Napad Jeglič - Tičar - Sabolič računa, da se tokrat ne bodo ustavili le pri enem golu. Foto: BoBo
Napad Jeglič - Tičar - Sabolič računa, da se tokrat ne bodo ustavili le pri enem golu. Foto: BoBo
Andrej Hočevar  Trening "risov" v Hali Tivoli
Tekmo proti Japoncem bo v slovenskih vratih začel Andrej Hočevar, kar je bilo zaradi napornega ritma turnirja tudi za pričakovati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Masahito Haruna
Masahito Haruna, ki je pred tremi leti razblinil olimpijske sanje "risov", proti Madžarski ni imel svojega večera, saj je ubranil le 20 od 25 strelov. Foto: EPA
Slovenija - Velika Britanija
Vstopnic za tekmo z Japonsko je še več kot dovolj - okoli dva tisoč. Foto: BoBo

. Bodo tudi "samuraji" tako namučili Slovence kot Otočani?
Japonska je uvodno tekmo turnirja sicer izgubila z Madžarsko z 1:5, a so jih pri tem Azijci nadstreljali s 34:25. Ob tem so imeli varovanci Marka Mahona tudi nekaj smole, saj so pri zaostanku z 0:2 dvakrat zadeli, a obakrat na nedovoljen način. Skratka podatki, ki Slovencem napovedujejo novo tesno tekmo.

Selektor se zaveda nevarnosti
"Odigrati moramo bolj po hokejsko, streteško. Japonska še zdaleč ni slaba ekipa. Lepo napredujejo, drsalno so izredno močni. Pod vodstvom dolgoletnege trenerja Mahona so tudi taktično napredovali in to bo zelo zahtevno srečanje," je dejal selektor Matjaž Kopitar, ki napoveduje boljšo igro kot na uvodni tekmi.

"Za Kristanom je zahtevna tekma, saj pol tekme ni imel resnega dela, potem pa iz nevarne situacije v drugo. Spremembe? Se bomo pogovorili in bomo videli, a časa za kaj resnejšega ni," Kopitar še ni vedel, ali bo kaj spremenil v postavi Sloveniji in ali bo na drugi tekmi mogoče branil Andrej Hočevar.

Jeglič: Čim prej zadeti
"Popraviti moramo igro v nevtralni tretjini, plošček hitro in močno pošiljati v nasprotno tretjino. Graditi igro v napadalni tretjini in predvsem zmanjšati število napak na modrih črtah. Hitri Japonci so nadstreljali Madžare, treba bo biti bolj zbrani, paziti na protinapade in čim prej zadeti!"
se je najboljši "ris" uvodne tekme Žiga Jeglič ozrl proti Japoncem, proti katerim bo zaigral prvič v članski reprezentanci.

Japonska igra na hokejskem SP-ju divizije I še s posebnim motivom, saj se lani zaradi katastrofalnega potresa in cunamija ter nesreče v Fukušimi niso zaigrali na lanskem prvenstvu, zaradi česar jim je IIHF tudi zamrznila mesto med najboljšo šesterico divizije I.

Nazadnje dva dramatična obračuna
V nedeljo je edini regularni gol dosegel branilec Šinja Janadori, glavno breme pa nosi prvi napad Tanaka - Ueno - Terao, izreden vpliv pa ima edini "tujec" v reprezentanci Aaron Keller, ki je, čeprav je branilec, proti Madžarom sprožil kar 10 strelov v okvir vrat.
Slovenija in Japonska sta odigrali šest uradnih tekem, pet na SP-jih in eno v olimpijskih kvalifikacijah, "risi" so zmagali štirikrat, enkrat remizirali in enkrat izgubili po kazenskih strelih. Zadnjič sta se reprezentanci srečali leta 2009: v Hannovru v boju za Vancouver so Japonci slavili po "loteriji" s 5:4, dva meseca pozneje pa je bilo v Litvi 2:1 za Slovence.

2. krog, danes ob 13.00:
MADŽARSKA - UKRAJINA

Ob 16.30:
AVSTRIJA - VELIKA BRITANIJA

Ob 20.00:

SLOVENIJA - JAPONSKA


Lestvica:

MADŽARSKA 2 2 0 0 0 8:2 6
AVSTRIJA 2 2 0 0 0 12:7 6
SLOVENIJA 1 1 0 0 0 3:2 3
UKRAJINA 2 0 0 0 2 5:8 0
JAPONSKA 1 0 0 0 1 1:5 0
VELIKA BRITANIJA 2 0 0 0 2 5:10 0