodovino, realnostjo in željo
V petih poskusih med elito Slovenija v prvem skupinskem delu na skupno 15 tekmah ni osvojila niti točke. Torej "rise" znova čaka boj za obstanek? "To pravi zgodovina, a jaz osebno, ne reprezentanca na prvenstvo ne odhajamo, da bi izgubljali. To sovražim! Preprosto sovražim izgubljati. Moraš pa ostati realen. Šli bomo iz tekme v tekmo, iz minute v minuto in skušali iztržiti čim več," je nekdanji dolgoletni reprezentant Jugoslavije in Slovenije dal vedeti, da predaje ni in da je obstanek med elito več kot samo zaželen.

Dolge, kakovostne priprave, ki pa so hitro minile
Kapetansko črko C bo imel na svojem dresu znova našito Tomaž Razingar, z 32 leti in z desetimi članskimi svetovnimi prvenstvi tudi najizkušenejši "ris". "Vloge bi lahko bile brez težav razdeljene tudi povsem drugače. Priprave so bile dolge, kvalitetne, a so tudi zelo hitro minile. Ko si skupaj mesec in pol ter vse to hitro mine, se imaš prijetno. To ni bil dopust, daleč od tega, a fantje so enkratni in vsi že nestrpno čakamo, da se v petek zares začne," je "Raza" potrdil veliko željo soigralcev po srečanjih z najboljšimi hokejisti sveta.

Robar: Presenetiti že v prvem delu
"Niti slučajno ne smemo čakati na borbo za obstanek, ampak nam mora biti cilj presenetiti koga že v prvem delu. Reprezentance, ki so v našem rangu, so že naredile takšna presenečenja. To odločenost moramo pokazati na ledu," je odločen Mitja Robar, ki bo poveljeval obrambi, ki bo po napovedih proti favoriziranim nasprotnikom na hudih preizkušnjah.

"Vemo, kaj nas čaka. Tekmeci so težki, Slovaki igrajo doma in so v ekipo povabili še tiste zvezdnike, ki so izpadli iz končnice Lige NHL. Rusi so vedno nevarni in neugodni, za nas kot vzhodnjaško ekipo še posebej, Nemci pa so ne nazadnje polfinalisti lanskega prvenstva in imajo čvrsto, trdno ekipo," je tekmece v skupini A opisal selektor Kopitar.

Za uvod z gostitelji SP-ja
Slovenska hokejska reprezentanca bo z vsemi 25 izbranci v četrtek dopoldne odpotovala v Bratislavo, zvečer pa bo opravila prvi trening v pomožni dvorani v Bratislavi. Dan pozneje, v petek ob 20.15, pa čaka "rise" obračun z gostiteljico prvenstva Slovaško.


Kopitar in Robar pred odhodom na Slovaško