Luki Gračnarju se obeta zvečer veliko dela z napadalci Kanade, kjer ne manjka zvezdnikov Lige NHL, kar je sicer veliki cilj tudi samega
Luki Gračnarju se obeta zvečer veliko dela z napadalci Kanade, kjer ne manjka zvezdnikov Lige NHL, kar je sicer veliki cilj tudi samega "Gračka". Foto: Reuters
Steven Stamkos
Ostrostrelec Tampa Bayja Steven Stamkos je natančen tudi v Stockholmu, kjer s 4 goli in 5 podajami trenutno zaseda 3. mesto na lestvici strelcev. Od Slovencev je tu najvišje na 11. mestu Rok Tičar (3+3). Foto: Reuters
Kanadsko slavje po golu Jeffa Skinnerja
Kanadčani bodo na koncu najverjetneje zasedli 2. mesto v skupini, kar pomeni, da se bodo v četrtfinalu pomerili z gostiteljico Švedsko, ki so jo v predtekmovanju premagali s 3:0. Foto: EPA
David Rodman
V nasprotju z zgodovinskim Vojensom Sloveniji manjka v Stockholmu predvsem prispevek 2. napada: brata Marcel in David Rodman ter Jan Urbas so na 6 tekmah zbrali le gol in podajo ter skupni rating - 19. Foto: EPA
Steve Yzerman, sloviti kanadski hokejist
Slovenija spoznala Luko Gračnarja

"Risi" pred zadnjo, sedmo, tekmo svetovnega prvenstva elitne divizije z eno osvojeno točko zasedajo zadnje mesto v skupini Stockholm, kar pomeni, da bo tekma s Kanado slovo od hokejske elite vse do februarja drugo leto in Sočija 2014.

Slovenci imajo sicer še minimalne teoretične možnosti za obstanek: Kanadčane bi morali premagati po rednem delu in osvojiti vse tri točke, obenem pa Danska na dveh tekmah z Belorusijo in Švedsko ne sme osvojiti nobene točke več.

"To je izziv, ki ne doživiš pogosto"
"Mi dobro vemo, kaj pomeni Kanada, to po mojem ni treba razlagati nikomur. Fantje si takih tekem želijo, to je izziv, ki ga vsekakor ne doživiš pogosto, in upam, da tudi zaključimo to prvenstvo na visoki ravni," je pred zadnjo tekmo na Švedskem povedal selektor slovenske vrste Matjaž Kopitar.

Selektor je tudi podal prvo oceno turnirja: "Za nič, prav za nič tu nas nima biti sram, stvari znotraj moštva ves čas rešujemo sproti. Fantje vsekakor rastejo z igranjem na tujem, kjer je kot tujcem zelo težko. Konec koncev smo tudi tu predstavili nekaj novih imen, nekaj jih še čaka doma, da se sprostijo mesta. Pogoj za to, da pridejo zraven, je predvsem igranje in upam, da bo kmalu še več novih obrazov. Za uspeh pa je treba vložiti ogromno."

Gračnarju za nagrado še tekma s Kanado
V slovenskih vratih bo drugič zapored začel 19-letni Luka Gračnar, ki je ob debiju proti Švedski bil z 38 obrambami več kot zasluženo najboljši "ris".

"Če bom res dobil priložnost, bo to vsekakor še en izjemen izziv, priložnost za novo dokazovanje. Ne razmišljam o svojih letih, razmišljam, da sem del slovenske reprezentance in da moram svoje opraviti najbolje, in to ne glede na to, kdo je na nasprotni strani igrišča. Tudi če je Kanada, je tako," pred tekmo kariere razmišlja Hrušičan, ki se zaveda, da se bo tako dokončno predstavil tudi potencialnim NHL-klubom, ki ga bodo junija lahko izbrali na letošnjem naboru najboljše hokejske lige na svetu.

Zvezdniški napad, granitna obramba
Kanada (5-0-1-0) se je po počasnem začetku in porazu s Švico po "loteriji" (2:3*) pričakovano ogrela, saj se je reprezentanca skupaj zbrala šele v Stockholmu. A razen Norveške (7:1) ni "Team Canada" nikogar zares povsem nadigrali, kar bi sicer lahko sklepali po naboru zvezd v napadu : Steven Stamkos (4+5/Tampa Bay), Claude Giroux (2+4/Philadelphia), kapetan Eric Staal (Carolina) ... Glavna aduta, ki napovedujeta, da bo Kanada letos res nevarna v bojih za medalje sta vratarja (95 %), predvsem Mike Smith (Phoenix), in izjemna igra z igralcem manj (94,7 %).

Slovenija (0-0-1-5) je petkrat izgubila po tesnem tesnih bojih, povsem je "rise" nadigrala le Švica (1:7). A ravno na zadnji tekmi s Švedsko, ko so Slovenci končno dobili zanesljivo branjenje ob Gračnarjevem debiju, je dokončno odpovedal sicer neučinkoviti napad (7-odstotna natančnost), saj ni zadel niti razigrani prvi napad Jeglič - Tičar - Sabolič. "Risi" so najslabši ravno v prvinah, kjer blestijo sloviti nasprotniki: v vratih (87,7 %) in PK-ju (64 %).

Se bo kdo pridružil Anžetu Kopitarju?
Medsebojna zgodovina je kratka in predvidljiva: v Innsbrucku 2005 so Kanadčani slavili z 8:0, v Halifaxu 2008 pa je bilo 5:1. Da se ne gre slepiti o razmerju moči, a hkrati za primerjavo: v Avstriji je bilo v strelih 55:12, zdajšnji trener vratarjev Gaber Glavič pa je nabral 47 obramb. Na tekmi ob odprtju prvega SP-ja v Kanadi so gostitelji nadstreljali Slovence s 65:23, veliki junak v retroopremi pa je bil Robert Kristan. Edini gol ob dveh igralcih več je dosegel Anže Kopitar, po podajah Tomaža Razingarja in Marcela Rodmana.

Danes ob 16.15:
DANSKA - BELORUSIJA

Ob 20.15:
SLOVENIJA - KANADA

Lestvica:        T  Z ZK PK P      To
ŠVICA 6 5 1 0 0 +16 17
KANADA 6 5 0 1 0 +14 16
ŠVEDSKA 6 4 0 0 2 +4 12
NORVEŠKA 6 3 0 0 3 -7 9
ČEŠKA 6 2 1 0 3 0 8
DANSKA 5 1 0 2 3 -6 3
BELORUSIJA 5 1 0 0 4 -7 3
SLOVENIJA 6 0 0 1 5 -14 1

ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku


Danes ob 15.15:
LATVIJA - FRANCIJA

Ob 19.15:
AVSTRIJA - RUSIJA

Lestvica:        T  Z ZK PK P      To
ZDA 6 5 0 0 1 +11 15
FINSKA 6 4 1 0 1 +8 14
RUSIJA 6 4 0 0 2 +11 12
SLOVAŠKA 6 2 0 1 3 -2 7
NEMČIJA 6 2 0 1 3 -4 7
LATVIJA 6 2 0 0 4 -6 6
FRANCIJA 6 2 0 0 4 -7 6
AVSTRIJA 6 1 1 0 4 -7 5

ZK-zmaga po kaz. strelih in podaljšku
PK-poraz po kaz. strelih in podaljšku
.
Steve Yzerman, sloviti kanadski hokejist
Slovenija spoznala Luko Gračnarja