Veliko veselje Švedov, ki se bodo v polfinalu v soboto pomerili s Finci. Kanadčanom so se oddolžili za poraz v predtekmovanju z 0:3. Foto: Reuters
Veliko veselje Švedov, ki se bodo v polfinalu v soboto pomerili s Finci. Kanadčanom so se oddolžili za poraz v predtekmovanju z 0:3. Foto: Reuters
Fredrik Pettersson
Fredrik Pettersson je dosegel odločilni zadetek pri izvajanju kazenskih strelov. Foto: Reuters
Steven Stamkos in Kanadčani
Na "power-play" gol Stamkosa v 21. minuti je odgovoril šele Nicklas Danielsson v 46. minuti ob prvi številčni premoči Švedske. Foto: Reuters
Petri Kontiola (Finska)
Osrednje ime Finske je letos brez dvoma Petri Kontiola (8+7), ki je proti Slovakom zadel za 2:0 in 3:0, nato pa prispeval ključno podajo za zmagovitih 4:3. Foto: EPA
Roman Josi in Švicarji
Veselje Švicarjev po golu Romana Josija, ki se je na koncu izkazal za zgodovinskega. Foto: Reuters
Radim Vrbata (Češka) - Martin Gerber (Švica)
Radim Vrbata, napadalec Phoenixa, je imel podaljšek na palici, a redke napake švicarske obrambe ni znal kaznovati z izenačenjem na 2:2. Foto: Reuters
Ruska vratarja nista imela svojega dne. Ilija Brizgalov je v prvih dveh tretjinah prejel štiri zadetke iz 21 strelov, Semjon Varlamov pa v zadnjih 20 minutah prav tako štiri iz desetih strelov. Foto: EPA
Paul Stastny in David Moss (ZDA)
Rusi so v predtekmovanju premagali Američane s 5:3, tokrat pa je bilo povsem drugače. Paul Stastny je zdaj s 6 goli in 7 podajami na samem vrhu lestvice strelcev. Foto: Reuters
Polom Rusije, nova zmage Švice

Prvo tretjino med Švedsko in Kanado je zaznamovalo grdo trčenje Alexandra Edlerja z Ericom Staalom, pri čemer pa Kanadčani dolgo niso znali izkoristiti petminutne prednosti igralca več. A po odmoru so v preostanku le zadeli, potem ko je Steven Stamkos v mrežo preusmeril strel Stephana Robidasa.

Sirena prehitela drugi gol Kanade
Švedi so neuspešno poskušali matirati Mika Smitha, na drugi strani pa bi "Team Canada" kmalu ob sireni podvojil prednost, a je videoposnetek razkril, da je Ryan O'Reilly zadel le nekaj desetink po izteku druge tretjine.
Danielsson dvakrat zadel ob "power playu"
V zadnji tretjini so Švedi pritisnili. Nicklas Danielsson je izenačil ob prednosti igralca več v 46. minuti. Štiri minute zatem je bil na kazenski klopi Claude Giroux, Danielsson pa je z modre črte poskrbel za navdušenje 12.500 gledalcev v razprodani dvorani Globe. V 51. minuti je Giroud izid poravnal. V desetminutnem podaljšku zadetkov ni bilo.
Pettersson odločil v četrti seriji
Odločali so kazenski streli. Za Švede je v prvi seriji zadel Loui Eriksson, za Kanadčane pa je bil v drugi seriji natančen Jordan Eberle. V četrti seriji je Fredrik Pettersson z močnim strelom matiral Mika Smitha, Eberle pa je zadel prečko in veselje Švedov se je začelo.

Velika vrnitev Slovakov, a vseeno slavje Fincev
Tretji četrtfinale je poskrbel za slavje sogostiteljev Finske, ki je s 4:3 bila boljša od lani srebrne Slovaške. Finci so zadeli že po minuti in pol prek Ossija Vaananena, nato pa je najboljši strelec turnirja Petri Kontiola poskrbel za visoko vodstvo po 1. tretjini.

A Slovaki se niso predali in so z nekaj iskricami prevzeli pobudo, ki so jo kronali z izenačenjem po 30 sekundah zadnje tretjine, ko je zadel Tomaš Surovy. Ko se je zdelo, da ima Slovaška odprto pot do zmage, so zapravili izključitev Kontiole, ki je nato že pol minute po prihodu s kazenske klopi skupaj z Jannejem Pesonenom zrežiral zmagovito akcijo, ki jo je zaključil Juhamatti Aaltonen.

Prebita švicarska četrtfinalna ovira
Švicarji so v osmem poskusu vendarle premagali četrtfinalno oviro in s tem potrdili status najboljšega moštva predtekmovanja na SP-ju elitne divizije 2013. Med najboljšo četverico je bila Švica nazadnje pred 15 leti na domačem svetovnem prvenstvu. Zadnjo medaljo je Švica osvojila pred 60 leti, z morebitnim odličjem pa bi "ledeni tovariši" potrdili, da se je velika sedmerica hokejskih velesil z njimi razširila v veliko osmerico.

Za osmo zaporedno zmago varovancev Sean Simpsona je s 33 obrambami poskrbel vratar, veteran Martin Gerber, medtem ko so oba gola dosegli v prvih 40 minutah, ko so tudi močno prevladovali. Najprej je v 6. minuti zadel Denis Hollenstein, ključni gol pa je ob številčni premoči z natančnim in močnim strelom dosegel prvi branilec Švice Roman Josi.

Vrata bo še dolgo sanjal zapravljeni "solo"
V zadnji tretjini so Čehi le prevzeli pobudo in pritisnili, ob igralcu več je zaostanek prepolovil Zdenek Kutlak, a izenačujočega gola niso znali doseči. Zlato priložnost za 2:2 je v soloprodoru tri minute pred koncem zapravil Radim Vrbata, ki ni zmogel prevarati odličnega Gerberja, in Švica se je veselila preboja v polfinale, kjer jo čaka obračun z ZDA.

Kapetan za zgled, najstnik za občudovanje
ZDA so favoritom prvenstva nasuli kar osem golov in slavili z 8:3, kapetan Paul Stastny je zbral 4 točke za 2 gola in 2 podaji, a po zmagi so soigralci najbolj hvalili komaj 19-letnega vratarja Johna Gibsona, ki je zbral 31 obramb.

Američani so povsem nadigrali nasprotnika, okrepljenega z zvezdnikom Lige NHL Aleksandrom Ovečkinom (1+1), izkoristili slab dan ruskih vratarjev in Rusiji prizadejali najhujši poraz na svetovnih prvenstvih, odkar nastopajo kot samostojna država.

Po prvo odličje po letu 2004?
ZDA so doslej na SP-jih in olimpijskih igrah Rusom zabili največ pet golov, tokrat pa kar osem. Američani so se šele drugič v zadnjih devetih letih, kolikor je minilo od njihove zadnje medalje (bron SP-ja 2004), prebili v polfinale, pred štirimi leti so bili v Švici četrti.

Američani ves čas korak ali dva naprej
Ruskega vratarja Ilijo Brizgalova sta v razmiku 50 sekund sredi prve tretjine načela Paul Stastny in TJ Oshie, za gol priključka pa je v 16. minuti zadel Aleksander Svitov. Tudi druga tretjina je minila v znamenju Američanov. V 25. minuti je vodstvo povišal Nate Thompson, ob koncu srednjega dela igre pa je za prednost treh golov poskrbel Alex Galchenyuk.

Šest golov v zadnji tretjini
Ruski selektor je pred začetkom zadnje tretjine v gol poslal Semjona Varlamova, a se je ta poteza izkazala za napačno. Ovečkin je v 42. minuti sicer znižal na 2:4, nato pa je sledil ključni trenutek srečanja. Rusi so imeli številčno prednost, vendar je po napaki Radulova v protinapadu zadel Ryan Carter.
Upanje Rusom je za trenutek povrnil Aleksander Perežogin, a je sledil nov stampedo Američanov. Varlamova so v slabih dveh minutah premagali Jacob Trouba, David Moss in še enkrat Stastny, ki je imel poleg dveh zadetkov še dve podaji. Zadnjih deset minut je bilo le še revijalnih.

Četrtfinale:
Rusija - ZDA
3:8 (1:2, 0:2, 2:4)
Svitov 16., Ovečkin 42., Perežogin 44.; Stastny 12., 51., Oshie 14., Thompson 26., Galchenyuk 38., Carter 44., Trouba 49., Moss 50.

ŠVICA - Češka
2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Hollenstein 6., Josi 34.; Kutlak 45.

FINSKA - Slovaška
4:3 (3:0, 0:2, 1:1)
Vaananen 2., Kontiola 10., 16., Aaltonen 49.; Miklik 26.. Sekera 33., Surovy 41.

Kanada - ŠVEDSKA
2:3 (0:0, 1:0, 1:2)
Stamkos 21., Giroud 50.; Danielsson 46., 50.




POLFINALE, sobota:
Ob 15.00: ŠVICA - ZDA
Ob 19.00: FINSKA - ŠVEDSKA

ZA BRONASTO MEDALJO, nedelja:
Ob 16.00

FINALE, nedelja:
Ob 20.30

Polom Rusije, nova zmage Švice